Nepřehánějte to s fluorem u dětí, způsobuje fleky na zubech

Děti nepotřebují žádný fluor navíc, stačí ten ze zubní pasty
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. února  2016 
 10:00

Odborníci mají jasno. Zuby se dětem mají čistit, jakmile se vyklubou – ze začátku alespoň symbolicky, aby si kojenec zvykl. To rodiče celkem akceptují, i když dítě zdaleka ne vždy spolupracuje. Shoda už nepanuje v tom, zda od malička používat pastu s fluorem či bez něj. 

Před čtyřiceti lety se dětem dával fluor povinně, a to i v době, kdy zuby pořádně ještě ani neměly, dnes už se dětem předepisuje výjimečně. Důležité je, jak moc se kazí zuby lidem v rodině.

Rodiče zastávají dvě odlišná stanoviska. Část tvrdí, že dítěti je třeba čistit od malička zuby pastou s fluorem, nebo tedy přesněji s jeho sloučeninou fluoridem, a nejraději by dítěti dávali fluor i jinak. Druhá skupina se naopak snaží se fluoru úplně vyhnout, protože je podle nich toxický. 

Jak to tedy je? "Význam fluoridů v prevenci vzniku zubního kazu je prokázaný a jde spolu s důkladným čištěním zubů o preventivní opatření. Ale fluoridy působí zejména lokálně. Dřívější domněnka, že celkově podaný fluorid, který se vstřebá přes střevo, vyvíjející se zub posílí ještě před jeho prořezáním do dutiny ústní, je mylná," shrnuje nejnovější poznatky stomatolog Jan Stuchlík. Fluoridové tablety nemají při pravidelném používání zubní pasty význam, a při jejich nadužívání je navíc riziko vzniku fluorózy, neboli křídových skvrnek ve sklovině zubů, které zkrátka nevypadají hezky.

..
..
Autor: Shutterstock.com
Nejde navíc jen o postoj zubařů, protože odborná stomatologická komora se na tom před několika lety shodla s odbornou společností pediatrickou a odbornou společností dětských praktiků. "Zhodnotili jsme výsledky různých výzkumů a doporučujeme, aby pediatři rozhodně nepředepisovali fluor plošně, ale aby během roční přehlídky zhodnotili i stav chrupu dítěte a případně fluor předepsali," vysvětluje Hana Cabrnochová, předsedkyně odborné společnosti dětských praktiků. Podle ní proti plošnému podávání mluví i fakt, že fluor je v tabletkách. Lékaři nechtějí v dětech vzbuzovat dojem, že stačí spolknout pilulku a problémy se vyřeší nebo se jim předejde.

Jak ulevit dítěti, kterému rostou zuby: Kdy stačí kousátko a kdy je to na léky?

Jak ulevit dítěti, kterému rostou zuby: Kdy stačí kousátko a kdy je to na léky?

Někteří rodiče ani nepostřehnou, že jejich dítěti roste zub, jiní líčí, jak jejich děti kvůli každému zubu zápolí s horečkou, v noci pláčou a přes…celý článek

Pokud se v rodině vyskytuje velký počet kazů, a to i u rodičů, pak je pravděpodobné, že nějakým způsobem dětem předají i bakterie, které se na rozvoji kazů podílejí. Stačí například, aby rodič s kazy na chrupu olizoval dítěti dudlík, pokud spadne na zem, či ochutnával jídlo ze lžičky, kterou ho krmí. Je proto rozhodně potřeba, aby rodiče dětského lékaře svých potomků na vyšší výskyt kazů v rodině upozornili, možná jsou právě oni adepty na podávání fluoru v tabletkách.  

Pokud jde o riziko vzniku kazu, podle lékařů daleko větší roli než podávání fluoru, který posiluje zubní sklovinu, hraje správné a pravidelné čištění chrupu, a to už od raného dětského věku. Nicméně docela brzy se má začít i s fluoridovou pastou. Lékaři doporučují, aby ji rodiče používali od doby, kdy se klubou první stoličky, což bývá kolem roku a půl. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku