Státní školka pro batolata od 2 let? Jsme pro! Využili byste ji?

Státní školka pro batolata od 2 let? Jsme pro! Využili byste ji?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
20. dubna  2016 
 12:00

Naštvanosti rodičů, kterým nevzali dítě do školky, dobře rozumím. Můj pětiletý syn se do té naší obecní dostane až letos, protože od podzimu bude předškolák, a to už ho školka prostě vzít musí. Zatím měli on i jeho vrstevníci smůlu, v naší vesnici je školka jediná přeplněná. Do budoucna už by se takové situace opakovat neměly. Protože novela školského zákona hodlá garantovat místo pro děti už od tří, a časem dokonce od dvou let. My na webu Supermámy.cz jsme rozhodně pro. 

Jsou rodiče, kterým vadí, že děti musí alespoň na rok povinně do školky, jiným naopak vadí a komplikuje život to, že se tam jejich děti nedostanou už ve třech nebo čtyřech letech. Takových míst sice ubývá, ale kolem Prahy, Brna či dalších velkých měst je to stále realita, školky mají plno.

Vozit dítě jinam, kde volno je, nemá smysl, protože by rodina strávila půl dne na cestách. Takže tyhle děti buď zamíří do soukromých školek, jako zamířil náš syn, nebo s nimi jeden z rodičů zůstává další roky doma, což může být hned dvojitá škoda: jednak se potomek doma může nudit a děti mu můžou chybět, zvláště pokud je to jedináček, jednak na to může doplatit rodič. Ne snad že nutně zblbne, ale během těch let mu může navždy uniknout šance dělat práci, která by mu šla a bavila ho. 

6 věcí, podle kterých lze poznat, zda je dítě zralé na školku

6 věcí, podle kterých lze poznat, zda je dítě zralé na školku

Každá školka má vlastní požadavky na to, co by mělo dítě při nástupu umět. Někde jsou benevolentnější, jinde řeší věci individuálně. Jak můžete vy…celý článek

Proto se mi dost líbí novela školského zákona, která to má změnit k lepšímu. "Od příštího roku by zavedla nárok na předškolní vzdělávání čtyřletých, od roku 2018 tříletých a díky přijatému pozměňovacímu návrhu také od roku 2020 dvouletých dětí," vysvětlila změnu ministryně školství Kateřina Valachová. S tím, že to rodinám spíš umožní skloubit péči o děti s prací a že to zároveň dětem umožní vzdělávání, které zatím školy některým z nich upírají. Mít dítě je svobodné rozhodnutí každého a chtít na to konto nějaké výhody se nemusí zdát fér, ale fér rozhodně není, když stát, potažmo obce poskytují místa v levných školkách jen někomu. 

Vždyť tam děti dávat nemusíte

...
...
Autor: Shutterstock
Je mi jasné, že se okamžitě ozvou hlasy, že kdo dává do školky dvouleté dítě, ten si měl raději pořídit psa a že dětem je nejlépe doma, a to klidně až do šesti let.

S dovolením bych tohle rozhodnutí nechala na každé rodině a nesoudila bych toho, kdo to udělá jinak. Za skvělé považuju  to, že by byla možnost tam to dvouleté nebo tříleté dítě dát, pokud by to rodina pro sebe a děti vyhodnotila jako dobré řešení. 

Mé malé dceři je zatím sotva půl roku, ale pokud bych ji mohla dát ve třech letech do státní školky, budu ráda. Proč to nepřiznat. 

"Záruka místa pro děti od dvou let umožní rodičům využít zrychlené čerpání rodičovského příspěvku, a podpoří tak jejich svobodnou volbu v tom, kdy se rozhodnou k návratu do zaměstnání," uvádí k tomu ve svém prohlášení Česká ženská lobby. Zní to možná trochu kostrbatě, ale je to tak. S vidinou školky, která nebude stát majlant, si rodina může dovolit zvolit nejvyšší rodičovský příspěvek a ve dvou letech potomka se bude pečující rodič moci vrátit do práce. 

Čtyři děti? To bych nechtěla! Vy jste to takhle plánovali?

Čtyři děti? To bych nechtěla! Vy jste to takhle plánovali?

Bavily jsme se tuhle s kamarádkami, že je až fascinující, jak mají někteří lidé potřebu hodnotit životní styl ostatních. Možná to je v jiných zemích…celý článek

"Z výsledků ekonomických a sociologických výzkumů jednoznačně vyplývá, že mateřství má na ženy negativní dopady, a to po celou dobu jejich života. V produktivním věku jsou oproti mužům více ohroženy nezaměstnaností, včetně nezaměstnanosti dlouhodobé. Zejména v období, kdy mají malé děti, čelí ženy propadu příjmů, což se pak promítá i do výše jejich penzí,“ uvádí Helena Skálová, členka výboru České ženské lobby a ředitelka Gender Studies. 

Každopádně doufám, že Senát novelu odklepne stejně jako před časem poslanci. Je mi jasné, že to nepůjde hladce, protože dnešní školky nejsou třeba na dvouleté děti zařízené, ale vždyť nejde o změnu ze dne na den. Ať se obce, které toho zatím moc neudělaly, taky snaží. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku