Proč se dnes rozvádějí i lidé po čtyřicítce?

Proč se dnes rozvádějí i lidé po čtyřicítce?
Stále častěji se iniciátorkami rozvodu stávají ženy nad čtyřicet let
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. srpna  2015 
 16:13

Rozvod. Na vlastní kůži ho v Čechách zažije více než polovina manželství. Stále častěji jsou iniciátorkami starší ženy. Zavedený model z minulosti, kdy ženy mužům tolerovaly nevěry nebo rány, jen aby nezůstaly ve vyšším věku samy, je zřejmě pryč. Díky bohu! 

Naše prababičky a babičky považovaly rozvod za katastrofu. Obzvlášť když jejich partner chytil někdy kolem padesáti druhou mízu a pořídil si mladší ženu. Zůstávaly v němém úžasu stát, překvapené, že jejich muž, kterého považovaly navždy za svého, zahořel láskou k většinou o mnoho let mladší krasavici.

Nejlepší léta měly za sebou, byly předčasně zestárlé, protože přece měly své jisté, a teď taková rána. Ale věci se mění. Bezmála 40 procent všech dnešních rozvodů navrhují dámy nad čtyřicet let. A nejsou to pak žádné nešťastné zoufalky. 

Zákony: jaké je postavení manželů po rozvodu?

Zákony: jaké je postavení manželů po rozvodu?

Nový občanský zákoník, který platí už několik let, upravil například pravidla, pode kterých se řídí rozvody. Včetně toho, zda pár musí nebo nemusí…celý článek

Mám toho dost 

Příběh paní Jany je jen jedním z mnoha. Vdávala se ve dvaceti letech, byla už těhotná a po uši zamilovaná. Její muž byl pro ní bůh, nemilovala nikdy nikoroz ho jiného. Narodily se jim dvě děti, dnes už oba vysokoškoláci.

„Víte, nejhorší na tom je, že já opravdu myslela, že je to na celý život. Že slib, který jsme si dali, je něco vážného, důležitého, že ho nejde jen tak porušit.Samozřejmě jsem kolem sebe viděla různá ztroskotaná manželství a krachy, ale myslela jsem si, že nás se to netýká. Pak přišel blesk z čistého nebe.

Provalilo se, že muž má už tři roky milenku. Byla jsem dva týdny v šoku. Když jsem se trochu probrala, požádala jsem o rozvod. Manžel souhlasil, byl asi rád, že jsem to vlastně vyřešila za něj. Proplakala jsem celé noci, cítila jsem se jako špinavý pošlapaný hadr, který někdo použil a vyhodil. Od té doby uplynulo šest let. První dva roky byly zlé, sžíral mě smutek, zklamání, žárlivost, byla jsem protivná na syny, i když ti byli oba na mé straně. Pak mě jeden z nich vytáhl na vernisáž. A tam jsem poznala skvělého člověka,“ líčí svoje nové love story paní Jana.

Je s ním dodnes, šťastná, omládlá, optimistická a radící: „Takovou zradu jsem tolerovat nemohla. Ale doporučuji i těm ženám, které jsou v manželství nešťastné z mnoha jiných důvodů, aby odešly co nejdřív, aby neotálely, život utíká rychle.“ 

Vážně už líp nebude 

...
...
Autor: Shutterstock.com
„Mnoho žen dřív skutečně setrvávalo v oficiálním svazku proto, že se bály, jak budou žít dál samy. Ale přibývá těch, které jsou i za cenu finančního uskromnění rozhodnuté znovu se nadechnout. Navíc dnes ženy ve středním věku vypadají výrazně mladší, mají k dispozici řadu prostředků, které jim můžou pomáhat udržovat si mladistvý vzhled, pružnou postavu a sebevědomí. A jen tak mimochodem: asi třicet procent mužů kolem třicítky přitahují zralejší ženy - nejen na sex, ale i na skutečně společný život,“ říká psycholožka Simona Králová.

Jsou to většinou ti, kteří z nějakého důvodu nechtějí nebo nemůžou mít vlastní děti, přitahuje je zralejší krása ženy, jejich zkušenosti i sebevědomí... „Můj osobní názor je, že když manželství nefunguje, a nemusí to být jen kvůli nevěře některého z partnerů, je lepší se rozvést, než se snažit to nějak doklepat. Když si partneři nerozumí, časem, a zejména pak v důchodu, když jsou víc pohromadě, se všechno ještě zhoršuje.

Páry, které se celý život hádaly, neměly společné zájmy, nebylo mezi nimi porozumění, neměly kromě bytu a dětí nic společného, nemůžou očekávat zázraky a věřit, že na stará kolena to bude báječné,“ dodává psycholožka. 

Práva svobodných matek: víte, na co máte nárok?

Práva svobodných matek: víte, na co máte nárok?

Mnohé svobodné matky snad ani nevědí, na co všechno mají právo. A je možné, že jim potřebné informace, které se jich samotných i jejich dětí týkají,…celý článek

Nebojí se samoty 

Přestože se nejedna žena po rozvodu už nikdy nevdá a dokonce ani s novým partnerem nežije ve společné domácnosti, nemusí se cítit osamělá. „Je velký rozdíl mezi samotou a osaměním. Víc sama jsem se cítila, když jsem byla vdaná a děti byly doma. Muž mi sice nezahýbal, ale během pár let manželství se z něj stal vášnivý kutil, hodiny trávil v dílně a skoro jsme se neviděli.

Naštěstí mám dobré kamarádky. 
Člověk nesmí sedět doma, koukat na televizi a brečet u romantických filmů. Já jsem vlastně začala normálně žít až po rozvodu. A to bylo v osmačtyřiceti letech. Už po půl roce jsem poznala o devět let mladšího muže a jsme spolu šťastní už sedm let,“ říká energická paní Vanda. 

Sex dělá dobře všem 

„Hodně žen, které léta setrvávaly v nefunkčním manželství, po rozvodu úplně rezignuje na sex. S manželem ho mnohdy už neprovozovaly řadu let, nikdo je neujišťoval v tom, že jsou stále přitažlivé a půvabné, nikdo je nemotivoval k tomu, aby sex vnímaly jako krásnou a důležitou součást života. Po rozchodu za sebou často doslova zaklapnou víko, jakoby tahle součást bytí už pro ně vůbec nebyla.

To je nesmysl, protože libido většinou neklesá kvůli věku a ubývání hormonů, ale kvůli otupělosti a nedobrým zkušenostem z nekvalitního manželského sexu. Mnoho mých klientek, které se cítily po této stránce vyhaslé, jednoho dne přišly s tím, že potkaly nového partnera a sex je zase začal nesmírně zajímat a bavit. U některých to bylo dokonce poprvé v životě,“ říká doktorka Králová. A co je nejdůležitější? Rozvod už neznamená pro ženu sociální a společenské stigma, nevzbuzuje ani odpor, ani přehnaný soucit. 

Rozvádíte se? 

*Neuzavírejte se do sebe a pěstujte si svá přátelství, protože po rozvodu se vám budou přátelé hodit (noví se hledají hůř). Podrží vás, vezmou vás do společnosti, a pravděpodobně vás i s někým milým seznámí. Na to ale nespoléhejte, možná to lépe zvládnete sama. 

*Nezanedbávejte svoji práci. I když jste nešťastná a cítíte se pod psa, budete práci potřebovat víc než dosud. Nejen kvůli financím, ale i kvůli pocitu jistoty a naplnění. Ideální je, když člověka práce baví - pomáhá mu rychleji se dostat ze splínů. 

*Nestaňte se profesionální babičkou (ani před důchodem, ani v něm). Zachovávejte si vlastní soukromí a životní cíl. Když ze sebe začnete dělat babičku kdykoli k dispozici, nebudete mít čas si vychutnat pozitiva svobodného života a bude vám chybět čas na nového partnera. 

*Myslete na to, že všude na světě je dost příjemných mužů, kteří ocení právě vás. Ženy můžou být přitažlivé třeba i v osmdesáti, když samy chtějí. 

Sdílej na facebooku
Autor: sia

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku