7 těhotenských mýtů: Víte, čemu věřit a na co raději zapomenout?

  • 7 těhotenských mýtů: Víte, čemu věřit a na co raději zapomenout?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    16. července  2016 
     06:00

    Kolik rad jste už slyšela od svých kamarádek a kolik zaručených informací jste načerpala z chytrých knížek? Co z toho je ale pravda a které mýty o těhotenství je lepší hodit za hlavu? 

  • 1. Stres v těhotenství je pro miminko škodlivý

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pravda je, že nové výzkumy ukazují, že mírná dávka stresu plodu neškodí, naopak. Menší stres tonizuje nervový systém a urychluje jeho vývoj. Ženy, které byly v těhotenství v mírném stresu, mají děti, které ve dvou letech vykazují lepší psychomotorické skóre než děti matek, které nebyly ve stresu. Pokud se tedy občas naštvete na manžela nebo na šéfa, vůbec si nemusíte lámat hlavu, že byste svému miminku v bříšku nějak ublížila.

  • 2. Těhotné ženy by neměly jíst sladkosti

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    To platí, ale jen částečně. Tenhle zákaz se netýká čokolády. Nejrůznější studie ukazují, že těhotné ženy, které jedí v těhotenství každý den čokoládu, mají děti, které mají v šesti měsících menší strach, jsou akčnější, více se smějí a lépe spí. Jiná studie zjistila, že ženy, které zkonzumují v třetím trimestru pět a více porcí čokolády denně, mají nižší riziko vzniku preeklampsie (onemocnění, které se projevuje vysokým krevním tlakem a je nebezpečné pro těhotnou ženu i plod). 

  • 3. Těhotné nemají jíst mořské plody a ryby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     I v tomto případě to není tak docela pravda. Ano, obecně platí, že dravé a velké mořské ryby mohou obsahovat vysoký obsah methylrtuti, takže je lepší konzumovat ryby menší. Ve skutečnosti obsahují mořské ryby spoustu prospěšných omega-3-mastných kyselin, které mají vliv na IQ plodu. Děti matek, které během těhotenství konzumovaly mořské ryby a plody, měly vyšší verbální IQ, lepší sociální a komunikační dovednosti a vynikající motoriku.

  • 4. Ženy musí usilovat o ideální a dokonalé těhotenství

    Pokud plánujete těhotenství, snažte se mít dostatek kyseliny listové.
    Pokud plánujete těhotenství, snažte se mít dostatek kyseliny listové.
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo to říká? Co si budeme povídat, spousta žen, které za sebou mají těhotenství, moc dobře vědí, že to nebylo nic ideálního, zvláště pokud měly nějaké problémy či komplikace. Vůbec se neobviňujte za to, že svoje těhotenství nepovažujete za procházku růžovou zahradou, soustřeďte se na to, co bude, a nenechte se zmanipulovat těmi, kdo říkají, že těhotenství má být ideální zážitek.

  • 5. Plod v děloze neovlivňuje ho nic, co se děje venku.

    Těhotenství
    Těhotenství
    Autor: shutterstock

    Tak tohle si snad nemyslí dnes už žádná budoucí máma. To, na co během těhotenství „narazíte“ ve svém každodenním životě, sdílíte i se svým plodem. Ať už je to vzduch, který dýcháte, jídlo, které jíte či pijete, nebo chemikálie, kterým jste vystavena. Svoje miminko ale můžete chránit tím, že nebudete kouřit, budete víc přemýšlet o tom, co jíte, co kupujete nebo co používáte.

  • 6. Všechny těhotné ženy jsou šťastné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     Výzkumy ukazují, že těhotné ženy mají stejnou pravděpodobnost jako ostatní ženy, že budou trpět poruchami nálady či dokonce depresemi. Psychiatři odhadují, že asi 20 % těhotných žen mají zkušenost s úzkostmi či depresemi. Ty mohou zvýšit riziko předčasného porodu nebo narození dítěte s nízkou porodní hmotností.

  • 7. Hloupé výmysly astrologů

    Autor: Shutterstock.com

    Ve skutečnosti na tom něco bude. Výzkumy ukazují, že roční období, kdy se dítě narodí, může mít trvalý vliv na duševní i fyzické zdraví. Jedinci, kteří se narodili v pozdním létě nebo začátkem podzimu, jsou v průměru vyšší a mají silnější kosti než lidé narození v jiném ročním období. A lidé narození v pozdní zimě nebo brzy na jaře mají o 10 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine schizofrenie. S hvězdami to ale souviset nebude.  

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku