Mnozí muži jsou pro ženy břemenem, raději žijí samy, tvrdí sociolog

Mnozí muži jsou pro ženy břemenem, raději žijí samy, tvrdí sociolog
Ženy raději žijí samy s dětmi, protože muži se nechovají jako dospělí chlapi, tvrdí odborník. Souhlasíte s ním?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
18. února  2016 
 06:00

Myslíte si, že manželství dneska trvají kratší dobu než kdy jindy, protože se lidé při první krizi rozvádějí? Omyl! Rozpadá se sice každé druhé manželství, ale jinak trvá tohle soužití ženy a muže déle, než tomu bylo dříve. Upozornil na to sociolog Ivo Možný. Zároveň obvinil muže z toho, že nedokážou dospět, a stávají se tak pro ženy břemenem. Mohou za to jejich matky? 

Rodiče dávají svým dětem mnoho svobody a žádnou zodpovědnost. Výsledek? Mimo jiné muži, kteří se neumějí chovat jako chlapi. „Pokud chlapec vyrůstá v prostředí, kde má mnoho svobod, ale žádnou odpovědnost, nikdy se z něj nestane chlap. Protože naše odpovědnosti jsou to, na co jsme nejvíce hrdí. Ženy pak takového jedince vnímají jako břemeno – samy zvládnou všechno lépe,“ prohlásil renomovaný sociolog Ivo Možný v rozhovoru pro Český rozhlas. 

Podle sociologa Iva Možného se muslimové cítí ohrožení evropským feminismem.
Podle sociologa Iva Možného se muslimové cítí ohrožení evropským feminismem.
Autor: ČTK
Pokračování? Podle sociologa vznik domácností, kde žijí samé ženy. Takové domácnosti mohou být klidně vícegenerační. Vznikají například tehdy, když se žena s dítětem vrátí ke své matce, takže pod jednou střechou žijí babička, matka i vnouče. „Pokud jim to spolu funguje a dítě je holčička, jde to skvěle. Ale ta holčička netuší, k čemu mužský v rodině je,“ upozorňuje sociolog Ivo Možný na to, že problém se přenáší do další generace. 

Když chybí táta: Příběhy rodin, od nichž muž odešel

Když chybí táta: Příběhy rodin, od nichž muž odešel

Jak se žije rodinám, z nichž jeden rodič odešel? Ačkoli přibývá mužů, kteří se o své děti zajímají, a dětí, které jsou ve střídavé péči, stále platí,…celý článek

„Manželství má význam naprosto zásadní. I když okolní svět už není tak tvrdý, jako býval kdysi, stále platí, zejména na psychické úrovni, že ve dvou se to lépe táhne,“ řekl v rozhlase sociolog, který sám žije v manželství už šedesát let. Narodil se v roce 1932, od 60. let do roku 1989 nesměl přednášet, později se stal prvním děkanem Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity. 

Podle toho, co sociolog v rádiu řekl, to s manželstvím není zdaleka tak špatné, protože lidé se sice hodně rozvádějí, ale i tak trvají manželství déle, než tomu bylo v minulosti. Muži i ženy totiž žijí mnohem déle než dříve. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku