Způsobuje očkování autismus? Další studie to opět vyvrátila

Způsobuje očkování autismus? Další studie to opět vyvrátila
Lékaři se vesměs shodují: vakcíny mohou mít vedlejší účinky, ale za autismus nemohou
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
22. října  2015 
 06:00

Ačkoli se už několik let ví, že očkování nezpůsobuje autismus, najdou se lidé, kteří to znovu a znovu tvrdí. A to dokonce včetně některých lékařů. Teď vyšla další studie, která tuto lež opět vyvrátila – paradoxně ji iniciovala a zaplatila americká organizace SafeMinds, která se naopak snaží souvislost mezi očkováním a autismem u dětí prokázat. 

Už před několika lety přiznal britský lékař Andrew Wakefield, že jeho studie dokazující souvislost mezi očkováním a rozvojem autismu u dětí nebyla v pořádku. Práce z roku 1998 měla doložit souvislost mezi vakcínou MMR (proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím) a autismem, a proto se na ni mnoho let odvolávali kritici povinné vakcinace. O několik let později – v roce 2004 – se ukázalo, že šlo o podvod. Dnes jsou odborníci zajedno v tom, že očkování sice může mít různé vedlejší účinky, avšak autismus rozhodně nezpůsobuje.

Maminko, neodcházej! Jak zařídit, aby hlídání dětí neprovázel pláč?

Maminko, neodcházej! Jak zařídit, aby hlídání dětí neprovázel pláč?

S malým miminkem se dá zvládnout leccos. Dříve nebo později ovšem nastanou situace, kam s sebou dítě vzít nemůžete nebo nechcete. Pokud nemá v tu chvíli…celý článek

Teď vyšla další studie na podobné téma, kterou zveřejnil respektovaný víceoborový časopis PNAS. Zabývala se tím, zda autismus nemůže způsobit látka thiomersal, která tvoří součást vakcín coby konzervační látka. Jde vlastně o rtuťnatou sůl, která podle Marka Petráše z webu Vakcíny.net způsobuje podle všech dostupných validních informací nejvýše zarudnutí v místě vpichu. Je pravda, že thiomersal byl určitou dobu v podezření, že může způsobovat více problémů. Jak se uvádí na webu Vakcíny.net, v roce 1999 se v USA zjistilo, že celkové množství thiomersalu v dětských vakcínách dosahuje vyššího množství, než připouštěla legislativa. To byl impulz k jeho odstranění z vakcín, aniž by existovaly skutečné důkazy o jeho škodlivosti vůči dětskému či dospělému organismu. Od té doby bylo shromážděno mnoho nových poznatků týkajících se thiomersalu.

Střídavá péče: Chtít, nebo nechtít? Jen tehdy, když rodiče dokážou nebojovat!

Střídavá péče: Chtít, nebo nechtít? Jen tehdy, když rodiče dokážou nebojovat!

Střídavá péče o dítě je za jistých okolností vlastně fajn. Bohužel vyžaduje od rozvedeného páru extrémní míru tolerance a spolupráce, jíž obvykle ale…celý článek

Většina z nich jednoznačně prokázala, že nic závažného nezpůsobuje. Podle Petráše bylo provedeno mnoho studií v Dánsku, Švédsku, USA a ve Velké Británii, které ukázaly, že není žádný důkaz o tom, že by thiomersal obsažený ve vakcínách vedl ke vzniku neurologických abnormalit. V roce 2004 nezávislý odborný Institut medicíny v USA potvrdil, že neexistuje žádný vztah mezi autismem a očkovacími látkami, které obsahují thiomersal.

Lékaři se bojí, že ubude očkovaných

Vakcína na tuberkulózu zničila holčičce zdraví.
Vakcína na tuberkulózu zničila holčičce zdraví.
Autor: archiv Blesku
Nyní se k nim přidala práce, kterou nechala zaplatit organizace SafeMinds. I ona prokázala, že thiomersal nijak nesouvisí s případy dětského autismu. Dnes už se navíc tato látka ve vakcínách nepoužívá. 

Přesto existuje část rodičů, kteří očkování odmítají, ať už je za tím obava z autismu nebo strach z jiných komplikací. Většina lékařů to pozoruje se znepokojením, protože pokud klesne proočkovanost pod určitou míru, může to vést k šíření nemocí, které už byly velice vzácné. Patří mezi ně například spalničky, jejichž epidemie před časem vypukla například v německém hlavním městě Berlíně. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku