Německo se kvůli epidemii spalniček chce vrátit k povinnému očkování

Německo se kvůli epidemii spalniček chce vrátit k povinnému očkování
Necháváte svoje děti očkovat nebo ne?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
21. ledna  2016 
 10:00

Zatímco v Česku dal Ústavní soud částečně za pravdu odpůrcům očkování, Německo uvažuje o tom, že se vrátí k tomu, aby některé vakcíny byly povinné. Dosud je v této zemi na rodičích, zda dítě očkovat dají či ne, přičemž poslední roky zde klesá proočkovanost a kvůli tomu podle odborníků přibývá lokálních epidemií nebezpečných dětských nemocí. Na změnu německého postoje upozornil web Zdravotnický deník. 

Německo je často dáváno za příklad země, kde je rozhodnutí o očkování na rodičích, kteří mají dostatek informací k tomu, aby se zodpovědně rozhodli. To se teď dost možná změní. "Koncem minulého roku navrhla vládní CDU, které patří také ministerstvo zdravotnictví, aby se povinně očkovalo proti onemocněním, jako jsou tetanus, spalničky a plané neštovice," píše web Zdravotnický deník. 

Černý kašel se vrací! Jak ho poznat u dítěte a kde ho nechat vyšetřit?

Černý kašel se vrací! Jak ho poznat u dítěte a kde ho nechat vyšetřit?

Dávivý, neboli černý, kašel může proběhnout poměrně nenápadně, ale může také člověka vyřadit z provozu na několik měsíců. A pro kojence může být smrtelně…celý článek

Ústavní soud v Česku se tento týden naopak zastal rodičů pokutovaných za to, že nenechali naočkovat dítě povinnou hexavakcínou. Důvodem pro odmítnutí očkování může být nejen náboženství, což soud uznal již v minulosti, ale v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším smyslu. Stát může výjimečně upustit od sankce. Zákon umožňuje za nedodržení očkovací povinnosti uložit pokutu až 10 000 korun. Právní úprava povinného očkování se nemění, vakcinace stále zůstává také například podmínkou přijetí do mateřské školy.

Proč se postoj k očkování mění? 

Jedním z důvodů změny německého postoje k očkování je epidemie spalniček, která loni na jaře vypukla v Berlíně a šířila se právě zejména mezi dětmi, které očkování nepodstoupily. Jedno dítě kvůli nemoci dokonce zemřelo. Nemoc v podobném případě ohrožuje nejen děti odpíračů očkování, ale i děti, které nemohly být očkovány ze zdravotních důvodů, nebo ty, které rodiče vakcinovat nechali, ale vakcína nezabrala. To je běžné, žádná neúčinkuje stoprocentně. 

V Německu se teď aktuálně mluví o povinném očkování dětí proti záškrtu, tetanu, obrně, černému kašli, příušnicím, spalničkám, zarděnkám a planým neštovicím. Toto rozhodnutí podle Zdravotnického deníku uvítal tamní Svaz dětských lékařů: „Dlouho už usilujeme o zavedení povinného očkování,“ řekl zástupce svazu Hermann Josef Kahl.

Podle průzkumu YouGov.de z února 2015 souhlasí se zavedením povinného očkování téměř 80 procent Němců. V současné době je v Německu proočkováno přibližně 90 procent dětské populace. Nutná proočkovanost, která chrání před většími epidemiemi, je ale 95 procent.

Přečtěte si, co se stalo, když nechal svou dceru očkovat majitel Facebooku Mark Zuckerberg 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku