Jak mluvit s dětmi o terorismu? Bojí se více, než si myslíme

Jak mluvit s dětmi o terorismu? Bojí se více, než si myslíme
S dětmi o nebezpečí mluvte, vyhněte se ale přílišnému popisu událostí.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. listopadu  2015 
 06:00

Události v Paříži a Bruselu i zprávy spojené s nebezpečím teroristických útoků stále tvoří hlavní náplň zpravodajství. A děti všechny tyhle informace vnímají – některé více, než jsou dospělí ochotni si připustit. Některé z dětí se se svými obavami svěřily Lince bezpečí. 

Teroristické útoky ve Francii vyvolaly pocity obav v mnohých dospělých i dětech. Snaha rodičů většinou je děti tímto tématem moc nezatěžovat. I když mají rodiče pocit, že děti zprávy nebo jejich debaty nevnímají, opak je pravdou. "S ohledem na to, kolik mediálního prostoru se útokům věnuje, je přirozené, že děti tohle téma vnímají a přemýšlejí nad otázkami bezpečí," říká Petr Porubský, vedoucí Linky bezpečí pro děti. "Na Lince bezpečí se od útoků v pátek 13. 11. ozvaly desítky dětí, které s námi řešily hlavně obavy z toho, že by se podobné útoky mohly odehrát i u nás. Volají také kvůli tomu, že když se někomu se svými obavami svěřily, potkaly se s výsměchem a nepochopením," upřesňuje.

Jejich pocity nebagatelizujte

I když mají rodiče pocit, že od strašlivých zpráv své děti uchránili tím, že vypnuli televizi, mohou se spolehnout na to, že k dětem se informace dostanou. Z útržků hovorů, z novin na stáncích, z hovorů spolužáků – těch komunikačních kanálů je nespočet. Odborníci doporučují s dětmi o útocích mluvit otevřeně a přiměřeně jejich věku. "Pokud zaznamenáme u dítěte nějakou otázku nebo reakci, je vhodné se u toho zastavit a věnovat se jeho otázkám. Důležité je pocity dětí neignorovat a nebagatelizovat, ale dát dětem prostor, aby o nich mohly mluvit," vysvětluje Petr Porubský. S dětmi je podle něj možné diskutovat o tom, co slyšely či si přečetly v médiích, doporučuje ale zdržet se dramatizujících popisů událostí a přehnaných obav do budoucna.

Mluvte i o pozitivních věcech

"Případný rozhovor o terorismu je vhodné uzavírat orientací na běžný život a kotvit dítě v bezpečném prostředí rodiny," doplňuje a připomíná, že i rodiče se mohou s tímto tématem obrátit na Rodičovskou linku. "Teroristické útoky znamenají pro mnohé stresující situaci, kdy může dojít ke ztrátě pocitu bezpečí jak pro rodiče, tak pro děti," uzavírá Petr Porubský.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku