Vymáhání výživného exekucí? Způsob, který může zabrat!

Vymáhání výživného exekucí? Způsob, který může zabrat!
Někdy nezbude, než oslovit exekutora
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
7. března  2016 
 06:00

Je jedno, jestli vám ex dluží tisícovku nebo půl milionu. Je to trestný čin a vy byste to tak neměla nechat. I když se platba zdrží o měsíc, nahlaste to na sociálním odboru. Pokud neplatí delší dobu – kolem půl roku –podejte trestní oznámení. V každém případě o alimenty bojujte. Alimenty mají přednost před ostatními dluhy a při exekuci je možné sáhnout i na prostředky, které by v jiných případech byly nepostižitelné. Podívejte se, co radí odborníci, s nimiž spolupracuje Asociace neúplných rodin. 

Žena obvykle výši alimentů určí tak, že spočítá nároky dítěte a vydělí částku dvěma. Půlku pak má platit otec, půlku ona. Ale tak jednoduchá tato rovnice není. „Vyživovací povinnost lze splňovat nejen finančně, ale i osobní péčí. Obětujete čas, vaříte, perete, uklízíte, děláte s dítětem úkoly. O takové věci se chlap, který už není s vámi, nestará, tudíž platí výživné,“ říká advokát Pavel Novák. Takže to není tak, že otec dává pět tisíc, proto vy jako matka budete dávat také pět. Vy totiž část „výživného“ plníte svou péčí.

Jednoduchý příklad: jedno dítě potřebuje měsíčně pět tisíc na školné, kroužky, cesty do školy, nákup oblečení… Ale to není všechno. „Vy do toho musíte započítat, že se s ním učíte, děláte mu snídani, vyzvedáváte ho z družiny… To se sice špatně oceňuje finančně, ale hodnotu to má. Takže nakonec částka, kterou dítě potřebuje, je 10 000 a váš bývalý partner z toho musí zaplatit pět. A najednou zjistíte, že většina žen má malé alimenty, protože neoceňuje svoji péči o děti. Já vím, že to dělají z lásky, ale ve vztahu k partnerovi to vypočítat musí. A soud by to měl zohlednit, jenže vy mu to musíte říct. Zákon totiž říká, že výživné můžete kompenzovat svou péčí,“ tvrdí právník.

Sdílej na facebooku
Autor: wall, MAJ

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku