Malému Hynkovi zachránila život jeho starší sestra: Darovala mu kostní dřeň

Holčička, která darovala kostní dřeň svému bratrovi. Snímek je tři dny po zákroku
Foto: FTV Prima
Sdílej na facebooku
31. května  2016 
 18:00

Hynkovi byl rok a půl, když jeho život poznamenala velká zkouška. Prvotní podezření lékařů, že malý klučina má špatnou srážlivost krve, se nepotvrdilo. Bylo to horší. Když se dostal z budějovické nemocnice do pražského Motola, byl už jeho stav hodně vážný. Vyšetření nakonec ukázalo na akutní myeloidní leukemii.

Nemoc, kterou chlapeček onemocněl, není častá. Zvláště v jeho věku ne. „Akutní myeloidní leukemie je obecně vzácnější typ leukemie, celkem jí v České republice ročně onemocní osm až deset dětí a je to spíše onemocnění starších dětí,“ uvádí lékařka Lucie Šrámková z Kliniky dětské hematologie a onkologie Nemocnice Motol v Praze.

FOTOGALERIE: JAK VYPADALA LÉČBA

Rodiče se o chlapečka pochopitelně báli. Tím spíše, že onemocněl takovým podtypem nemoci, na který obvykle nestačí samotná chemoterapie. "Největší šancí na trvalé uzdravení proto pro něj byla transplantace kostní dřeně," doplnila lékařka. 

Zuzanku kopl kůň do obličeje, zlomil jí čelist a vyrazil několik zubů

Zuzanku kopl kůň do obličeje, zlomil jí čelist a vyrazil několik zubů

Dramatický úraz, který naštěstí skončil skoro bez následků, má za sebou dvanáctiletá Zuzana. Nadšená jezdkyně na koni skončila na operačním sále potom,…celý článek

K transplantaci lékaři u Hynka přistoupili po pětiměsíční intenzivní chemoterapii. Vhodného dárce hledali nejdříve v rodině. A našli ho v jeho o dva roky starší sestře Miriam. "Statistická šance najít dárce mezi sourozenci pacienta je kolem třiceti procent, proto jsou vždy první, koho vyšetřujeme. Pokud je sourozenec shodný v transplantačních znacích – označují se HLA – je to nejlepší varianta, jinak začínáme hledat nepříbuzného dárce v registrech,“ vysvětluje doktorka Šrámková.

Chlapeček už si na nemocnici nepamatuje

Hynek s maminkou a rehabilitaci po transplantaci
Hynek s maminkou a rehabilitaci po transplantaci
Autor: FTV Prima
Miriam se na zákrok připravovala v doprovodu tatínka na dětském oddělení. Její malý bratr zatím trávil čas s maminkou na transplantačním oddělení. Odběr kostní dřeně z pánevních kostí provedli lékaři Miriam v celkové narkóze. Malá dárkyně se z něj zotavila rychle a mohla s tatínkem domů.

Chlapeček po transplantaci prodělal několik běžných komplikací, ale darovanou kostní dřeň přijal nakonec bez problémů. „Hynečka vídáme pravidelně na naší ambulanci. Občas nás přijde s maminkou pozdravit na oddělení, daří se mu dobře, chodí do školky a na svůj pobyt v nemocnici si naštěstí již vůbec nevzpomíná,“ uzavírá jeho ošetřující lékařka.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Další díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 2. června ve 20.15 na Primě.

Generace JÁ: Proč jsou dnešní dospívající děti tak sebestředné a chybí jim empatie?

Generace JÁ: Proč jsou dnešní dospívající děti tak sebestředné a chybí jim empatie?

V centru jejich pozornosti jsou oni sami. Jejich mottem je: „Na to mám přece nárok.“ O kom je řeč? O generaci Z, zvané také generace Já nebo iGenerace.…celý článek

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku