Časopisy pro malé děti. Který čtete vy?

Bartoloměj polehává s kašlem a s časopisem Raketa
Foto: Radka Wallerová/Supermámy
Sdílej na facebooku
18. ledna  2016 
 06:00

Máte doma předškoláka a chcete mu kromě knížek občas číst i nějaký časopis? Jsem na tom stejně – synovi bude pět a časopisy ho začaly zajímat. Takže jsem se rozhodla pár si jich pořídit a porovnat. Jak to dopadlo a který u nás doma vede? 

Nejdříve jsem pomýšlela na nějakou klasiku, jako jsou časopisy Sluníčko pro předškoláky nebo Mateřídouška, která je pro děti o něco starší, ale vím, že se kupuje i těm, kdo do školy ještě nechodí. 

Mateřídouška hodně sází na populární filmy, ať už jde o Star Wars
Mateřídouška hodně sází na populární filmy, ať už jde o Star Wars
Autor: http://materidouska.magaziny.cz/
Jenže zrovna aktuální číslo Mateřídoušky mě dost zarazilo, když jsem na titulní stránce spatřila velkou fotku Dartha Vadera. Kultovní zloduch z filmové ságy Star Wars na obálce časopisu pro děti? Dává to smysl, tuhle sci-fi pohádku děti milují, jenže můj předškolák ji ještě nezná, podle mě na ni má pár let ještě čas. Takže nic. Už kvůli tomu, že mi vadí časopisy prošpikované skrz naskrz reklamou a plné upoutávek na filmy – jinak nepřinášejí nic moc zajímavého. Moc mě nenadchl ani obsah Sluníčka, zdálo se mi, že se za posledních dvacet let moc nezměnilo, ačkoli děti se mění dost. 


Časopis Hrana momentálně nevychází, není jisté, zda se tak někdy ještě stane
Časopis Hrana momentálně nevychází, není jisté, zda se tak někdy ještě stane
Autor: www.casopishrana.cz
Na radu kamarádek jsem sáhla po časopise Hrana. Jenže jsem musela jít po starších číslech, vychvalovaný časopis momentálně nevychází. Což je škoda, starší čísla se sice dají doobjednat, ale přicházíte o těšení se na nové a zvědavost, co v něm asi tak bude. Jinak je ale Hrana časopis povedený, zvláště pro děti, které mají potřebu neustále něco tvořit – najdou v něm dost nápadů a inspirace. 


Báječná školka a soutěže o ceny k filmům, které právě běží v kině
Báječná školka a soutěže o ceny k filmům, které právě běží v kině
Autor: http://www.casopis-bajecnaskolka.cz/
Při obhlídce v trafice jsem zjistila, že pokud chci něco, co vychází, je nabídka poměrně široká. Narazila jsem třeba na časopisy Pastelka a Předškolák, které osobně považuju za lepší než Sluníčko či Mateřídouška, zvláště z toho důvodu, že jsou plné úkolů, o jaké děti v tomhle věku stojí a které je zároveň nenápadně připravují na školu. Slabší to bylo s časopisem Báječná školka, Mimoni na obálce prostě nejsou to, co chci potomkovi kupovat. Podobně jsem zavrhla časopis Medvídek Pú, ačkoli klasickou knížku od A. A. Milneho máme doma rádi a s oblibou a často ji čteme. 


Aktuální číslo časopisu Raketa od nakladatelství Labyrint. Téma? Vesmír
Aktuální číslo časopisu Raketa od nakladatelství Labyrint. Téma? Vesmír
Autor: Labyrint.net
Naši časopisovou jedničku jsme nakonec našli jinde – v pražském Divadle Minor jsem narazila na časopis Raketa z nakladatelství Labyrint, který se naopak běžně v trafikách neprodává. Vychází čtvrtletně – momentálně je k mání nové páté číslo, které se věnuje vesmíru. 

Je pravda, že zrovna Raketa se prezentuje jako časopis pro děti od pěti do deseti let, takže je spíše pro mladší školáky než pro ty, kdo do školy ještě nechodí. Ale vlastně to nijak zásadně nevadí. Protože časopis je spíš něčím na pomezí mezi časopisem a knihou. Je nadčasový, pracují na něm přední výtvarníci, přináší různé žánry včetně komiksu či cestopisu. Dá se k němu kdykoli vrátit. Výhodou je, že časopis, alespoň u nás, baví nejen děti, ale i rodiče. Koupíte ho přes web nebo v kamenných hračkářstvích, muzeích či knihkupectvích, seznam je tady

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku