Drsné omluvenky, hádky s učiteli, škola na háku: Jak se změnili studenti?

Spánek ve škole? I to se stává
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. února  2016 
 06:00

Pozdvižení na sociálních sítích vzbudil autentický omluvný list jistého maturanta, který na Facebook vyvěsila jeho matka. Není divu, protože student v něm mimo jiné psal, že do školy nešel, jelikož k tomu podle něj nebyl žádný důvod. Jindy svou nepřítomnost omluvil tím, že musel vstřebat zážitek potom, co v kině viděl film Star Wars. Jelikož ho ze školy ani náhodou nevyhodili, asi nebude takovou výjimkou. Dnešní studenti jsou celkem drsní. A jejich rodiče a učitelé taky, jinak by to těžko vydýchali. 

Když jsem na základní škole dostala horší známku než dvojku, měla jsem pocit, že se zbořil svět, což mi rodiče svou reakcí jen potvrdili. Na gymnáziu už byla k přežití i trojka, ale ani ta ne moc často. Kdo měl čtyřky, mohl být rád, že ho nakonec pustí k maturitě. A to jsem chodila na obyčejný maloměstský gympl. 

Tohle pololetí přinesl můj již dospělý syn N z chemie. Není to N jako NIC, ale N coby "neklasifikován" – mladý muž pro to nemá vysvětlení, ale já ano. Často se mu totiž nepodaří do školy vstát včas a chemie u nich ve škole bohužel pro něj bývá v prvních vyučovacích hodinách. Takže ho za pár dní čeká zkoušení před komisí, ale zatím se nezdá, že by ho to děsilo. Protože přece – i kdyby dostal v pololetí nakonec za pět, neznamená to, že bude mít pětku i na konci roku, a neprojde tak do maturitního ročníku. Aha. Ale nemělo by mě to překvapovat – už několik let mi odmítá ukazovat závěrečná vysvědčení s tím, že by mi mělo stačit, že prošel. Rozhodně má školu na háku víc, než jsem kdy měla já. A rozhodně v tom není sám. Dcera jedné mé kamarádky celou střední školu prolézala s odřenýma ušima, trojka byla důvodem k radosti. Jenže pak si řekla, že půjde na medicínu, koukla se párkrát do učebnic a dostala se na vybranou školu na první dobrou. A s úspěchem ji vystudovala, protože ji na rozdíl od školy střední bavila.

Syn další kamarádky měl známky snad ještě horší, ale pak se s přehledem dostal na tři vysoké školy a dvě z nich začal skutečně studovat. Jenže je také pravda, že některé vysoké školy začaly přihlížet i ke známkám na vysvědčení a přijímají i na základě těchto výsledků studia – a v tom případě by tyhle modely studentů byly dost nahrané. 

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Je tříleté dítě malé na to, abyste s ním mluvili o tom, jak lidé přicházejí na svět? Vůbec ne. Ale není potřeba zacházet do anatomických podrobností.…celý článek

Prosím tě, jdi spát

...
...
Autor: Shutterstock.com
Rodiče jsou občas na infarkt, protože situace, jako je ta následující, se vydýchávají špatně. "Mami, mohla bys mi vysvětlit češtinu?" zeptala se kamarádky její dcera v předvečer maturity.

Když její matka souhlasila a zajímala se, co přesně by potomek potřeboval vysvětlit, dozvěděla se, že "všechno", protože jí není jasné "nic". Co  na to říct? "Prosím tě, jdi spát," poradila jí kamarádka a měla vlastně pravdu. Dopadlo to dobře. Stejně jako to, když se její dcera rozhodla, že vlastně musí dohnat jeden předmět, který jí celé čtyři roky nezajímal, protože z něj kvůli vybrané vysoké škole musí maturovat. Díky doučování to za pár týdnů zvládla. 

 

To bylo za krále Kanišky

Každopádně já sama bych své studující děti za tyhle a podobné excesy někdy nejradši přetrhla vejpůl, jenže si jednak říkám, že je to do velké míry jejich boj, jednak někdy jim minimálně v duchu musím dát za pravdu. To třeba když se syn v dějepise učil, kdo a kdy vládl na jaké peřeji Nilu ve starověkém Egyptě a co se dálo v Indii za krále Kanišky. Dokonce jsem tehdy syna podezírala, že si jméno dávného vládce zapsal špatně – ale ono ne. Každopádně z dějepisu jsem maturovala, učila jsem se ho i na přijímačky na vysokou, ale na takovéhle podrobnosti jsem nenarazila.  

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku