Jste přehnaně starostliví rodiče? Máme pět tipů, jak zařadit zpátečku

  • Jste přehnaně starostliví rodiče? Máme pět tipů, jak zařadit zpátečku
    Přílišná péče rodičů dětem nesvěčí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    5. září  2015 
     06:00

    Přehnaná péče škodí dětem. Zní to jako varování ministerstva, ale je to tak. Většina z nás by chtěla být skvělým rodičem a udělat pro úspěch svého dítěte maximum. Chce pro ně nejlepší školu, bezpečí 24 hodin denně, aby měly čas na vzdělání, koníčky a rozvoj osobnosti a aby je nepotkalo nic zlého. A pokud ano, chceme být nablízku a řešit to s nimi. Ve snaze dopřát jim to nejlepší občas děláme pravý opak: vychováváme z nich neschopné jedince bez sebeúcty a schopnosti postarat se o sebe. Děti totiž potřebují, aby je potkalo něco zlého. Aby se občas bály, aby zažily nepohodu a zmatek. S tím vším se musí učit nějak naložit a vyrovnat se s tím. Jedině pak mají šanci uspět i ve chvíli, kdy vedle sebe nebudou mít rodiče. Máte pocit, že byste mohli patřit mezi příliš pečující rodiče? Máme pro vás pět tipů, jak z toho ven:

  • Nechte dítě dělat všechno, co zvládne samo

    Přehnaná péče rodičů dětem nesvědčí
    Přehnaná péče rodičů dětem nesvědčí
    Autor: Shutterstock.com
    Není důvod, proč by si pětileté dítě nemělo samo zavazovat tkaničky. Že to ještě neumí? Nejvyšší čas se to naučit. Že je pomalé? Tak počkejte. Že se mu rozvazují? Zkuste mu je – až si je samo zaváže – dotáhnout. Všechno, co může udělat samo, ať dělá. Mazání chleba, krájení ovoce, stlaní postele, objednání se k zubaři. Pochopitelně záleží na věku a schopnostech dítěte. Také není potřeba se vším začínat najednou. Postupně by ale dítě mělo zvládat péči o sebe, přípravu do školy a nějaké domácí povinnosti.
  • Přestaňte ho chránit

     

    Přílišná péče rodičů dětem škodí
    Přílišná péče rodičů dětem škodí
    Autor: Shutterstock.com
    Dnes je moc unavený na to, aby ještě zaléval kytky. Ten úkol už nedělej, omluvím tě paní učitelce, že jsme dnes přišli moc pozdě. Počkej, rozsvítím ti na chodbě. Jsi si jistý, že to zvládneš? A ještě: Radši půjdu s tebou, vím, jak jsi stydlivá. Toto jsou jen příklady chování příliš starostlivého rodiče. Pokud dítě běhalo celé odpoledne s kamarády, ať dělá úkoly nebo domácí povinnosti unavené. Pokud se stydí a něco potřebuje, ať se učí překonat samo sebe. Pokud něco nezvládne nebo splete, příště si dá třeba větší pozor. Tím, že za něj všechny nepříjemné situace budete řešit, mu jenom uškodíte. Protože celý život to za něj dělat nebudete – nebo to snad chcete?
  • Pomozte mu s organizací, ať nejste jeho chodící diář

    Na podzim nás čekají tři volné dny.
    Na podzim nás čekají tři volné dny.
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomíná vracet knížky do knihovny? Neví, co mají ve škole za úkol, a spoléhá na to, že to paní učitelka napíše na internet nebo že to zjistíte vy u rodičů spolužáka? Zkuste se společně zamyslet nad tím, co by vašemu dítěti pomohlo, aby na tyto věci nezapomínalo. Může dostat stolní kalendář a tam si věci – třeba to, kdy má jít do knihovny – psát. Můžete společně koupit malý úkolníček, kam si bude zapisovat úkoly. A pokud si je nezapíše, nechte ho, ať spolužákovi zavolá sám. A zpozdné za knihy ať platí z kapesného. Nechte ho nést důsledky jeho činů.
  • Nechte ho řešit jeho problémy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si dítě neví rady s nějakou situací, zkuste, aby na řešení přišlo samo. Nebo během debaty s vámi. Nechte ho přemýšlet nahlas a zkoušet domyslet důsledky svých činů. A pokud to jde (a není to životu nebezpečné), nechte ho dělat chyby. Jen takhle se jednou dočkáte chvíle, že váš potomek už nebude konzultace s vámi ve většině případů potřebovat.
  • Jeho odpor si neberte osobně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Asi žádný z vašich potomků nevykřikne radostí, když dostane na starosti každé ráno vyvenčit psa nebo odpoledne uklidit myčku. Možná budou odmlouvat a myslet si něco o teroru nejhorších rodičů na světě. Nebojte se s vaším potomkem nesouhlasit, neznamená to, že se nemáte rádi. Neustupujte z toho, na čem jste se jednou domluvili. Možná vám přímo za tohle dítě jednou nepoděkuje – "Díky, mami, žes mne donutila vynášet ten koš" – ale vy sama poznáte, že to stálo za to.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku