Tohle byste měli vědět o potratu: Co píše blogerka, která jich má za sebou dvanáct?

  • Tohle byste měli vědět o potratu: Co píše blogerka, která jich má za sebou dvanáct?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    27. srpna  2016 
     06:00

    "A tak to přežiješ, vždyť máš další děti, ne?" Přesně tahle věta by neměla zaznít. Ani jí podobné o tom, že potrat není žádná tragédie, vždyť žena může mít ještě spoustu dalších dětí. Bohužel takové věty zaznívají a ženy, které prošly ztrátou dítěte, zraňují. Ideální ale není ani tíživé mlčení v jejich přítomnosti. Jak k nim vlastně přistupovat? Přečtěte si, co radí americká blogerka Devan McGuiness, matka čtyř dětí, která prožila dvanáct potratů. 

  • Je to skutečný zármutek

    Za přibírání na váze může i deprese.
    Za přibírání na váze může i deprese.
    Autor: Shutterstock.com

    Pro okolí to může být nepochopitelné, protože zárodek v sedmém nebo osmém týdnu těhotenství nebo dokonce později pro ně nebyl dítětem, ale těhotná žena, která o něj přišla, to může vnímat jinak. Ačkoli do porodu bylo ještě daleko, ona už ho vnímala jako své další dítě a nejspíše si ho i představovala, takže pokud potratila, je její zármutek silný a skutečný. 

  • Není pravda, že čím dříve, tím je bolest menší

    Autor: Shutterstock.com

    Spousta lidí si myslí, že na potratu je nejhorší samotná fyzická záležitost, kdy ženu mohou trápit křeče a bolesti spolu s krvácením a že v čím ranější fázi těhotenství skončí, tím menší trápení to je. To je nesmysl. Fyzická bolest odezní, ale psychická může trvat týdny, měsíce a někdy i roky bez ohledu na to, v jaké fázi těhotenství skončilo. 

  • Ženy, které potratily, potřebují podporu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Potrat je sice běžná záležitost, ale neznamená to, že pro ženy, které ho zažily, neznamená velkou bolest, a to i když jich samy zažily více. Na něco podobného se nedá zvyknout. Bohužel to tak často nevnímá ani okolí ženy, ani například zdravotníci, pro které je to také příliš běžná věc. 

  • Další děti bolest neumenší

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta lidí si myslí, že ačkoli žena potratila, může ji utěšovat vědomí, že může mít dítě později, stejně jako by měl v očích některých lidí zmenšit její bolest fakt, že už nějaké děti má. Tak to ale rozhodně není. Navzdory tomu je normální a zdravé truchlit nad ztrátou nenarozeného dítěte. 

  • Kdo je Devan McGuiness?

    ...
    ...
    Autor: ByDevan.com
    Devan McGuinness je blogerka, která krom svého webu bydevan.com věnovanému životnímu stylu založila i webové stránky nazvané Nevyslovený smutek (unspokengrief.com) zaměřené právě na prolomení mlčení kolem toho, jak se cítí ženy po potratu. Ví, o čem píše. Má čtyři děti, ale za sebou také dvanáct potratů. 

    Unikátní video: Druhé z dvojčat se narodilo v plodovém vaku

    Unikátní video: Druhé z dvojčat se narodilo v plodovém vaku

    Záběry z porodu jsou působivé vždycky, ty následující jsou navíc hodně unikátní. Porod dítěte přímo v obalu plodového vaku připadá zhruba na jeden…celý článek

/
Autor: wall
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku