Sladké džusíky a kapsičky s přesnídávkami bych zakázala, ničí dětem zuby, říká hygienistka

Sladká pitíčka dětem ničí zuby
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. srpna  2016 
 06:00

Takzvané medové zuby má čím dál více těch nejmenších dětí a podle statistik trpí zubním kazem až sedm z deseti dvanáctiletých dítek. Proč tomu tak je a jak z toho ven? Dentální hygienistka Lenka Rusinková tvrdí, že za to mohou rodiče. "Zakázala bych džusíky a kapsičky s přesnídávkami," říká rozhodně.

Rodiče často tvrdí, že mají jejich děti kazivost zubů dědičně danou. Je to možné?

Vůbec ne. Podle mého odhadu se při tvorbě zubního kazu genetika podílí maximálně dvaceti procenty. Pokud jsme zdraví, za zkažené zuby si můžeme každý sám, v případě dětských zubů je pak vina na straně rodičů.

GALERIE: Co děláme špatně, co dobře, pokud jde o dětské zuby

Co je špatně?

Prevence zubního kazu je u nás v plenkách. Stát se zřekl jakékoliv zodpovědnosti, ale rodiče sami v drtivé většině případů nevědí, jak se o zuby svých dětí starat. Tato péče by měla začít už v těhotenství – maminky by měly dostat jasné informace, jak o zdraví pusinky děťátka pečovat od chvíle, kdy se začne prořezávat první zub.

Jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!

Jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!

Bude čahoun nebo spíše drobek? Pokud právě teď spekulujete právě nad tím, pak by vám mohly pomoct jednoduché testy, díky kterým to lze odhadnout. Pravda,…celý článek

Jaké nejčastější chyby maminky dělají?

Dentální hygienistka Lenka Rusinková má jasno: "Je třeba děťátku po každém kojení vytřít pusinku vlhkou plenou nebo gumovým kartáčkem náprstníčkem objet zoubky." Kojení dětí, kterým je více než rok, nedoporučuje.
Dentální hygienistka Lenka Rusinková má jasno: "Je třeba děťátku po každém kojení vytřít pusinku vlhkou plenou nebo gumovým kartáčkem náprstníčkem objet zoubky." Kojení dětí, kterým je více než rok, nedoporučuje.
Autor: archiv Blesk Zdraví
Velký problém je kojení pokračující i po roce věku dítěte a především časté noční kojení. Mateřské mléko je velice sladké. V noci se dítě napije třeba každé tři hodiny nebo i každou hodinu, když s ním maminka spí v posteli a má jej stále u prsu. Po nakojení děťátko usne, takže se mu netvoří sliny a bakterie zubního plaku se obzvlášť rychle množí. Také přes den kojení u starších dětí, které už mají poměrně dost prořezaných zoubků, představuje podobné riziko.

Následkem jsou takzvané medové zoubky – o co jde?

Jsou to zoubky, zkažené v oblasti krčků u dásně, kde se ukládá mikrobiální plak a postupně zoubky rozežírá, až se u krčku zlomí.

Jaké je řešení?

 Co se týká kojení nad jeden rok věku dítěte, podle pediatrů už nemá pro výživu dítěte žádný význam a vytváří se na něm spíše závislost, častěji ze strany matky.

Doporučuje se jít s mrnětem k zubaři ve chvíli, kdy se prořeže první zoubek. Není to brzy?

Není. Je třeba, aby lékař mamince vysvětlil péči o dětské zoubky, ukázal první čištění, poradil, jaké použít pomůcky i co má dítě jíst a pít, aby se mu zoubky nekazily.

Asi nedoporučí vycucávání sladkých džusíků či kapsiček s přesnídávkami, že…

Ty bych zakázala! Problémem je nejen přebytek cukru v nich. Dětská strava je většinou měkká, rozvařená, kašovitá. Chybí kousání tvrdých potravin, které napomohou prořezávání zoubků, trénují svaly i zoubky samotné. Místo džusíků by děti měly ohlodávat třeba mrkvičku nebo tvrdší kůrku chleba.

Také se radí dětem zoubky dočišťovat – jak dlouho?

Minimálně do osmi let věku. A také je třeba se dětem do pusinky stále koukat a sledovat prořezávání nových zoubků. Extrémně rizikové na zkažení jsou především šestky, které se prořezávají až kolem šestého roku života a jsou to již stálé zuby. Za pětkami leckdy nejsou vidět a děti si je samy mnohdy vůbec nečistí.

Rodičovské dočištění zuby zachrání?

Nové zoubky jsou měkké, jejich sklovina ještě není odolná, jako bude v dospělosti. Ideální je dojít ke stomatologovi, který provede takzvané pečetění. To znamená, že stálé zoubky od čtyřek do sedmiček – to jsou ty s rýhami uprostřed – vždy včas zalije lehkou kompozitní výplní, která zabrání, aby se na zoubcích množily bakterie. Dítě si pak zuby snadno čistí a výplň obvykle vypadne po zhruba pěti letech. Tehdy je už dítko schopné si samo o zuby dobře pečovat. 

Přečtěte si více o zdraví dětí

Sdílej na facebooku
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku