7 smrtelně nebezpečných chyb, které možná u autosedaček děláte také

  • 7 smrtelně nebezpečných chyb, které možná u autosedaček děláte také
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    23. srpna  2016 
     06:00

    Když jedete autem, dáváte dítě do autosedačky a vždycky ho připoutáte? Fajn. Ale bohužel to nestačí. Ještě stále existuje spousta chyb, kterých se lidé dopouštějí a které přímo ohrožují životy jejich dětí nebo ostatních spolucestujících, včetně řidiče. Jak jste na tom vy? 

  • Fakt si ten manuál přečtěte

    Autor: Foto Svět motorů, red

    Na co číst návod, když sedačky používáte už asi sto let a víte, jak s nimi zacházet? Možná nevíte, protože mezi jednotlivými typy jsou rozdíly. Pomoci vám může tutorial na YouTube, ale stejně – schválně se někdy podívejte třeba na hmotnostní limity nebo na datum expirace sedačky. Mezi chyby může patřit i to, když sedačku připevníte zároveň pomocí systému isofix i pásy k autu, protože to vůbec nemusí znamenat, že je to nejbezpečnější varianta.  

  • Připoutáváte prázdné sedačky?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco takzvané vajíčko s nejmenšími dětmi většina rodičů odnáší i s dítětem, sedačky pro větší děti zůstávají v autě. Překvapivě mnoho z nich nepřipoutaných. Kdyby došlo k nehodě, může se z nich stát smrtící projektil. Proto je poutejte, i když zrovna jedete bez dítěte. Ideální je naučit potomky, aby je sami připoutali, když vystupují. 

  • Přílišný spěch na sedačku pro starší děti

    Dávali jste dodnes dítě do sedačky s pocitem, že právě tam je v případě nehody v bezpečí? Bohužel to není pravda.
    Dávali jste dodnes dítě do sedačky s pocitem, že právě tam je v případě nehody v bezpečí? Bohužel to není pravda.
    Autor: scom, archiv firem a www.detskydum.cz

    Samozřejmě když je miminko v protisměru a vy řídíte, je kontrola toho, co zrovna dělá, poněkud obtížná. I proto mají rodiče někdy tendenci z podobné sedačky dítě co nejdříve přesunout do větší, která se dává po směru jízdy. Ale odborníci mají jasno: děti by tak měly jezdit v protisměru co nejdéle, protože je to nejbezpečnější. 

  • Děti na předním sedadle

    I české zákony umožňují, aby děti jezdily vepředu v autě prakticky od narození, pokud mají vhodnou sedačku. Pokud jim je dvanáct a mají metr a půl, už sedačku ani nepotřebují. Přesto by tam nejméně do třinácti let vůbec sedět neměly. Ne že by jim snad neseděly bezpečnostní pásy či něco takového, ale kvůli tomu, že na to jednoduše nemají dost pevnou kostru. A že jim mohou vážně ublížit airbagy, které zdaleka ne vždy bývají vypnuté. A i kdyby byly, přední sedačka je mnohem nebezpečnější než zadní.  

  • Špatně utažené pásy

    Překvapivě mnoho rodičů neřeší, jak jsou utažené pásy na sedačce jejich dítěte. V zásadě platí, že by měly být co nejutaženější, protože jinak v případě nárazu hrozí, že dítě ze sedačky vyletí nebo se pohmoždí, pokud by rychlostí narazilo do povolených pásů. Zvláštní kategorii představuje vození dětí v zimním oblečení, které je úplně špatně. Bundu nebo kombinézu je třeba svléknout. U pětibodových pásů platí, že zámek by měl být spíše výše než níže. 

  • Koupě neprověřené sedačky z druhé ruky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nové sedačky jsou drahé, zvláště některé. Ale v testech vycházejí dobře i ty, které nestojí jmění. Přesto část rodičů dává přednost sedačkám z druhé ruky. Ani na tom nemusí být nic špatného, ale musí být jisté, že jde o sedačku nebouranou a dobře skladovanou, což koupě například přes web nezaručí. Na trhu se navíc objevují i sedačky s pochybnými atesty a nedostatečným značením, kterým je záhodno se také vyhnout. 

  • Používání příliš starých sedaček

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sedačka s prošlou dobou použitelnosti? Cože? Vždyť to není mléko, ale kus plastu. Právě, i na ten působí například střídání teplot v autě, v němž v zimě na ulici mrzne a v létě může klidně být padesát stupňů. A nejen to. Dříve se udávalo, že sedačka bez újmy vydrží šest let, teď výrobci slibují deset až dvanáct.  

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku