Kdy dovolit teenagerům, aby začali sami cestovat bez vás?

  • Kdy dovolit teenagerům, aby začali sami cestovat bez vás?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    1. srpna  2016 
     06:00

    Pokud vás polévá studený pot při pomyšlení na to, že byste měli pustit svého šestnáctiletého syna s kamarády pod stan nebo na vodu, zřejmě vám nezbývá než se nad jeho toužebným přáním zamyslet a probrat s partnerem i dítětem všechna pro a proti. A hlavně – stanovit pravidly hry.

     

  • Od 16 je pusťte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud je vašim dětem mezi 16 a 18 lety, pak je načase povolit uzdu a dovolit jim i to, co vás ještě před rokem ani nenapadlo. Je naprosto normální, že chce váš šestnáctiletý teenager odjet s partou kamarádů na pár dnů pod stan, vyrazit na kola nebo dokonce k moři. „V tomto věku chtějí děti prozkoumávat svět s přáteli, nikoli s vámi, s tím se musíte smířit. Dejte jim svobodu a povzbuďte je,“ tvrdí psycholožka Tereza Beníšková. Ze své první dovolené by měl mít teenager pocit, že mu to přejete. Co tedy udělat pro to, abyste byli klidnější a vše proběhlo bezpečně?

  • Myslete na detaily

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Chce jet sám? OK, ale domluvte se s ním, že mu pomůžete s případnými rezervacemi. Předem s ním proberte, jak bude řešit jídlo. Přece jen většina náctiletých moc vařit neumí a vy možná chcete mít jistotu, že vaše dítě aspoň dvakrát denně jí. Pokud chce ale raději vyrazit pod stan, pak trvejte na tom, aby vám syn nebo dcera řekli, do kterého kempu jedou a jak tam pojedou (můžete jim koupit jízdenku).

  • Nedovolte jim jet sólo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když vám možná posledních pár let tvrdí, že je už vlastně skoro dospělý a může jet klidně sám, není to dobrý nápad. První nezávislá dovolená bez rodičů by měla proběhnout s partou dalších mladých lidí – nikdy sólo! Cestovat sólo je dobrodružné a skličující i pro ostříleného padesátiletého cestovatele. Kromě toho, že více lidí zažije více zábavy, je to i praktické – v případě, že by se jeden ztratil, aspoň jeden snad umí číst mapy, hovoří cizím jazykem apod.

  • Mobilní telefon a doklady

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože by se mohlo zdát, že je zbytečné s sebou tahat někam do lesů telefon, nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Rozhodně zkontrolujte, zda má váš potomek nastaven roaming (to pokud jede někam do ciziny), zda má s sebou nabíječku a zaplacená data. Pro váš klid je dobré, když dětem řeknete, aby aspoň 1x denně daly o sobě vědět prostřednictvím Skype, Facebooku nebo poslali obyčejnou esemesku. Nebo jen aktualizovaly svůj stav na sociálních sítích. Je to super věc, kterou mám ověřenou v praxi. Stačí kliknout na synův profil a hned vím, kde je, a nemusím ho pronásledovat každou hodinu dotazem, zda žije a co právě dělá. Pokud chcete ještě větší bezpečnostní pojistku, pak se dá koupit GPS aplikace, která umožní kontrolovat každý pohyb a polohu vašeho dítěte. Někdo může říct, že je to už trochu moc, ale aplikace sleduje geografickou polohu, takže kdyby náhodou k něčemu došlo, víte přesně, kde se dítě nachází.

  • Přednáška o tom, co dělat a nedělat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dávat chytré rady náctiletým je pravděpodobně poslední věc, kterou byste chtěli dělat, ale jednou vám za takovou přednášku možná poděkují. Sedněte si večer na pohovku a diskutujte o tom, jak bude ta první samostatná cesta vašeho potomka vypadat – stanovte bezpečnostní opatření a vše, co by vás mohlo trápit. Proberte otázky kouření a alkoholu (zákaz požívání alkoholických nápojů platí do 18 let!), ujistěte se, že dítě zná zákony země, do které cestuje. Do své přednášky zapojte i teenagera – zeptejte se ho, jak by se zachoval v té či oné situaci a položte mu otázky: Co uděláš, kdyby vám někdo ukradl peníze nebo telefon? Jak se vzájemně s kamarády kontaktujete? Má ubytovací zařízení, kam jedete, pevnou linku? Máte uložená telefonní čísla svých kamarádů? Víte, kde se nachází nejbližší nemocnice nebo lékař? Znáte pravidla první pomoci a máte s sebou zabalenou mini lékárničku?

  • Důležité dokumenty vytisknete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná se budou zdráhat, že nic takového přece nepotřebují, když všechno najdou na internetu. Ale co když nebude signál? Co když tam nebude wifina? Proto raději s potomkem vše důležité vytiskněte a dejte do plastového obalu. Ať už jde o potvrzení o rezervaci, ubytování, mapu místa, kam pojede, nezapomeňte na pojištění na cestu, kopii průkazky zdravotní pojišťovny a fotokopii pasu či občanského průkazu (to kdyby ztratil originály).

    A co vy? Kdy poprvé jste pustili své děti někam samotné? V kolika letech to považujete za přiměřené?

    Přečtěte si více o tom, jak vychovávat teenagery

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku