Sláva, otcové u porodu už nebudou muset platit

Sláva, otcové u porodu už nebudou muset platit
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. dubna  2016 
 12:00

Tři stovky, ale také rovná tisícovka. Taková bývá taxa českých porodnic, pokud chce otec u porodu být se svou partnerkou – a dítětem. Tohle by mělo skončit, protože Ústavní soud označil včera poplatky u porodu za špatné a chce, aby se s nimi skoncovalo. 

Když se mi před lety narodilo první dítě, neměli jsme zrovna moc peněz a těch pár stovek, o které si porodnice řekla za přítomnost manžela u porodu, bych bývala radši dala za plenky. Ale nenapadlo mě to nějak rozporovat, zaplaťpánbůh za to, že tam muž může být, mysleli jsme si, pár let předtím to ještě možné nebylo. 

Ale když se nad tím člověk zamyslí, je to samozřejmě poněkud absurdní poplatek, což včera potvrdil i Ústavní soud. Jeho soudci rozhodli o tom, že  přítomnost otce – nebo třeba kamarádky – u porodu nemůže být "zatížena poplatkovou povinností“. Jinými slovy: porodnice může třeba omezit počet lidí, kteří tam s rodící ženou budou, ale vybírat peníze za to by neměla. 

Případem se soud zabýval, protože se Martin Franěk, který za svou přítomnost u narození vlastního dítěte zaplatil před pěti lety v Chomutově pětistovku, naštval. A dal podnět k tomu, aby se tím soudy zabývaly.  

Úplně zadarmo to ale pro rodiče nebude. „Právo otce nebo jiné osoby být u porodu vyplývá přímo ze zákona, samotná přítomnost nesmí být zpoplatněna. Nemocnice může pouze za férový poplatek vybírat platbu odpovídající přiměřeným nákladům a zároveň tato platba nesmí být odrazující pro otce, nesmí být vybírána předem s tím, že když otec dopředu nezaplatí, nepustí ho k porodu,“ stojí ve zprávě soudu.

Tedy stovku dvě ano, ale tisícovku už by po rodičích nikdo chtít neměl. Soudci kritizovali snahu porodnic na rodičích vydělávat. Aby se to však definitivně změnilo, je potřeba politické rozhodnutí, které to nemocnicím zakáže.  

Otec u porodu: Skvělý zážitek, nebo hrůza, která rodiče připraví o sex?

Otec u porodu: Skvělý zážitek, nebo hrůza, která rodiče připraví o sex?

Přítomnost otce u porodu se stává samozřejmostí. Skoro aby se budoucí rodiče cítili nepatřičně, když něco takového neplánují. Jenže se ukazuje, že…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku