Pozor, tohle děti naučit nechcete! Musíte sami přestat se svými zlozvyky

  • Pozor, tohle děti naučit nechcete! Musíte sami přestat se svými zlozvyky
    Nedáte ani ránu bez mobilu? Těžko potom dětem vyčítat, že dělají to samé
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    5. ledna  2016 
     06:00

    Můžeme mít tisíc představ, pro co všechno děti nadchneme a jaké dovednosti jim předáme. Dost možná se nám ledacos z toho skutečně povede. Jenže ty malé potvory se stejně dobře mimoděk od nás naučí i věci, u kterých o to nestojíme. Jaké to jsou a dá se tomu vůbec vyhnout? 

  • Ale mami, ty taky používáš sprostý slova

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak zvládáte vztek? Nebo nějakou řekněme méně komfortní situaci, kdy vám někdo leze na nervy? Klejete? Pak se nemůžete divit, že vaše dítě dělá to samé, i když vaše nadávky nejsou vůbec adresovány jemu. Možná vám nějaké to batolecí "kulva" přijde vtipné, ale zkuste se tomu nesmát, potomek by si to mohl vyložit jako povzbuzování k dalšímu opakování. 

  • Za chvíli, teď nemám čas

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Znáte to – rozečtený článek na netu, webová diskuse, seriál v televizi... Komu by se chtělo nechat se vyrušit a věnovat se dítěti, které se dožaduje pozornosti. Jenže byste se měli překonat a pozornost k němu obrátit, pokud jste mu před chvílí neřekli, že potřebujete deset minut pro sebe bez vyrušování. Navíc pokud ho budete odbývat dost často, dočkáte se stejného. 

  • ....hm, a no jo, vidíš... hm

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Chcete, aby vám potomek odpovídal takzvaně "na půl huby"? Čiňte mu totéž. Nechte si něco vypravovat a při tom se na něj nedívejte a jen mu roztržitě čas od času přitakejte nepřítomným "hm", z něhož je jasné, že vůbec nevíte, co vám říká. 

  • Vždyť i ty seš pořád na mobilu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedokážete se mobilu vzdát ani tehdy, když jste s dětmi na procházce nebo jim čtete pohádku před spaním? Pak možná dobře víte, že i poměrně malé děti dobře vnímají, jak jste na tomhle přístroji závislí. Takže si radši přestaňte malovat, že až budou větší, vy už to dělat nebudete. Protože v té době už to spíš bude tak, že budou mít nějaký podobný zlozvyk, který jim ani nebudete moci vyčíst. 

  • Taky sedíš u noťasu!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čím vlastně trávíte volný čas? Pokud přijdete z práce, odložíte tašky a už při kafi se koukáte do počítače, těžko můžete jít do dětského pokoje kázat o tom, že by synové a dcery "měli zvednout zadek od kompů a jít ven". 

  • Alkohol – a škodlivý?

    Žena se opila a zapomněla na svou dceru
    Žena se opila a zapomněla na svou dceru
    Autor: profimedia.cz

    Pijete před dětmi alkohol? To nemusí být na závadu, zvláště pokud o tom s nimi mluvíte – třeba v tom smyslu, jak je příjemné si dát s jejich otcem večer dvě deci vína a povídat si. Ale pokud pijete víno či pivo a zároveň dětem kážete, že by alkohol nikdy pít neměly, protože je škodlivý, něco nehraje. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku