Jak moc je nebezpečné, když vaše dítě chytí klíště? A co dělat?

Foto: archiv
Sdílej na facebooku
20. května  2016 
 08:00

Dlouho to vypadalo, že před klíšťaty nás straší zejména výrobci vakcíny proti klíšťové encefalitidě a že riziko nákazy nějakou nemocí od těchto členovců není zase tak velké. Bohužel se však potvrzují předpovědi, že klíšťat je stále více a jsou svým způsobem stále agresivnější. Mírné zimy totiž jejich populaci nedecimují, a tak je mnohem snazší je chytit. Vyskytují se navíc i tam, kde dříve nebyla, třeba na horách. Lékaři navíc tvrdí, že přibývá i nemocí, které šíří. 

Před několika lety si můj třináctiletý syn jedno červnové nedělní odpoledne začal stěžovat na to, že ho pálí oko. Banalita, na kterou jsem mu druhý den chtěla koupit oční kapky. Za další dvě hodiny přišel s tím, že má nějaký divný pocit na tvářích a kolem pusy. Za další hodinu mu prostě spadl koutek a půlka obličeje mu ochrnula. Svědící oko byl jen začátek – důsledek toho, že nemrkal, jen si to neuvědomoval. 

Nebylo co řešit, vyrazili jsme na pohotovost do Nemocnice Motol. Jelikož syn měl v květnu klíště na uchu, zdála se příčina celkem jasná: lymská borelióza. To samé si mysleli i lékaři na motolské dětské neurologii, takže syna ještě v noci poslali na lumbální punkci a odběr mozkomíšního moku.  

Ale prokázat to nebylo nijak snadné, což jen ukazuje, jak záludná borelióza je. Trvalo několik dalších dnů, než lékaři vůbec v krvi a mozkomíšním moku nějakou tu borelii – nebo protilátku proti ní – našli a mohli potvrdit původně tak jednoznačnou diagnózu. O tom, že syn v místě přisátí členovce neměl typickou červenou skvrnu s bílým středem a že neměl ani žádné příznaky připomínající lehkou virózu, ani nemluvím.

Díky tomu, že se na nemoc přišlo včas, stačily dva týdny v nemocnici a silná antibiotika v tabletkách, nedošlo ani na nitrožilní podávání. Vše zůstalo bez následků i díky rehabilitaci. Předejít nemoci se každopádně nedalo, proti borelióze se zatím očkovat nedá. Na rozdíl od klíšťové encefalitidy, která je přitom několikrát vzácnější. 

Klíšťat je čím dál více, kolik jich je nakažených? 

Většina klíšťat žádnou nemoc nepřenáší
Většina klíšťat žádnou nemoc nepřenáší
Autor: archiv
Naštěstí neplatí, že každé klíště, které člověk najde přisáté, přenáší nějakou nemoc – zdaleka ne všechna jsou nakažená. Udává se, že klíšťovou encefalitidu přenáší kolem pěti procent členovců, boreliózu deset až dvacet procent.

V zásadě lze říci, že čím mladší člověk je, tím menší nebezpečí pro něj klíšťová encefalitida představuje. Zvláště u dětí nemoc často proběhne zcela bez příznaků nebo jako slaboučká viróza, zatímco u lidí po čtyřicítce či padesátce může představovat až život ohrožující stav. Proto má smysl spíše očkování dospělých než dětí, vakcínu je možné podávat celoročně. Vakcinolog Rastilav Maďar ji přitom doporučuje i pro děti, protože ani u nich podle něj nelze vyloučit těžší průběh. 

U boreliózy žádná závislost na věku neexistuje, ale pokud se nemoc neléčí včas, může způsobit problémy s klouby a nervy, které mohou člověka dovést až do invalidního důchodu.

Odborníci přitom potvrzují, že klíšťat je čím dál více, a to v některých místech až několikanásobně, navíc přenášejí i nový druh borelií. Nazývají se Borrelia spielmanii, rovněž mohou vyvolat boreliózu. Je také pravda, že existují rozdíly mezi regiony  a že klíšťata přenášejí i některé další vzácnější choroby.

„V Jihomoravském kraji jsme zaznamenali výskyt nového kmene u sedmi procent pozitivních klíšťat,“ řekl pro MF Dnes Omar Šerý z Ústavu biochemie Masarykovy univerzity. Nový kmen může způsobovat jiné potíže než klasická borelióza, zatím však není úplně jasné jaké. Dosud se však ani u nemocných běžně neověřuje, jakým kmenem borelií se nakazili. Ve srovnání s boreliemi je původce klíšťové encefalitidy jasný. Je to ve své podstatě jednoduchý virus. 

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Už jsme si zvykli na to, že ženy k porodům doprovázejí jejich partneři. Duly nebo kamarádky. Ale matky? Přitom je to úplně přirozené, jak dokazují…celý článek

V Česku ročně onemocní několik set lidí klíšťovou encefalitidou a několik tisíc lidí boreliózou – mluvíme o případech, které se podaří odhalit. Platí přitom, že i když se přisaje nakažené klíště, v obou případech riziko nákazy snižuje, když parazita odstraníte co nejdříve. Pokud chcete mít jistotu, zda bylo či nebylo nakažené, můžete ho poslat do laboratoře, kde ho vyšetří. Nemá naopak smysl chtít po lékaři, aby vás či vaše dítě preventivně vyšetřil, zda jste od klíštěte něco nechytili. 

Kdy poslat klíště do laboratoře

Dlouhé rukávy i nohavice jsou na celodenní túru lesem rozumnou volbou
Dlouhé rukávy i nohavice jsou na celodenní túru lesem rozumnou volbou
Autor: Shutterstock
Vyšetření klíštěte má smysl především u rizikových skupin. „Jde především o malé děti, starší osoby či osoby s poruchou imunity, které jsou v největším ohrožení klíšťaty přenášenými onemocněními. U těchto jedinců s křehkou imunitou je žádoucí znát zdravotní rizika, a pokud je to možné, účinně se rozvoji onemocnění bránit – například cílenou preventivní antibiotickou terapií, pokud bylo přisáté klíště infikováno některým z agens, o kterých víme, že můžou způsobit onemocnění se závažným průběhem či následky,“ vysvětluje lékařka Soňa Peková z laboratoře veterinární molekulární diagnostiky Vemodia, která vyšetření členovců nabízí.

Jaký je správný postup? Odstraněné klíště (může být i nekompletní nebo potřísněné dezinfekcí) vložte do zkumavky, igelitového obalu nebo třeba krabičky od sirek a v bublinkové obálce odešlete na adresu laboratoře. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy