Neuvěřitelné video: Miminko se narodilo v plodovém vaku! Jak je to možné?

Neuvěřitelné video: Miminko se narodilo v plodovém vaku! Jak je to možné?
Tohle se vidí skutečně málokdy
Foto: Shutterstock.com/archiv
Sdílej na facebooku
10. března  2016 
 08:00

Každý nejspíše ví, že v děloze jsou děti v plodovém vaku, obalu plném plodové vody, v níž se pohybují a kterou polykají. Málokdo si však umí představit, jak to vypadá doopravdy. A pak se stane něco tak neuvěřitelného jako ve videu v tomto článku: dítě přijde na svět i s plodovým obalem. 

Novorozený chlapec doslova vystřelí z plodového obalu poté, co jej lékař nastřihne. A rozpláče se jako každý zdravý novorozenec po příchodu na svět. Video, které na Facebook umístila Jasmine Perez, ukazuje mimořádnou vzácnost. 

Plodový vak se totiž v naprosté většině případů roztrhne ještě během porodu, případně "prasknutím vody" porod začne. Někdy jej propíchnou lékaři, aby porod postoupil dál. V případu zachyceném na videu šlo o porod císařským řezem. I při této operaci se děti v naprosté většině případů rodí bez plodového obalu, který se poruší při samotném řezu. 

Tady se tak nestalo, vak zůstal neporušený, a proto lékaři vyňali dítě i s ním. A tak ačkoli chlapeček opustil matčino břicho, mohl se stále cítit jako v děloze. I když nedýchal, kyslík i živiny k němu nadále proudily přes pupečník a placentu. Dýchat začal, jakmile porodník obal prostřihl, protože to se pro něj stalo okamžikem narození. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku