Jak si s dětmi usnadnit cestu na hory nebo za teplem?

Jak si s dětmi usnadnit cestu na hory nebo za teplem?
Nudící se dítě je snad nejhorším společníkem, kterého byste si na cestování mohli přát
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. ledna  2016 
 06:00

To, že se vám narodily děti, neznamená, že máte utrum s cestováním. Jen je potřeba plánovat, předvídat a pořídit si pár vychytávek. Pak můžete i s nejmenšími potomky do hor, na eurovíkend či na normální dovolenou. 

Pololetní prázdniny jsou za pár dní, pak se spustí kolotoč prázdnin jarních a vy byste možná někam vyrazili. To ostatně platí i o rodičích menších dětí, které ještě do školy a možná ani do školky nechodí. Má to smysl a dá se to zvládnout? Rozhodně. My s našimi dětmi cestujeme od doby, kdy jim bylo pár týdnů, a nikdy v tom nebyl problém. Jen doporučuji držet se pár zásad. 

1. Cestujte podle svých možností

Je jedno, zda míříte na jednodenní výlet na Křivoklát nebo k moři do Francie. Podstatné pro rodinnou pohodu je, abyste dětem nemuseli vysvětlovat, že nemáte ani na jednu zmrzlinu nebo na malou hračku, kterou si tam vyhlédly. Takže nepřepínejte své finanční možnosti.

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění…celý článek

2. Nemusí být všechno baby friendly

Čím menší dítě, tím víc je mu jedno, kde všude se „family“ dovolená odehrává, a dokonce i to, jak moc je prostředí přizpůsobené dětem. Potřebuje jen čas a pozornost rodičů. Různé family resorty a rodinné penziony nemusí být tedy výhrou. Zvláště tehdy ne, máte-li potomka spíše nespolečenského. Pronajatý apartmán na horách může posloužit stejně dobře. 

3. Zvažte počasí, moc tepla škodí

Možná vás bude lákat naložit celou rodinu do letadla a letět někam za teplem. Pokud si to můžete dovolit, stejně to zvažte, protože zatímco zima dětem až tak nevadí a nakonec pobyt venku přispívá k jejich otužování, velké teplotní výkyvy jsou pro malý organismus dost velkou zátěží. Dětem, zvláště malým, zkrátka bude lépe na horách než třeba v Dominikánské republice. 

4. Jeďte s partou

...
...
Autor: Shutterstock.com
Pokud jste společenští a nevadí vám více dětí pohromadě, zkuste se spíše domluvit s pár známými a pronajměte si někde chatu či chalupu. Kromě toho, že to může vyjít levněji, můžete si navzájem hlídat děti, a tak se dospělí vystřídají na svazích nebo běžeckých trasách. 

5. Pauza navíc

Samotná cesta je pro dítě nejotravnější. Vždy prospěje častá akce. Plánujte také přestávky. Své výhody mají noční přesuny autem, které dítě prospí. Ale pokud se nemáte za volantem s kým vystřídat, počítejte s tím, že po příjezdu do cíle bude minimálně jeden z vás úplně vyřízený. Takže například tisícikilometrovou cestu do Chorvatska je lepší rozložit na dva dny. Pauzy je ale dobré dělat i na kratších cestách.

Mrzne! Nejmenší děti by měly zůstat doma: Odkdy mohou na mráz?

Mrzne! Nejmenší děti by měly zůstat doma: Odkdy mohou na mráz?

Moje čtyřměsíční dcera přes den nejlépe spí venku. V šátku nebo v kočárku. Jenže dneska je za oknem minus čtrnáct a já nevím, zda to na ni není příliš…celý článek

6. Dvě hodiny a dost

Děti slušně zvládají i letadlo, ale pokud nebudou během letu spát, není moci, která je udrží v tichu a na místě víc než dvě tři hodiny. Navíc přičtěte letištní kontroly a cestu z letiště do cílové destinace, které se snadno promění v celodenní anabázi. A zvažte, zda vám exotická lokalita za tohle utrpení stojí.

7. Předvídejte, plánujte

Leccos se dá koupit na místě, ale například léky a hygienické potřeby, jako jsou třeba plenky, je dobré nezapomenout. Stejně byste měli mít vždy po ruce něco k jídlu, pití a náhradní oblečení. Nemusíte nutně jezdit na organizované zájezdy, naopak individuální program je s dětmi lepší, ale rezervujte si ubytování předem. Pokud se chystáte na nějaké atrakce nebo do zábavních parků, zarezervujte si, pokud to jde, vstupenky předem. Ušetříte si případné komplikace, které děti špatně snášejí.

8. Bez zábavy na cesty nelez

Vybavte se něčím, co děti zabaví. Přijdou vhod CD s písničkami a pohádkami, jednoduché kreslicí tabulky, látkové stolky k připevnění na autosedačku a na ně položené hračky, dětské volanty či DVD přehrávače. Jedete-li někam na delší dobu, myslete i na to, co budete dělat ve volných chvílích. Vezměte s sebou nějaké stolní hry od pexesa přes deskovky po karty. A internet na pokoji se také hodí…

8. Pořiďte dětem občanku

Dítě na ni může cestovat všude tam, kam na občanku jezdíte i vy – tedy po většině Evropy. Dítě ji může mít už od narození. Jednak je levnější (pas pro děti do 15 let vyjde na stovku, občanka na padesátikorunu), jednak je ale hlavně mnohem skladnější a praktičtější. Zatímco pas snadno někam založíte, občanku svého dítěte můžete mít stále u sebe. Platí vždy na pět let.

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku