A není to náhodou mononukleóza? Nemoc mají i pětileté děti

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
29. července  2016 
 06:00

Myslíte si, že mononukleóza je nemocí puberťáků? Vždyť se o ní říká, že se přenáší líbáním. Zapomeňte na to, nemoc běžně dostávají i předškolní děti a má u nich úplně stejné projevy jako u těch mnohem starších. Mezi typické příznaky, kterými se projevuje infekční mononukleóza, patří únava, bolest v krku, zvětšené uzliny a vysoké horečky. K potvrzení nemoci jsou nutné krevní testy. 

Když dostal pětiletý syn angínu dva dny poté, co dobral antibiotika na tu předchozí, začínalo být jasné, že za tím může být i něco jiného. Lékařka nechala nabrat krev a druhý den bylo jasno: mononukleóza. Tedy infekční nemoc, kterou většinou způsobuje Epstein-Barrové virus, zkráceně EBV. Jeho přítomnost v krvi jasně odpovídala akutní nákaze. Obrazu nemoci odpovídala i zvýšená hladina bílých krvinek.  

GALERIE: Co byste měli vědět o nemoci, jako je mononukleóza

A pak všechny ostatní příznaky. Najednou všechno sedělo: fakt, že syn byl už několik týdnů tak trochu bez energie, náchylný k běžným virózám. Také opakované angíny jsou typické pro probíhající mononukleózu. Syn proto dostal další antibiotika, aby se potlačila streptokoková infekce projevující se mimo jiné silnými bolestmi v krku, ale na samotnou mononukleózu nic. Je to virová choroba, zmírňují se příznaky, ale samotnou chorobu léčí především klid. 

Proč nemají děti chodit spát pozdě. Vědci už to vědí

Proč nemají děti chodit spát pozdě. Vědci už to vědí

Vstává vaše dítě nejpozději v šest ráno? Pokud zároveň chodí brzy spát, dobře ví, co dělá. Jeho vyvíjející se organismus totiž potřebuje přesně tohle:…celý článek

Na rozdíl od minulosti už není při mononukleóze běžná hospitalizace a naštěstí také ne čtvrt- až půlroční dieta, která přitom bývala úhelným kamenem léčby choroby. Ukázalo se, že některé děti nemají při nemoci zvýšené hodnoty jaterních testů a ostatním se hodnoty po čase upraví samy, i bez přísné diety. Pro klid duše můžete vyřadit příliš tučné a smažené věci, nemocné děti na ně stejně nemívají moc chuť.

A jak je mononukleóza nakažlivá? EBV virus se vyskytuje běžně a zdaleka ne každý, kdo se s ním setká, dostane mononukleózu, případně u některých lidí proběhne bezpříznakově a zjistí se to později, když se v krvi potvrdí protilátky. Přenáší se slinami, ale i kapénkami. 

Jak moc je nebezpečné, když vaše dítě chytí klíště? A co dělat?

Jak moc je nebezpečné, když vaše dítě chytí klíště? A co dělat?

Dlouho to vypadalo, že před klíšťaty nás straší zejména výrobci vakcíny proti klíšťové encefalitidě a že riziko nákazy nějakou nemocí od těchto členovců…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy