Bratr a sestra: Od jakého věku by měli mít svůj vlastní pokoj?

  • Bratr a sestra: Od jakého věku by měli mít svůj vlastní pokoj?
    Sourozenci
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    18. prosince  2018 
     06:00

    Vzhledem k tomu, že asi osmdesát procent českých rodin žije v bytech o velikosti do pětaosmdesáti metrů čtverečních, o samostatném pokojíčku pro každého si sourozencl většinou mohou nechat jen zdát. Je ale nutné to vůbec řešit? Potřebují sourozenci opačného pohlaví svoje soukromí?

  • Společný pokoj sbližuje a učí toleranci

    Sourozenci
    Sourozenci
    Autor: Shutterstock

    Podle psychologů je v útlém věku společné bydlení spíše pozitivní a má své výhody. Když totiž dítě s někým usíná, má to na něj zklidňující účinek. Zvláště pokud jde o batolata. Další nespornou výhodou je, že sourozenci, kteří bydlí společně, spolu sdílejí i aktivity a mají společné zvyky, což je sbližuje. Je tedy zapotřebí jediné, zařídit pokoj tak, aby se v něm obě děti cítily dobře. Nemusíte panikařit, že by měly děti ze společného sdílení prostoru depresi, do určitého věku stísněnost nevnímají – nemají srovnání. Máte velký dům a spoustu místností? Podle psychologů je dobré děti „nedělit“, společným soužitím se učí toleranci a diplomacii.

  • Kluk versus holka

    Sourozenci
    Sourozenci
    Autor: Shutterstock

    Nemusí to být takové drama, jak se může zdát. Leckdy spolu totiž bratr se sestrou vychází lépe, než kdyby šlo o stejné pohlaví. Mladší sestra může obdivovat staršího bratra, který ji pro změnu chrání, mladší bratr zase může vzhlížet ke starší sestře. Nutné je neprotěžovat jedno pohlaví před druhým, nedělit práce ve společném pokoji na dívčí a chlapecké. Psychologové říkají, že společné soužití bratra a sestry lze brát tak trochu jako test, který se jim bude později hodit v manželství. Dívky, které žijí v pokoji s bratrem, jsou vytrénované pro práci a úspěšné prosazování se v mužském kolektivu. No, a kluky pro změnu nepřekvapí, že ženské jsou mistryně v citové manipulaci.

  • Puberta vše změní

    Sourozenci
    Sourozenci
    Autor: Shutterstock

    V okamžiku, kdy začnou děti tělesně vyspívat, mění se i jejich potřeba intimity. Jak říká psycholožka Magdaléna Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze, ideální je respektovat hranici puberty, to znamená u dívek asi 12 let, u chlapců o rok více. „Je však možné, že prostorové podmínky rodině neumožňují dětem poskytnout dva samostatné pokoje. Potom bývá řešením místnost alespoň opticky oddělit tak, aby oběma dětem vznikl soukromý kout, který bude pouze jejich. Je dobré, podaří-li se to stavebními úpravy vyřešit, aby do tohoto koutku nebylo vidět. Dítě tak má potřebné soukromí třeba na to, aby se převléklo,“ radí psycholožka. A proč je dobré, aby měli sourozenci rozdílného pohlaví samostatný pokoj? „Světy dívek a chlapců se postupujícím věkem od sebe odklánějí. Puberťák bez ohledu na pohlaví má také přirozeně vyšší potřebu soukromí než dítě nižšího věku. Dospívající dítě by mělo mít možnost se někam pomyslně uklidit, aby jej nevyrušovali ani rodiče ani sourozenec,“ říká Magdalena Dostálová.

    Nebojte se děti zapojit do rozhodování o tom, jak bude vypadat jejich pokojíček

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku