5 důkazů toho, že vás vychovali příliš pečující rodiče

  • 5 důkazů toho, že vás vychovali příliš pečující rodiče
    Přílišná starostlivost rodičů dětem neprospívá
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    8. října  2015 
     06:00

    "Rodiče stíhačky", v angličtině "helicopter parents". Hovoří se o nich čím dál tím častěji v souvislosti s přílišnou péčí, kterou svým dětem věnují. Ve snaze připravit jim co nejkrásnější dětství a odstranit předem všechny překážky jim ovšem škodí víc, než tuší. Takové děti jsou méně sebevědomé, méně schopné postarat se samy o sebe a hůře čelí běžným životním situacím. Americká psycholožka Wendy Mogel se s podobnými případy setkává ve své ordinaci poměrně často. Jak podle ní poznat, zda i nás vychovali příliš pečující rodiče? A jaké jsou její tipy, co s tím dělat? Čtěte dále!

  • 1. Každé rozhodnutí konzultujete s matkou

    žena telefonuje
    žena telefonuje
    Autor: Shutterstock.com
    Maminka a tatínek vždycky věděli všechno nejlépe, a proto vám poradí se vším. Vždycky to tak bylo. Dobrá zpráva je, že nemusíte čekat na to, až se rodiče rozhodnou, že už jste dost staří na to, vzít život do svých rukou. Začněte s tím hned. Uvědomte si, že platí zlaté pravidlo: chybami se člověk učí, a co vás nezabije, to vás posílí. Položte telefon a rozhodněte se sami. Připravte se na to, že možná uděláte chybu. Ale získáte zkušenost, díky které bude další rozhodování o trochu jednodušší. Naučte se poslouchat především sami sebe. A pokud se rodičům nelíbí váš aktuální partner, ale vy máte pocit, že by to s ním klapalo, jděte do toho. Možná se ukáže, že měli pravdu. Ale osobní zkušenost je pro vás mnohem cennější.
  • 2. Rodiče jsou vaši nejlepší kámoši

    I když si skvěle rozumíte, vždy bude víc jeho matka než vaše kamarádky.
    I když si skvěle rozumíte, vždy bude víc jeho matka než vaše kamarádky.
    Autor: shutterstock.com
    V žádném případě nelobbujeme za to, abyste s rodiči zpřetrhali jakýkoliv kontakt a přestali se vídat. Na druhou stranu výzkum americké Clark University z roku 2013 ukazuje, že až dvě třetiny matek a polovina otců jsou v denním kontaktu se svými dospělými dětmi. O to méně času pak oběma stranám zbývá na čas strávený s vrstevníky. Ti mohou váš život obohatit o jiné zkušenosti a názory. Nevyhýbejte se tomu. Přátelé jsou důležití. Poznáte to například ve chvíli, kdy vaši rodiče budou stárnout a najednou si uvědomíte, že tíha starostí a rozhodování je najednou plně na vás. Pak budete zkušenosti svých vrstevníků hodně potřebovat.
  • 3. Dostáváte od rodičů drahé věci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Platí vám dovolenou, abyste s nimi jeli na hory. Rozbije se vám pračka a rodiče vám s radostí koupí novou, protože si mohou dovolit lepší, než na kterou máte aktuálně vy. Na druhou stranu přesně vědí, jakou pračku byste si měli koupit, kam byste měli jet, a jsou vám neustále v patách s dalšími názory na váš životní styl a rozhodnutí. Ano, někdy je jednodušší ustoupit a říct si, že se zas až tak nic dramatického neděje, a novou pračku si užít. Ale takto zůstanete na svých rodičích závislí napořád.
  • 4. Jste jim stále k ruce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je v pořádku, že rodičům pomáháte s mnoha věcmi. Ale vy potřebujete i čas pro sebe, obzvlášť ve chvíli, kdy máte partnera nebo svou rodinu. Impulz ke změně musí přijít od vás. Dohodněte se předem na čase, který strávíte spolu, nebo třeba na tom, kdy jim pomůžete o víkendu se zahradou. Část svého volna si ale vědomě nechte pro sebe, i kdybyste měli jen ležet celý víkend na posteli a číst si.
  • 5. Potřebujete neustálé ujišťování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Děti, které vychovali "rodiče stíhačky", často potřebují neustálé ujišťování od svého okolí, že za něco stojí. Čekají na pochvalu od šéfa, uznání od partnera, na lichotky od přátel a ujišťování, že jsou fajn, že jsou skvělí, případně že "samozřejmě tohle mají těžké". Tady neexistuje univerzální rada – teprve postupným osvobozováním se z vlivu rodičů, přijímáním odpovědnosti za svá rozhodnutí, nasloucháním tomu, co chcete vy, a děláním vlastních chyb můžete přijít na to, jak být spokojeni sami se sebou, aniž byste potřebovali certifikát od okolí, že to tak skutečně může být.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku