Novorozenec je tu. Kdy budete moci jít domů z porodnice?

Novorozenec je tu. Kdy budete moci jít domů z porodnice?
Jakmile se dítě narodí, představuje to pro matku velkou úlevu
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
28. srpna  2015 
 09:27

Novorozenec, zvláště pokud se narodí v termínu, vlastně nemá žádné zvláštní požadavky. Jen základní potřeby, avšak jejich naplňování vyžaduje dvacet čtyři hodin denně. Nastává šestinedělí, během kterých by se měl především sžít se svou matkou. 

Ženy po hladkém porodu, které nemají žádné komplikace, mohou z porodnice obvykle odejít třetí nebo čtvrtý den po té co přišel novorozenec za svět. Samozřejmě za předpokladu, že je zdravé i dítě. Některé porodnice také chtějí, aby matka bez problémů kojila, jiné kojení zase tolik neřeší. 

Mezi poměrně časté komplikace, které mohou jejich pobyt v porodnici prodloužit, patří například novorozenecká žloutenka. Jiné komplikace jsou podstatně vzácnější. Pokud novorozenci na svět pomohl císařský řez, zůstane s matkou v porodnici zhruba týden. Ale pokud se její jizva hojí dobře a porodnice má plno, může i v tomto případě žena odejít již po několika dnech. 

Připravte se na porod. Co potřebujete a co je zbytečné?

Připravte se na porod. Co potřebujete a co je zbytečné?

Jakmile je žena těhotná, dříve nebo později ji čeká porod. Jak se blíží termín porodu, mohou sílit obavy budoucí rodičky z toho, jaký bude jeho průběh…celý článek

Zkrátit pobyt v porodnici si žena může i na základě vlastního rozhodnutí - pokud podepíše revers, lékaři ji i s dítětem propustí třeba už druhý den. Ale je potřeba se připravit na to, že s tím nebudou souhlasit a bude třeba si na nich toto právo vydebatovat. 

Jiné je to v případě, pokud novorozenec přijde na svět předčasně, nebo má vážné komplikace. Tehdy musí zůstat v porodnici na oddělení neonatologie několik týdnů či dokonce měsíců, zatímco matka je propuštěna a může za ním jezdit, chovat ho, pokud je to možné a kojit ho či přikrmovat. 

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Koupila byste mu cokoliv, ale je vám jasné, že vaše finance mají své limity. Kolik vás vlastně bude stát základní vybavení, než přijde dítě na svět?…celý článek

Pokud jde o výbavu, kterou potřebuje novorozenec, není překvapivě tolik rozsáhlá. Ze všeho nejdůležitější pro něj je péče a přítomnost je matky, s kterou by se měli v klidu sžívat během šestinedělí. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku