Co teď čteme? Nového Murakamiho a těšíme se na Bábovky

Video se připravuje ...
Kniha To je Praha získává jedno ocenění za druhým
Foto: Baobab/Youtube
Sdílej na facebooku
2. května  2016 
 12:00

Dnes pro vás máme všehochuť literárních tipů hlavně pro rodiče, ale začneme jedním, který může pobavit celou rodinu. Kniha nazvaná To je Praha rozhodně stojí za to, abyste si ji pořídili domů. Zaujme už předškolní děti, stejně jako mladší školáky, a navíc je krásná, aniž by šlo o líbivý kýč. 

Na knížku To je Praha od nakladatelství Baobab jsem někdy loni narazila v knihkupectví úplně náhodou. Vzápětí jsem ji nesla domů, ačkoli jsem tam vstupovala s odhodláním neutratit tam tentokrát ani korunu, jen se podívat. 

Původně jsem ji tehdy čtyřletému synovi ani dávat nechtěla, zdál se mi na ni malý, ale nakonec jsem nevydržela – a dobře, že tak. Dneska patří k jeho nejoblíbenějším a často ji sám přináší, abychom si ji prohlíželi a četli. Což dělám fakt ráda, protože je to knížka pěkná. A líbí se i jinde, teď v dubnu například získala cenu ne prestižním knižním festivalu v Boloni. 

Dětské knížky, které stojí za pozornost. Baví nás Počítání, Mraveniště i Naschválníčci

Dětské knížky, které stojí za pozornost. Baví nás Počítání, Mraveniště i Naschválníčci

Nevíte, jaké novinky vycházejí mezi knihami pro děti a které stojí za pozornost? Poradíme vám. celý článek

Z knihy To je Praha
Z knihy To je Praha
Autor: archiv
Autorky Michaela Kukovičová a Olga Černá se inspirovaly slavnými knihami výtvarníka Miroslava Šaška, který nezaměnitelným způsobem zachycoval různá světová velkoměsta. Autorky knihu představují jako je město věží, kopců, zahrad, uliček, domů, hospod, tajemství, příběhů, vzpomínek, lidí, zvířat a soch. Jako město na řece... a daří se jim to hodně dobře, aniž by sklouzly ke kýči nepo podbízivosti či aby se utápěly v Praze magické. Zavedou vás na pražské mosty, ostrovy, kopce, rozhledny, do parků i zahrad, do centra i na periferii, dozvíte se, kolik mostů vede přes Vltavu, v kterém domě udělal díru ďábel, co pěstují lidé na Libeňském ostrově, kam dohlédnete z Žižkovské věže, kde mají nejlepší chlebíčky, přečtete si historku o chlapíkovi, který se proměnil v brouka, starodávné vyprávění o Golemovi i hrdinský příběh o siru Wintonovi, také o atentátu na Heydricha i o tom, jak si cestu po Pražském hradě zkracoval jeden skvělý prezident. 

Karel IV. – Ilustrovaný život a doba vydává Práh, 88 stran, doporučená cena 299 Kč
Karel IV. – Ilustrovaný život a doba vydává Práh, 88 stran, doporučená cena 299 Kč
Autor: archiv
Pro děti, i když o něco starší, stojí za zmínku kniha Karel IV. od Renáty Fučíkové, kterou vydal Práh. V jejím podání nejsou dějiny nudou, ale zajímavým příběhem. Dozvíte se, že Karel IV. byl nejen stavitelem mostů, hradů a měst. Velkou část svého života prožil na cestách mezi významnými městy tehdejší Evropy, jako byla Paříž, Milano, Benátky, Avignon, Řím, Florencie, Cáchy, Norimberk. Byl diplomatem a urovnával spory mezi panovníky, ale zároveň byl i válečníkem, který pro české země získal nová území.  

Hon na ovci, Haruki Murakami, vydává Odeon, 400 stran, doporučená cena 379 Kč
Hon na ovci, Haruki Murakami, vydává Odeon, 400 stran, doporučená cena 379 Kč
Autor: archiv
Můj muž si momentálně pochvaluje knížku Hon na ovci, kterou napsal nejznámější japonský spisovatel současnosti Haruki Murakami. Tvrdí o ní, že je to příběh pro Murakamiho typicky divný a přirovnal jej k jedné z jeho nejnovějších knih Iq84. Zkrátka nechybí odcizení, nostalgie a míchání snů s realitou. Autor knihu napsal už v roce 1982 jako svůj třetí román a získal za něj Nomovu cenu pro talentované autory. Česky je knížka k mání až letos, kdy jí v edici Světová knihovna vydává nakladatelství Odeon. O čem kniha je? Anonymní vypravěč a hlavní hrdina románu žije poklidně v Tokiu, kde spoluvlastní malou reklamní agenturu. Život mu pomalu ubíhá pod rukama a on toho od něj už ani moc nečeká. Stačí však, aby jeho firma otiskla v reklamním letáku nevinnou fotografii krajinky s ovcemi, a hrdina se ocitá na nechtěné iniciační pouti kamsi do „srdce temnoty“ současného Japonska, zapletený do složité sítě intrik, bizarností a temné historie, která ovlivňuje i jeho vlastní dobu. Nečekaně ho vyhledá jistá organizace s vazbou na nejvyšší politické kruhy a on pod pohrůžkou násilí putuje nedobrovolně na ostrov Hokkaidó. 

Maličkosti, kvůli kterým se z nás stávají až moc starostliví rodiče

Maličkosti, kvůli kterým se z nás stávají až moc starostliví rodiče

Je dobré být rodič, který se stará. Který se zajímá, který dává najevo lásku, účast a starost. Dobrého není pochopitelně nikdy dost. Jen je potřeba…celý článek

My dokonalé, Klára Mandausová, vydává Mladá Fronta, doporučená cena 249 korun
My dokonalé, Klára Mandausová, vydává Mladá Fronta, doporučená cena 249 korun
Autor: archiv
Potřebujete si prostě odpočinout? Zkuste novinku od novinářky a fejetonistky Kláry Mandausové. Nazvala ji prostě My dokonalé, vydává ji Mladá fronta. "Schováváme si igelitky, nevíme u kadeřnice kam s kabelkou, ukazujeme na školním srazu omylem vyfocený vlastní zadek, dáváme sluneční brýle do lednice, smažíme na octu místo na oleji, zobeme pilulky, protože ubližujeme růžovým poníkům, a posíláme bývalým láskám esemesky, jejichž obsah se za střízliva bojíme vyslovit i samy před sebou. Jsme dokonalé ženy. Občas hozené do komedie, někdy do dramatu," představuje autorka svou knihu. 

Bábovky, Radka Třeštíková Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu, vydává Motto, doporučená cena 299 korun
Bábovky, Radka Třeštíková Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu, vydává Motto, doporučená cena 299 korun
Autor: archiv
Já osobně se těším na novinku spisovatelky Radky Třeštíkové, knížku Bábovky. Momentálně čtu její předchozí knížku To prší moře a baví mě, takže i myslím, že stejné to bude i s její novinkou. Autorka v ní píše o tom, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má její sestra tak špatný vztah se svou dcerou. Jak se cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil a kdo je bude muset nakonec vrátit? Nová kniha Radky Třeštíkové podle vydavatele, kterým je  překvapí upřímnou zpovědí žen, v jejichž vzájemně propletených příbězích nechybí ironie, humor, bolest, nenávist.

Ladislav Pecháček: Jak básníci čekají na zázrak Vydává Knižní klub, 232 stran, doporučená cena 199 Kč
Ladislav Pecháček: Jak básníci čekají na zázrak Vydává Knižní klub, 232 stran, doporučená cena 199 Kč
Autor: archiv
A ještě tu máme jeden tip pro milovníky filmové série o básnících Pavlem Křížem v hlavní roli. Zatímco do kin dorazila novinka Jak básníci čekají na zázrak, na pultech knihkupectví je k mání stejnojmenný titul v knižní podobě, napsal Ladislav Pecháček, vydal Knižní klub. Doktor Štěpán Šafránek z Hradiště ovdověl a se synem školou povinným se přestěhoval do nového bytu se starými nepřáteli, poněvadž i teď mu nezbývá než bojovat s nadřízenými, předpisy a konvencemi. 

Zlatý syn, Shipli Somaya Gowda, vydává Práh, 400 stran, doporučená cena 299 Kč
Zlatý syn, Shipli Somaya Gowda, vydává Práh, 400 stran, doporučená cena 299 Kč
Autor: archiv
Milovníci ság s trochou tajemství a napětí může zaujmout novinka Zlatý syn. Je to po bestselleru Tajná dcera druhý román kanadské spisovatelky Shipli Somayi Gowdy, vyprávějící o lásce a přátelství navzdory tradicím. Anil Patel je nejstarším a nejnadějnějším synem zámožné rodiny z indické vesnice. Jako první z celé komunity vystuduje univerzitu a odchází na lékařskou stáž do texaského Dallasu, kde svádí boj s tvrdou konkurencí místních elit i s novým prostředím. Po otcově smrti se stane hlavou rodinného klanu a zdědí také roli smírčího soudce pro celou vesnici. Musí zvládnout jak život v nové kultuře a vyčerpávající zaměstnání, tak udržet na dálku staré rodové tradice, jejichž záporné stránky poznává až s odstupem. Zatím na indickém venkově Lína, Anilova nejbližší kamarádka z dětství, s vypětím všech sil přežívá v nové rodině, do níž ji přivedl sňatek domluvený rodiči.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku