Zvracení v autě: Co dělat, aby dětem nebylo špatně?

Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
10. května  2019 
 06:00

Některé děti zvládají jízdu autem bez větších problémů, pro jiné je utrpením, protože jim bývá špatně. Co s tím? Přečtěte si odborné rady od lékaře a praktické tipy od několikanásobné matky a zkušené cestovatelky.

I když jsou děti náchylné k tomu, aby jim bylo v autě nebo autobuse špatně, míra nevolnosti se dá ovlivnit tím, co zrovna potomek činí nebo nečiní. "Tělo nechápe, že se pohybuje, i když pro to nic nedělá. A nejhorší je to při čtení. Oko sleduje statická písmena, ale tělo zaznamenává změnu polohy,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, která má čtyři děti a sama s nimi hodně cestuje.

Z toho je jasné pravidlo číslo jedna. "Při cestách autem se vyhněte prohlížení a čtení knížek, které u citlivých jedinců kinetózu spolehlivě spustí. Lepší je dopřát dětem písničky či pohádku, věnovat se slovním hrám či společnému pozorování okolní krajiny," doporučuje Štrougalová . 

Tati, jeď pomalejc

Naopak sledování DVD nebo tabletu tak rizikové nejsou
Naopak sledování DVD nebo tabletu tak rizikové nejsou
Autor: www.juklik.cz
Pokud máte vůz se třemi řadami sedadel, dítě by vždy mělo sedět vepředu co nejblíže řidiči (i malé dítě může sedět na místě spolujezdce – ve „vajíčku“ nebo v autosedačce). Jestliže je to možné, vydejte se na cestu raději v noci. A pokud to jde, dejte přednost dálnicím a rovným úsekům.

„Během jízdy dopřejte dětem i sobě časté přestávky, během nichž se všichni protáhnete a občerstvíte, a plně respektujte dětské potřeby – u nejmenších je signálem něčeho špatného pofňukávání. Starší dítě si třeba řekne, že chce, aby „auto jelo pomaleji“ – to je jasný signál pro přestávku,” radí Štěpánka Štrougalová.

Přirozeně, nebo císařem? Co bylo lepší a co bych už nechtěla zažít?

Přirozeně, nebo císařem? Co bylo lepší a co bych už nechtěla zažít?

Dvě z mých dětí se narodily přirozeně, dvě císařským řezem. Takže mám celkem dost zkušeností na to, abych mohla srovnávat, jak se člověk cítí během…celý článek

Pomáhá zázvor i máta

Stejně, jako když pojedete po rovných úsecích
Stejně, jako když pojedete po rovných úsecích
Autor: Shutterstock.com

Na klidný průběh cesty může mít vliv i složení potravy, kterou dítě jedlo před nástupem do auta. Doporučují se jen netučné, nekořeněné pokrmy.

Skvělé jsou i zázvorové sušenky a bonbony, jež zklidní žaludek. Dětem většinou zázvor nechutná, v tom případě jsou řešením zázvorové tablety, které chuť a vůni koření postrádají. Důležitý je pravidelný pitný režim. Pro žaludek je vhodný třeba mátový čaj. Pokud ho dětem osladíte medem či hroznovým cukrem, rychle si na něj zvyknou.

Co se osvědčilo

  • Pozitivní nálada – vyvarujte se vět typu „Tak snad to tentokrát, Pepíčku, zvládneš a nebudeš zas blinkat…“ anebo „Musím vzít sáčky na zvracení, kdyby ti bylo zle jako posledně…“
  • Placebo efekt – rozdělte si hroznový cukr na čtvrtky a před cestou jej dítěti dopřejte jako „kouzelnou tabletku pro radost v bříšku“.
  • Najedené, nebo hladové? Vysledujte, co je pro vaše dítě lepší. Obecně platí, že prázdný žaludek je špatný spolucestující, ale každé dítě reaguje jinak.
  • Hra na doktora – přikládejte chladný obklad na čelo a zapojte hluboké dýchání.
  • Pohodlné oblečení – starší děti si umí postěžovat, ale ty nejmenší vás na kalhoty s příliš utaženou gumou neupozorní, jen budou mrzuté.
  • Pozor na nepříjemné pachy – čichové buňky bývají častým spouštěčem negativních pocitů. Dětem můžou zvednout žaludek nejen exhalace z výfukových plynů nebo cigaretový dým, ale i silné parfémy.
  • Sledování filmu na DVD – vždy je lepší větší obrazovka než třeba jen video na mobilním telefonu.

Cestovní nevolnost neboli kinetóza: Lékárnička první pomoci 

Myslete na to, že dětem se může udělat ze od žaludku i na výletech se školou a raději jim po domluvě s učiteli něco dejte
Myslete na to, že dětem se může udělat ze od žaludku i na výletech se školou a raději jim po domluvě s učiteli něco dejte
Autor: Shutterstock.com
Pokud nic nezabralo nebo pokud chcete mít jistotu, že dítě bude v klidu třeba při školním autobusovém zájezdu, využijte některá z volně dostupných farmak, jako jsou kynedril, dimenhydrinat a moxastin.

Můžete vyzkoušet i homeopatika – zabírá třeba cocculine. Anebo dětem nabídněte lízátka Gravipop, žvýkačky Travel Gum (dětem mladším 15 let jen půlku žvýkačky). Ovšem existují i tablety, které jsou už svým názvem pro děti přitažlivější – jde třeba o Autíčka pro pohodové cestování. Bohužel, většina těchto léků má tlumivé účinky, s nimiž je třeba počítat.

Dítě má dříve lézt než sedět! Jak podpořit správný vývoj kojence

Dítě má dříve lézt než sedět! Jak podpořit správný vývoj kojence

Překvapivě mnoho lidí si myslí, že běžné půlroční dítě má sedět. A pokud to neumí samo – což většinou skutečně neumí – neváhají ho podpírat všemožnými…celý článek

Jak to vidí lékař

Podle lékaře Ferdinanda poláka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je problémem především rychlost, s jakou k této změně dochází. Statokinetickému čidlu totiž chvilku trvá, než se na změnu připraví. Stejně tak si hůře poradí s požadavky na rychlé změny ve smyslu tam a zpátky – typicky v automobilu opakované střídání zatáček pravá/levá nebo prudká zrychlení a následná brzdění. "Typické jsou v tomto ohledu serpentiny na silnicích do horských středisek. I ty se ale dají dobře zvládnout, pokud pojedete plynule a opravdu hodně pomalu. Na závěr je dobré připomenout, že jsme každý jiný a každý se s výše uvedenými „zmatky v hlavě“ vyrovnáváme jinak. Navíc platí, že děti jsou ke kinetóze většinou citlivější než dospělí," řekl k tomu. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy