Zase vši! Nemusíte děti stříhat, kupte pořádný šampon a všiváček

Zase vši! Nemusíte děti stříhat, kupte pořádný šampon a všiváček
Vši jsou pohroma, která má řešení
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
8. října  2018 
 06:00

Zapomeňte na to, že vši trápí jen děti z rodin, kde se z hygieny zase tak nestřílí. Tyhle cizopasníky čas od času přinese ve vlasech snad každé dítě, které chodí do školky či do školy. Ale jakmile se u vás doma objeví, snažte se jich zbavit co nejrychleji. Nedejte jim šanci se příliš rozmnožit. 

Ve  škole jsou vši! U vás doma možná ne, ale stejně – ačkoliv je to otrava, nějakou dobu byste měli svému potomkovi kontrolovat vlasy každý den. Posaďte si ho pod světlo a zkoumejte pečlivě oblasti kolem uší a krku, kde se vši drží nejraději a kde kladou svá vajíčka – hnidy. Ty vypadají jako lupy, jen drží pevně na vlasech, takže se z nich musí stáhnout pomocí nehtů. Když je rozmáčknete, prasknou.

Mimochodem – veš není žádný skokan, jen přelézá. Chytíte ji nejsnáze tak, že se skloníte k nakaženému člověku a vaše vlasy se setkají. Nebo si od někoho půjčíte hřeben, na kterém zůstaly zavšivené vlasy.

 ¨

Pokud jste hnidy, nebo dokonce vši objevili, vyrazte do lékárny a kupte si speciální přípravky. K dostání jsou šampony, gely, vlasová tonika nebo spreje. Ideální jsou ty na olejové bázi, protože oleje jednoduše vši udusí. Vybraný přípravek naneste na vlasy, nechte ho působit a pak ho pečlivě vyčesejte pomocí hustého hřebenu. Postup musíte po sedmi dnech pro jistotu opakovat. Návod čtěte důkladně, jelikož by vaše dítě mohlo trpět alergií na některou složku z hubicího přípravku. Obvykle je nutné likvidační postup opakovat jeden až dva týdny.

Predator Parazit
Predator Parazit
Autor: Archiv
Náš tip: V redakci se nám momentálně osvědčil přípravek Predator Parazit, který vši díky přírodním silicím udusí. Navíc jim bere chuť k jídlu, zjednodušeně řečeno. Balení obsahuje sérum, šampon a hřeben všiváček. 

Použití není složité. Nejdříve dáte na vlasy sérum, které vlasy vyčistí a zároveň usnadňuje jejich rozčesávání, a tím vybírání vší. Pak použijete šampon, který slouží k dokonalému vymytí séra a zároveň udržuje vlasy v dobré kondici. Pomocí přiloženého hřebenu s kovovými hroty vyčešete parazity.

 

Vyperte ložní prádlo, ručníky a také oblečení, které mohlo přijít do styku s vlasy vašeho dítěte. Vyčistěte a vydezinfikujte hřebeny, sponky i čepice, pečlivě vysajte postele, křesla i koberce. Sáčku z vysavače se ale zbavte. Stačí jedna zatoulaná veš a za pár týdnů máte „nadělení“ zpátky.

„Je vhodné dětem hlavu pravidelně prohlížet, protože samičky kladou těsně k pokožce hlavy denně až sedm vajíček – hnid – z nichž se líhnou za sedm až deset dní larvy. Během krátké doby tak může mít dítě vší plnou hlavu,“ říká MUDr. Michaela Ferancová ze serveru lekari-online.cz.

Není potřeba stříhat děti na ježka

Zkušenost rodičů, kteří museli odvšivovat své děti, je jasná – jen hřeben obvykle nestačí. Musíte si s dítětem sednout a pečlivě odstranit pomocí prstů všechno, co do vlasů nepatří. Skvělým pomocníkem je malý hustý kovový hřebínek zvaný všiváček. Prodává se samostatně nebo jako součást některých balení šamponů proti vším, jako je třeba právě Predator Parazit. 

Pečlivě vyberte z vlasů mrtvolky. Může se vám totiž klidně stát, že mezi mrtvolkami přehlédnete nějakou živou veš, a celý postup likvidace byste tak museli opakovat znovu. Před mechanickým vybíráním mrtvých vší vždy dítěti hlavu namočte, na suchých vlasech totiž umí živá veš velmi rychle lézt – a umí se tak vyhýbat hřebenu. 

Nemá smysl stříhat dítě při výskytu vší na ježka. U kluků to možná nevadí, ale holčičky razantní stříhání obvykle nesou dost špatně. Přesto jim budete muset hodně dlouhé vlasy zastřihnout, jinak se parazitů nezbavíte.

Sdílej na facebooku
Autor: MAJ, wall

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku