Danka porodila zdravé dítě navzdory silné cukrovce

Malá Terezka krátce po narození
Foto: FTV Prima
Sdílej na facebooku
11. května  2016 
 06:00

I když se dcera Terezka narodila císařským řezem, dostala jí mladá matka ještě na porodním sále na hruď. Lékaři se na porod předem chystali, protože žena trpí cukrovkou, a tak se mimo jiné báli, aby holčička nebyla také nemocná. 

Danka Pančíková (26) čekala dítě, ale zároveň trpěla cukrovkou  I. typu. Tedy tou, která se objevuje bez ohledu na to, jak zdravě člověk žije, a nedá se jí prakticky nijak předejít. Její těhotenství bylo tím pádem rizikové a lékaři jí doporučili, aby svoje dítě přivedla na svět císařským řezem. Po něm zjišťovali, zda její dcerka rovněž netrpí cukrovkou.

Vytouženou Terezku žena porodila za použití epidurální anestezie a miminko jí ještě na sále přiložili na hruď, zatímco lékaři dokončovali porod císařským řezem. Malá holčička poté putovala na novorozenecké oddělení, kde chvíli dostávala výživu pomocí sondy. "Pokud novorozenec nemůže pít, ale trávení funguje, je to nejjednodušší," říká lékař Miloš Černý z novorozeneckého oddělení nemocnice v pražském Motole. 

Po nějaké době mohla maminka svou dceru kojit. Malá Terezka pěkně rostla a i jinak byla v pořádku, ale stejně existuje riziko, že po své matce nemoc zdědí. „Diabetes I. typu se v novorozeneckém období neprojevuje. Mohou se projevit jiné, vzácnější typy diabetu (takzvaný MODY). Významný vliv na vývoj dalších komplikací má časná diagnostika onemocnění, ale především správná kompenzace diabetu – a to je pak také v rukou rodičů a později i jejích vlastních,“ doplňuje lékař Černý.

Dcerku s manželkou si z nemocnice nakonec hrdý tatínek odvezl v pořádku domů. Letos již dvouletou Terezku čeká v blízké době kontrolní vyšetření – v rámci studie dlouhodobého sledování dětí matek-diabetiček. Její mamince se daří také dobře, k prvorozené dceři si nedávno s manželem pořídili ještě syna Jakuba.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Další díl cyklu Nemocnice Motol již ve čtvrtek 12. května ve 20.15 na Primě.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku