Početí je stále těžší: Mužům dramaticky ubývají spermie, ženy odkládají mateřství

Video se připravuje ...
Co všechno zhoršuje potíže s plodností žen
VIDEO: Adam Balažovič/foto Shutterstock
Sdílej na facebooku
31. července  2016 
 06:00

Párů, které mají problémy s plodností, přibývá. Potíže s početím trápí každou čtvrtou dvojici. Ukazuje se přitom, že čím dál častěji je problém na straně mužů, ačkoli to většina z nich nerada slyší. Ne snad, že by to byla přímo jejich vina – ovlivnit to většinou moc nejde, ale možná by bylo fér, aby o tom jejich partnerka věděla.

Problémů s plodností přibývá, a to i mužů, přičemž to nemusí nijak souviset s problémy při sexu a často se na ně přijde až po neúspěšných snahách o početí. Jinými slovy, problémy s erekcí nevypovídají nic o plodnosti a naopak. Zatímco všichni počítají s tím, že u žen plodnost s věkem klesá, u mužů se s tím nějak nepočítá, protože se i při pohledu na malé děti sedmdesátiletých celebrit zdá, že mužům prostě síly nedojdou nikdy. Jenže i jejich plodnost se s věkem snižuje, ačkoli ne tak skokově jako u žen po pětatřicítce.

Video se připravuje ...
Proč by si muži měli nechat udělat spermiogram • VIDEO: 

„Je navíc pravda, že někteří muži i ve vyšším věku mají dobré spermiologické parametry. Plodnost však mohou negativně ovlivnit různá onemocnění a škodliviny ze životního prostředí,“ vysvětluje lékař Michal Pohanka ze Sexuologického ústavu. Obecně však platí, že s věkem klesá kvalita i množství spermií.

Michaela: Dcera se mi narodila v 51 letech

Michaela: Dcera se mi narodila v 51 letech

Jaké to je, stát se matkou po padesátce, v době, kdy se ze stejně starých kamarádek stávají babičky? Svůj příběh o dlouhé cestě za potomkem nám svěřila…celý článek

I mladí muži jich bohužel mají méně než jejich otcové či dědové ve stejném věku. Jen pro srovnání: před padesáti lety jich měli více než 100 milionů na mililitr, dnes má 15 až 20 procent mužů jen dvacet milionů. To sice taky vypadá jako docela vysoké číslo, ale na úspěšné početí už to může být málo. Uspěli jen čtyři dárci spermatu z deseti. Pokud jde o příčinu neplodnosti u žen, nejčastěji jde o hormonální poruchy, poškození vejcovodů, problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka, vrozené nebo získané vady dělohy, endometriózu, různé infekce a předčasnou menopauzu. Roli hraje i fakt, že ženy mateřství odkládají.

Čtěte si více o početí, ovulaci a plodnosti

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články


Zobrazit domovskou stránku