Nejstarší sestry by si měly brát nejmladší bratry! Sourozenecké konstelace jsou důležité

Starší sestry bratrů jsou ochranitelské a rozumí mužským potřebám
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
21. ledna  2016 
 06:00

Měli jste starší sourozence a jste zvyklí respektovat autoritu? Pak asi nebudete mít problém v soužití s prvorozeným. A naopak: pokud jste jako prvorození zvyklí velet a rozhodovat, asi budete spíše úspěšnější ve vztahu s někým, kdo je na to zvyklý od sourozenců od narození. Dá se říct, že to, co jste trénovali v dětství se sourozenci, budete s úspěchem používat i v partnerství. Existuje ideální kombinace partnerů? A naopak – kdo se absolutně nesnese?

Jednou z věcí, které ovlivňují naše soužití s partnerem, je to, z jaké sourozenecké konstelace pochází. Nejen to, jestli je prvorozený nebo nejmladší, ale také to, jestli měl sestry nebo bratry. O tom, jestli bude partnerství úspěšné, rozhoduje pochopitelně i celá řada dalších věcí – například výchova, hodnoty a představy jednotlivých partnerů a podobně. Typologii sourozenců a jejich ideálních partnerů tedy nelze brát jako definitivní a jedinou možnou. Jinými slovy: nemusíme trvat na tom, že svému staršímu synovi budeme hledat ženu mezi mladšími sestrami starších bratrů, protože "on si to na té své natrénoval".

Každý je jiný

A rozhodně se nebojme a nemysleme si, že jedináček by měl být zcela nekompatibilní typ. Každopádně – stejně jako prvorození, druhorození a nejmladší sourozenci vykazují podobné rysy, mohou si být podobné i nejstarší sestry sester a vyhledávat podobné druhy vztahů. Jaký vztah má naději, že bude fungovat? A jaký je naopak předurčen k překonávání více těžkostí? Podívejme se, co o tom soudí rakouský psycholog Walter Toman.

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Mnoho lidí se dušuje, že by svým dětem nic nezdravého nedali. A vyjmenují věci, které jejich potomci nedostávají coby škodlivé: hranolky, hamburgery,…celý článek

Co by mělo fungovat:

Nejstarší sestra bratrů a nejmladší bratr sester

Ona je nezávislá, cílevědomá a mužům rozumí. Dokáže zařídit, aby byli spokojeni, zná je a je k nim tolerantní. Má ráda děti a ráda o ně pečuje. Má tendenci radit jim i v dospělosti. 

Nejmladší bratr sester je přesně ten, kdo její schopnosti ocení. Je velmi tolerantní, díky svým sestrám snese tak trochu komandování a tak trochu rozmazlování. Umí využít ochranitelských a pečujících sklonů takových žen, výchovu dětí nechá na manželce. Do vztahu vnese lehkost. Tento muž vyjde dobře i s ženským jedináčkem.

Žena jedináček a nejstarší bratr sester

Žena jedináček bývá inteligentní a sebevědomá, zároveň ale i závislá na autoritách. Těmi byli dlouho její rodiče. Potřebuje partnera, který jí nabídne jak oporu, tak pochopení. To může zajistit starší bratr – jak od bratrů, tak v lepším případě od mladších sester, protože přece jen bude víc rozumět tomu, že žena potřebuje být ujišťována o jeho citech. 

Nejstarší bratr a nejmladší sestra

Dokáže žít po svém a problémy řeší s nadhledem. Jak bratři bratrů, tak bratři sester jsou realisté. Ti od sester mají ještě výhodu: jsou trénovaní v komunikaci s ženským světem a více vědí, jak ženy zaujmout a co ženy potřebují. Ideální partnerkou pro oba typy nejstarších bratrů je nejmladší sestra bratrů. Ta si je vědoma své ceny, s muži to umí, dokonce jim umí i nenápadně uspořádat život, aniž by si to uvědomovali.

A kde se naopak dají očekávat větší problémy?

To musíte vidět! Miminko se poprvé setkalo s kočkou

To musíte vidět! Miminko se poprvé setkalo s kočkou

Těžko říci, co si myslí kočky, když se poprvé setkají s novým členem domácnosti. Možná ho nenávidí, možná je jim to jedno, často na něj žárlí. Každopádně…celý článek

Nejmladší bratr a žena jedináček 

Nejmladší bratr si život dokáže užít. Netouží po moci a rozhodování, to přenechá těm starším. Touží po kvalitním životě a umí být nad věcí. Ženu jedináčka svým přístupem k životu může fascinovat a okouzlit. Se ženami to totiž umí. Později se ale ukáže, že to, co tuto ženu na začátku tak fascinovalo, je teď přesně to, co jí leze na nervy. Takhle se přece žít nemá!

Nejstarší sestra a nejstarší bratr sester

Tady je to buď, anebo. Buď si ve svých postaveních porozumějí a najdou toho hodně společného, nebo přesně naopak. Oba mají své představy, své cíle, své ambice, oba jsou zvyklí řídit. Buď se dohodnou na společných prioritách, nebo se budou donekonečna dohadovat o detailech a prkotinách.

Nejmladší sestra a nejmladší bratr bratrů

Nejmladší sourozenci mívají sklony k bezstarostnosti a umění užívat života. To bude sice v soužití s nejmladšími fungovat, ovšem do té doby, než přijdou první povinnosti a problémy. Oba mají tendenci odkládat jejich řešení na poslední chvíli, případně čekat, že se toho za ně zhostí ten druhý, a to je pochopitelně zdrojem konfliktů. 

Poznámka na závěr: Věříme, že mezi našimi čtenáři existuje mnoho spokojených vztahů z kategorie "očekávejte problémy" – a naopak. To jen dokazuje, že recept na ideální partnerství neexistuje, přesněji řečeno: každý jsme jiný a na své štěstí známe recept "pouze my dva".

Přečtěte si i další články o tom, jak to může vypadat mezi sourozenci

Sdílej na facebooku
Autor: is, is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku