Dítě, které kouše! Víme, jak ho to odnaučit. Hlavně ho netrestejte

Dítě, které kouše! Víme, jak ho to odnaučit. Hlavně ho netrestejte
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
29. července  2016 
 06:00

Nevíte, co si počít, protože váš potomek každý den někoho kousne? Jednou sourozence, podruhé děti ve školce a nakonec si smlsne na vaší ruce. Takové děti koušou často bez varování, takže je hodně těžké tomu předejít. Jak mu v tom ale zabránit? 

Panebože, proč to ty děti dělají, ptáte se. Proč musí pokaždé kousnout babičku do ruky, když přijde na návštěvu? Vypadá to děsivě, ale pokud vaše malé dítě čas od času někoho hryzne, obvykle není třeba situaci dramatizovat.

Jak říkají autorky knihy Výchova dětí 1000 + 1 rada pro každou situaci, kousání, škrabání, štípání patří k typickým zlozvykům dětí, zejména těch, které ještě nemluví. Podle psychologů to dělají proto, že neumějí své pocity vyjádřit slovy, a proto volí tyhle ne právě hezké prostředky. Ovšem dělají to i předškoláci – a to ve chvílích, kdy jsou tyto děti unavené, nudí se, nebo jsou naopak příliš přetažené. Máte pocit, že jako matka jste naprosto selhala a vaše výchovné metody se míjí účinkem? Buďte v klidu, kousání není důsledkem špatné výchovy, ale jde o způsob komunikace.

Zakázaná věta: Proč byste dítěti neměli říkat, že je šikovné?

Zakázaná věta: Proč byste dítěti neměli říkat, že je šikovné?

Zase jí řekla, že je šikulka! A navíc ji pořád chválí! Co máme dělat? Přesně tohle řeší čím dál více rodičů, kterým vadí přístup starší generace, která…celý článek

Když kousne dítě, máte mu to vrátit?

Skutečně? Vrátit mu to? Jen to ne! Tahle metoda zub za zub nefunguje ani omylem, děti by kousaly ještě víc. Stejně tak je fyzicky netrestejte, protože když jim jednu vlepíte, dítě pochopí, že násilí je normální. „Snažte se tedy kousání předcházet a být rychlejší než dítě. Chytněte ho za ruku, přísně se na ně podívejte a řekněte mu důrazně NE a řekněte mu, že to, co dělá, se vám nelíbí a že vás to bolí,“ radí psycholožka Tereza Beníšková. Na většinu dětí prý zabírá okřiknutí a zdánlivý nezájem. Některé děti však koušou a dávají tím najevo svou přízeň – ovšem i tak dítěti zdůrazňujte, že kousání prostě není hezké.

Co pomůže?

...
...
Autor: Shutterstock.com
Žádná rada není univerzální – každé dítě je jiné a každé dítě bude jinak reagovat. Můžete zkusit následující tipy, které doporučují autorky knihy Výchova dětí 1000 + 1 rada:

• Dítěti řekněte, že kousání je nepřijatelné, a stručně a jasně určete pravidlo, že kousat se nemá.

• Pokud je vaše dítě, které někoho kouslo, rozzlobené, odveďte ho stranou, kde se bude moct uklidnit.

• Použijte metodu velkého pevného objetí. Obejměte dítě zezadu pod pažemi kolem hrudníku, tak ho zkrotíte, ale s láskou. Do ucha mu můžete šeptat něco uklidňujícího, a zabráníte mu tak v dalším kousání.

• Pokud je dítě rozčilené, neřešte s ním kousání, ale promluvte si o tom později.

6 maličkostí, kterými děti potěšíte a dáte jim najevo, že je máte rádi

6 maličkostí, kterými děti potěšíte a dáte jim najevo, že je máte rádi

Dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu se o ně staráte. Snažíte se jim dát to nejlepší, vychovat z nich soběstačné a šťastné jedince. Tak proč…celý článek

• Vyhněte se křiku a výbuchům vzteku.

• Někdy zabere rozptýlení a nasměrování pozornosti jinam.

• Dítěti řekněte, že pokousání vždycky bolí. Dvouleté dítě se ale neumí vžít do cizí kůže a neví, jak se ostatní cítí.

• Pomozte dítěti pochopit, že kousání není hra!

• Naučte se rozpoznat signály, že se dítě chystá někoho kousnout, a buďte připraveni zasáhnout.

• Dejte dětem něco, do čeho můžou svobodně kousat: kroužky naplněné gelem, žínku, plenku, kousky ovoce, mrkev.

 Výchova dětí: další věci, které se hodí vědět

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku