Hubnutí při kojení: Proč se nesmí držet žádná dieta?

Hubnutí při kojení: Proč se nesmí držet žádná dieta?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
26. července  2016 
 06:00

Proč je přísná dieta při kojení nevhodná? Většina žen hubne už tím, že kojí. A část tukových zásob, které si tělo vytvořilo během těhotenství, slouží jako zásobárna energie pro tvorbu mléka. Držet speciální dietu nemá smysl, a není to zdravé ani pro ženu, ani pro kojence. 

Kojení je z hlediska energie nejnáročnější období v reprodukčním období ženy. Energetická spotřeba se během plného kojení zvyšuje až o 1600 kilojoulů denně, ale na chuti k jídlu to pocítíte jen zčásti. Vůbec se tedy nestrachujte, zda dáváte dítěti to, co potřebuje, řiďte se prostě svými chutěmi.

„Zvýšený příjem energie nemá vliv na zvýšenou tvorbu mléka, ale tvorba mléka je regulována hormonálně v závislosti na frekvenci kojení, jeho intenzitě a délce sání, proto nemusíte během kojení zvyšovat přísun kalorií,“ vysvětluje laktační poradkyně Lucie Marková. 

7 jídel a bylin, které napomáhají tomu, aby se kojení dařilo

7 jídel a bylin, které napomáhají tomu, aby se kojení dařilo

Existují různé způsoby, jak zvýšit tvorbu mléka, když kojíte. K nejefektivnějšímu určitě patří dávat dítěti pít vždy, když si řekne. Tvorba mléka se…celý článek

Nedržte přísnou dietu ani intenzivně necvičte. Během kojení se zpomaluje metabolismus, a to kvůli uchování dobrého výživového stavu matky. V průběhu prvních šesti měsíců žena obvykle ztrácí půl až jedno kilo váhy za měsíc. Tyto ztráty patří mezi fyziologické a nemají vliv na kojení a tvorbu mléka. „Ani cvičení, fyzická práce a mírné hubnutí obvykle neovlivňují objem vytvořeného mléka. V případě, že chcete rychle zhubnout pomocí přísné diety, může dojít ke zvýšenému odbourávání tukových buněk a do mateřského mléka se mohou vyplavovat ve zvýšeném množství i některé cizorodé látky rozpustné v tucích, které se nahromadily během dosavadního života ženy. Proto se rychlé hubnutí během kojení nedoporučuje,“ vysvětluje laktační poradkyně. 

Stejně tak není vhodné příliš intenzivně cvičit za účelem rychlého zhubnutí. Během něj totiž dochází ke zvýšení hladiny kyseliny mléčné v krvi, která pak přechází do mateřského mléka a ovlivňuje jeho chuť. Dítě pak reaguje odmítavě a prs nechce. Pokud kojíte, sportujte, ale rozumně a vyberte si takovou aktivitu, která je vyrovnaná dostatečným odpočinkem. Během sportování se vyvarujte extrémní námahy, postupně zvyšujte intenzitu a při cvičení hlavně poslouchejte svoje tělo. Obecně pak platí, jezte pestře, rozmanitě a to, na co jste byla zvyklá už v těhotenství. Vynechte jen nadýmavá jídla.

Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Když jsem před pár dny narazila na fotografie, které zveřejnila Melina Nastazia, úplně mě to dojalo. Její snímky zachycující kojící ženy s dětmi jsou…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku