Práce na mateřské: Konec háčkování, Zuzana nabízí příležitosti, kde ženy uplatní, co skutečně umí

Práce na mateřské: Konec háčkování, Zuzana nabízí příležitosti, kde ženy uplatní, co skutečně umí
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. října  2016 
 06:00

Zuzana Tinglová je obchodní manažerka. Úspěšně pracuje i na rodičovské dovolené, protože se dohodla se svým zaměstnavatelem na pružných podmínkách. Většina matek malých dětí takové štěstí nemá. Zaměstnavatelům se do toho nechce, ženy se toho bojí. I proto Zuzana s manželem založila projekt Maternum, v němž zaměstnávají rodiče, a dávají jim tak příležitost pokračovat v tom, co umějí, a zároveň za to dostat slušně zaplaceno. 

Když se řekne práce při mateřské, vybaví se mi něco tvořivého nebo třeba roznášení letáků během procházky s kočárkem. Je to pořád taková bída?

Mně se vybaví háčkování, tvorba dárkových krabiček nebo lepení obálek. Řada našich maminek si tím prošla. Přitom to jsou zkušené PR manažerky, specialistky marketingu, obchodnice, překladatelky nebo třeba lékařky. Tyto ženy tvrdě pracovaly a vybudovaly si dobré jméno ve svém oboru. Mateřství však veškerý jejich rozvoj stoplo. Proto je tu Maternum. Chceme nabídnout matkám pracovní příležitosti, kde uplatní své znalosti a obdrží za to odpovídající ohodnocení.

Neziskovka Maternum, kterou jste založila, nabízí práci úplně jiného druhu. Jak to funguje?

Zuzana Tinglová
Zuzana Tinglová
Autor: Zuzana Tinglová
Na jedné straně zjišťujeme, co ženy s dětmi umí, a na straně druhé chceme vědět, o jaké služby je zájem mezi firmami. Výsledkem jsou služby, které nabízíme firmám a zajišťujeme s našimi matkami. Díky tomu, že jsme schopni firmám nabídnout kvalitní služby za zhruba 60 procent běžných cen, je o ně poměrně zájem, což nám umožňuje vytvářet nová a nová pracovní místa. V současné době v Maternu zaměstnáváme deset žen, které si průměrně vydělají pět tisíc korun měsíčně.

Kolik matek se už zapojilo? 

Celkem evidujeme 150 žen s dětmi a se zájmem o práci z celé České republiky. Každý měsíc jich půměrně deset přibývá. Tato čísla nejlépe ilustrují, že práce pro ně na trhu není.  

7 kroků, jak za jediný týden zkrotit dítě, které fňuká a vzteká se

7 kroků, jak za jediný týden zkrotit dítě, které fňuká a vzteká se

Možná tomu nebudete věřit, ale prý se to dá zmáknout během jednoho týdne. Jestli vaše děti patří k těm, které sebou plácnou uprostřed obchodu na zem…celý článek

Pro koho se práce, kterou zprostředkovává Maternum, hodí? Co by měl člověk, který se chce do projektu zapojit, nabídnout?

Nejlépe se daří uplatňovat matky, které mají znalosti a zkušenosti v oborech, které jsou firmy zvyklé řešit outsourcingem, což znamená, že na to nepotřebují člověka, který sedí ve firmě. Jde typicky o vedení webových stránek, tvorbu vizitek, letáků, PR služby, ale i třeba o telemarketing nebo aktualizaci databází. Jsou to činnosti, které lze řešit přes e-mail, telefon, internet, na jejichž vyřešení mají naše maminky alespoň 24 hodin.

Co když člověk přecení své síly nebo odhad časových možností nebo děti lehnou v době, kdy má nějakou práci?

Všechny jsme na mateřské nebo rodičovské dovolené. Já sama mám téměř dvouletou holčičku. Rozumíme si a dokážeme se navzájem podpořit. Navíc týmy jsou nastaveny tak, aby se ženy mohly navzájem zastoupit. Jedna z důležitých věcí, které se u nás maminka naučí, je řídit si své kapacity. Všechny chceme pracovat a zároveň se naplno věnovat svému dítěti. Tajemství, jak na to, spočívá právě v efektivním řízení času.

Pravdě do očí: Jaké to skutečně je pracovat z domova s malými dětmi

Pravdě do očí: Jaké to skutečně je pracovat z domova s malými dětmi

Zdá se, že moje měsíční dcera bude odolná vůči chaosu. Zatímco její čtyřletý bratr si zpívá spolu s dětským CD "Já do lesa nepojedu..." a další…celý článek

Jak probíhá vstupní pohovor do Materna?

Zuzana s dcerou
Zuzana s dcerou
Autor: Zuzana Tinglová
Nejprve zájemkyně vyplní registrační formulář na našich webových stránkách. Poté ji kontaktuje naše HR specialistka, aby s ní prodiskutovala její zkušenosti, časové možnosti, finanční očekávání, ale také obavy nebo dlouhodobější ambice. Nakonec se zúčastní on-line semináře, kde se dozví veškeré informace o fungování Materna a podmínkách práce, může se přitom pracovníků Materna zeptat a vyjasnit si jakékoliv nejasnosti. Celý vstupní proces probíhá přes telefon a internet. I zde myslíme na maminky, aby se nemusely nikam trmácet s kočárkem.

Proč je pro firmy výhodné obrátit se na týmy tvořené matkami?

Kde jinde máte možnost využít služby vedoucí PR týmu z jednoho z největších vydavatelství v Česku nebo marketingové manažerky, která spolupracovala na předvolební kampani Karla Schwarzenberga? Naše přidaná hodnota jsou unikátní a kvalitní lidé v týmu za ceny, které si může dovolit i ta nejmenší firma. Navíc tím firmy podpoří i dobrou věc. Dají ženám s malými dětmi možnost seberealizace a přivýdělku.

À propos, kdyby přes vás chtěl nějakou práci získat táta na rodičovské, může? 

Samozřejmě.  

Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

Proč ji nedáváš na nočník, když už jí byl rok? A proč ho neplácneš, když "je tak drzej"? Podobných mezigeneračních sporů se v rodinách objevuje každý…celý článek

Maternum registruje zhruba 150 žen, které mají zájem pracovat při mateřské nebo rodičovské dovolené, přičemž většina z nich umí anglicky, některé německy, španělsky, francouzsky a rusky. Jsou mezi nimi manažerky, specialistky v oblasti PR, marketingu, lékařky, učitelky, grafičky, zkušené obchodnice, sekretářky a další. Pocházejí zejména z Prahy a středočeského regionu, ale také z Ostravy, Zlína nebo Plzně. Každý měsíc Maternum eviduje více než deset nových uchazeček o práci.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku