Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
20. září  2016 
 06:00

Kojené děti se nedrží růstových tabulek. Často se stává, že nejdříve rostou rychle a pak se tempo výrazně zpomalí. To nejednoho rodiče znejistí, a nejen to – pro mnohé pediatry je to jasný důkaz toho, že dětem kojení nestačí, a proto matkám doporučí, aby začaly s přikrmováním. Jenže tím dětem, kterým je sotva pár měsíců, škodí. 

"Naše studie ukázala, že plně kojené děti rostou v prvním půlroce života jinak než ty, kterých se to netýká," vysvětluje Markéta Paulová ze Státního zdravotního ústavu. Přesněji řečeno je to tak, že chvíli rostou rychle – do dvou až tří měsíců často výrazně rychleji než děti, které jsou na umělém mléce – a pak se tempo vzestupu jejich váhy výrazně zpomalí. V druhém půlroce života, když se navíc začnou hýbat, jsou pak takové děti většinou štíhlé. 

Podle odborníků na kojení je problém v tom, že tohle nejen rodiče, ale ani mnozí doktoři vůbec netuší. A jakmile se křivka toho, jakou rychlostí dítě přibírá, zpomalí, nabudou dojmu, že je čas na příkrmy. U mnoha žen to pak vede k tomu, že poměrně brzy poté skončí s kojením jako takovým. 

Kontroverzní téma! Škodí dětem kojení po prvních narozeninách, nebo ne?

Kontroverzní téma! Škodí dětem kojení po prvních narozeninách, nebo ne?

Noční kojení dětí, kterým už byl rok, je k ničemu, ba přímo jim škodí. Takový razantní názor zazněl na našem webu v rozhovoru s dentální hygienistkou.…celý článek

Platí přitom, že dítě by se mělo čtyři až šest měsíců kojit výlučně a pak další rok až rok a půl s příkrmy, protože to je pro jeho zdraví dlouhodobě přínosné. A svědčí to i matkám. Studie mluví jasně: nekojené děti trpí častěji infekcemi dýchacích cest, zažívacího a močového traktu, ušními infekcemi, obezitou, náhlým úmrtím, leukemií, cukrovkou, hypertenzí, zubními kazy a poruchou skusu. Ženy, které nekojí, mají zase vyšší riziko rozvoje rakoviny prsu, vaječníků a dělohy, nadváhy, metabolického syndromu, mají zvýšené riziko vzniku osteoporózy, stresu a úzkosti. 

Přestože 90 procent českých žen je rozhodnuto kojit své dítě, v půlroce věku se kojí ani ne každé páté dítě. Právě v těchto dnech probíhá Národní týden kojení: 19. až 25. 9. 2016. Na druhou stranu je fér říci, že některé ženy kojit nemohou, stejně jako to, že některým dětem mateřské mléko nestačí, ačkoli jim ještě není ani půl roku. 

Chcete vyhrát třicet tisíc korun? Přihlaste své zlatíčko do soutěže ZDE 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku