Má smysl, aby matka s dítětem komunikovala už od početí? A jak na to?

  • Má smysl, aby matka s dítětem komunikovala už od početí? A jak na to?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    13. června  2016 
     06:00

    Nemusíte věřit tomu, že dítě v děloze vnímá všechno, co se děje venku, ale ledacos se k němu nepochybně donese. Každopádně některé těhotné ženy mají chuť navazovat s ním kontakt dávno před tím, než se potomek narodí. Co všechno zkusit? 

  • Má to smysl?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Snad všichni včetně většiny zdravotníků už věří tomu, že má smysl podporovat vztah matky a dítěte, jakmile se miminko narodí. Proto se má přikládat hned na porodním sále a nemá trávit čas samo, když může být s matkou. Bonding je však podle některých důležitý už během těhotenství. "Umožní vám to lépe se připravit na rodičovství," tvrdí Michelle O'Neill, autorka knihy Meditace v těhotenství. Podle ní se s budováním vztahu k dítěti dá vědomě začít už po početí. Jak na to? 

  • Masírujte si břicho

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Od chvíle, kdy žena zjistí, že je těhotná, nejspíše si sama začne čas od času pokládat ruce na břicho. "Těhotné to dělají automaticky," citoval autorky knihy web newparent.com s tím, že tento pohyb uklidňuje matku i dítě zároveň. Jakmile žena začne cítit pohyby dítěte, může hlazením reagovat na jeho kopání a strkání. 

  • Společný poslech hudby

    Hudba dost možná napomáhá vytvořit vazbu mezi matkou a dítětem, která pak přirozeně pokračuje i potom, co přijde na svět. Nedávná studie ukázala, že děti, které už v děloze poslouchaly jednoduché melodie, si je pamatovaly po narození. Volte jakýkoliv druh uklidňující hudby, autorka knihy pak osobně doporučuje Bacha a Handela. 

  • Zpěv a mluvené slovo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Těhotná se může cítit divně, když by měla mluvit na svoje břicho, ale stydět se za to nemusí, mimiko si tak zvyká na zvuk jejího hlasu, který samozřejmě slyší, i když matka mluví s někým jiným. Nechápe význam slov, ale to vůbec nevadí – některé těhotné svým dětem dokonce předčítají.

  • Zkuste jógu nebo meditaci

    Zatímco prenatální jóga se často soustředí na matku, ve skutečnosti je možné tohle cvičení využít i k tomu, aby se žena mohla spojit se svým dítětem. "Někdy je těhotná matka tak zaneprázdněná, že jediný čas, který může využít ke kontaktu s dítětem, je třeba během cvičení," míní Michelle O'Neill. Nakonec, proč ne. Meditace je další možností, která nabízí klid a reflexi, není to zase tak složité, jak se mnozí obávají. 

  • Pište si deník

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Psaní deníku nejenže pomáhá zachycovat vzpomínky všeho druhu, ale stává se také místem pro záznam pocitů. Pokud se vám do deníku nechce, můžete zkusit dopisy nebo třeba webový blog, který nakonec nemusíte nikde zveřejňovat. Stačí věta o tom, jak jste denně mysleli na své dítě. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku