Zelená stolice u kojenců: Je to průšvih, nebo ne?

Zelená stolice u kojenců: Je to průšvih, nebo ne?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
28. července  2016 
 06:00

Objevila jste při přebalování v plence zelenou barvu a bojíte se, že děťátku nestačí vaše mateřské mléko? Nebojte se, zelená stolice není hladová stolice, to je jen mýtus, který si mezi sebou předávají novopečené maminky. Jak to tedy je s tou barvou doopravdy?

První dny po narození je stolice miminka tmavá až černá – takzvaná smolka. V podstatě je to vlastně důkaz toho, že střeva dítěte dobře fungují. Jakmile začnete kojit, barva i konzistence se mění. Bývá světle žlutá, je spíše řidší a připomíná tak trochu míchaná vajíčka. Typický je pro ni nakyslý zápach a na vzduchu se tahle žlutá barva rychle mění na zelenou (změnou žlučového barviva). Pokud nekojíte, ale krmíte umělým mlékem, barva stolice je tmavě žlutá až nahnědlá a kašovitější. Zápach je pak lehce hnilobný – to proto, že umělá mléka jsou obohacená minerály, vitaminy a stopovými prvky.

8 nebezpečných mýtů o dětském jídle, kvůli kterým naše děti tloustnou

8 nebezpečných mýtů o dětském jídle, kvůli kterým naše děti tloustnou

Obézních dětí a dětí s nadváhou je dnes více než před třiceti lety. V patnácti má kila navíc každé čtvrté dítě. Na obezitu jim nejčastěji zakládají…celý článek

A jak je to tedy s tou zelenou barvou – kromě výše uvedené změny žlučového barviva? Jak říká laktační poradkyně Mgr. Lucie Marková, Dis., pokud se u vašeho miminka objeví nazelenalá barva, důvody hledejte jinde, nikoli v nedostatečné kvalitě vašeho mateřského mléka. Nejčastějšími příčinami zelené stolice může podle Lucie Markové také být:

• Novorozenecká žloutenka (zelenou barvu způsobuje vyplavování vysokého množství bilirubinu z krve).

• Miminko pije hodně tzv. předního mléka, ve kterém je více mléčného cukru, který pak ve střevech zkvasí a způsobí zelené zabarvení. „Můžete to pozorovat hlavně v létě, kdy děti zahánějí žízeň právě předním mlékem,“ dodává laktační poradkyně.

• Jíte moc mléčných výrobků nebo potravin obsahujících hodně železa. Myslete na to, že to, co sníte vy, dostává se prostřednictvím vašeho mléka také k miminku.

• Začínáte dokrmovat umělým mlékem, které obsahuje železo.

• "Stoličku" jste nechala v plence moc dlouho, takže na vzduchu zezelenala.

Jak naučit malé dítě jíst maso a ryby? Tyhle triky fungují!

Jak naučit malé dítě jíst maso a ryby? Tyhle triky fungují!

Myslíte si, že by váš malý potomek měl jíst maso a ryby, ale nějak se vám nedaří ho o tom přesvědčit? Je to častý problém, který naštěstí má řešení,…celý článek

Už jste v klidu? Pokud dítě jinak dobře prospívá (má denně pět až sedm pomočených plen a přibývá na váze), nemusíte se znepokojovat. "Zelenou stoličku" není třeba nijak řešit, jedině v případě, že by se v ní objevily krev, hlen apod., raději kontaktujte dětského lékaře. Kromě toho se snažte kojit dostatečně dlouho, a to tak, aby miminko nepilo pouze přední mléko, ale i to zadní, které je výživnější a obsahuje více tuku a prospěšných látek v něm rozpuštěných.

Chcete si přečíst více o dětských nemocech a výživě? Tady najdete další články

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku