Co dělat, když dítě sní vaše léky nebo ochutná prášek do myčky? Naučte se číslo na toxikologii!

Co dělat, když dítě sní vaše léky nebo ochutná prášek do myčky? Naučte se číslo na toxikologii!
Při otravě prostředky na nádobí nebo na praní není dobré vyvolávat zvracení
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
6. května  2016 
 06:00

Co dělat, když dítě sní prášek do myčky nebo když mu omylem dáte větší dávku léku na teplotu? Kdy podávat živočišné uhlí, kdy vyvolat zvracení? Jak postupovat v případě otrav?

I když má člověk všechny léky pod zámkem a v horní polici, věcí, kterými se může dítě otrávit, je stále mnoho. Mohou to být rostliny, které máte doma nebo na zahradě, zapomenutý prášek do myčky, který vždycky zavíráte do skříňky, ale teď jste zapomněli. Nezřídka děti prokousnou sáček, který se dává do oříšků nebo do krabice s botami a má absorbovat vlhkost, nebo svítící tyčinku, se kterou ještě před chvílí byla taková sranda, a teď je zdrojem potenciální otravy. Někdy se stane, že větší množství léku dá dítěti sám rodič, protože se přehlédne v tabulce dávkování. Pokud máte podezření na otravu a dítěti zatím nic není, můžete 24 hodin denně volat pro konzultaci na toxikologické středisko. Na telefonech

224  919 293   nebo   224 915 402

vám odborník poradí, jak v případě vaší konkrétní situace postupovat. Připravte se, že se vás budou ptát na následující věci:

  • Kdo je postižený (dítě, dospělý, věk, váha, jméno, rodné číslo, pojišťovna)?
  • Kdo volá?
  • Kdy k nehodě došlo a čím se dotyčný poškodil (např. léky, komerční přípravky, chemikálie, rostliny, houby atd.)?
  • V jakém je postižený stavu, jaké má konkrétní potíže?
  • Jaká opatření první pomoci zatím byla provedena?

Nedýchá! Co mají rodiče dělat, když se u kojence rozhouká monitor dechu

Nedýchá! Co mají rodiče dělat, když se u kojence rozhouká monitor dechu

Stále více rodičů si pořizuje monitory dechu, aby je upozornily na to, když dítě ve spánku přestane dýchat. Málokdo ale ví, jak se zachovat, když začne…celý článek

Odborník vám doporučí další postup. Ne vždy je totiž vhodné vyvolávat zvracení – například tehdy, když díte vypije saponát na nádobí. Ten může totiž v zažívacím traktu tvořit pěnu, kterou by dítě při zvracení mohlo vdechnout. V takovém případě je lepší dítěti dávat po doušcích vodu, mléko nebo čaj a dát mu léky typu SAB Simplex nebo Espumisan, které tvorbu další pěny mírní. Lékařskou pomoc vyhledejte až v případě, že postižený zvrací samovolně a pak se nemůže zbavit kašle – v tom případě se mohla dostat pěna do plic. Podobně postupujte, když dítě sní prací prášek nebo prášek do myčky. V případě požití mycího prostředku do myčky nádobí se doporučuje kontrola na ORL.

Pokud dítě sní léky, okamžitě volejte toxikologii a snažte se zjistit, kolik léků chybí. Bez porady s odborníkem dítě nenuťte zvracet. Velice často vám odborníci mohou doporučit dát dítěti aktivní uhlí. Proto by v každé domácnosti, zvláště tam, kde jsou malé děti, mělo být v domácí lékárně preventivně jedno balení aktivního (rostlinného) uhlí (například přípravky Carbosorb nebo Carbotox).

Víte, jaký použít manévr, když dítě něco vdechne?

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku