Děti se nehýbou ani jednu hodinu denně!

Děti se nehýbou ani jednu hodinu denně!
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
27. září  2016 
 06:00

Kolik času stráví vaši potomci alespoň trochu namáhavým pohybem na vzduchu? Měly by to být v průměru dvě hodiny denně, přičemž většina dětí nedá ani jednu hodinu. A to je špatně, protože se to podepisuje na jejich kondici, imunitě a do budoucna i na zdraví. 

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měly strávit na čerstvém vzduchu minimálně hodinu denně, což podle průzkumu splňuje 86 procent dětí. “Je nutné ale dodat, že podle průzkumu venkovní aktivita rapidně klesá ve školním věku v důsledku nárůstu školních povinností a zájmových kroužků. Nejvíce aktivních dětí je tak ve věku 3 až 5 let a nejvíce jich z výše uvedených zemí má Norsko. Obecně lze říci, že outdoorové aktivity dětí kopírují návyky rodičů, což je zcela stěžejní,” říká Matti Lehtovirta, zastupující společnost Reima, který tento týden v Praze prezentoval výzkum zaměřený právě na pohyb dětí z různých zemí. 

Česká čísla jsou v tomto ohledu bohužel o dost méně příznivá – české děti se podle studie VZP hýbou méně, o čemž svědčí i to, že nadváha trápí téměř třetinu dětí a každé sedmé sportuje jen při školním tělocviku.

Finská značka Reima se snaží proto i české děti motivovat k aktivnímu trávení venku svou technologickou novinkou. „Rodiče se bojí toho, že se děti dost nepohybují a tráví čas hraním her na elektronických zařízeních. Můžeme to ale otočit a použít hry ve prospěch dětí! Po aktivním a intenzivním pohybu venku se speciálním senzorem si mohou děti užít následně trochu zábavy i na obrazovce mobilu,“ popisuje Matti Lehtovirta jednoduchý a přitom účinný model, kdy je krátká edukativní hra odměnou za dosažení jejich cílů.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku