Přísná nebo volná výchova: Co dětem opravdu svědčí a co škodí?

Sdílej na facebooku
1. února  2016 
 06:00

V poslední době vzbudila pozornost debata na téma, zda smějí děti do kavárny. Mohou tam až ve chvíli, kdy se umějí bezvadně chovat? Nebo po nich nikdo nemůže chtít, aby vychutnávaly šálek espressa jako dospělí? Nebo to zkusíte a uvidíte?

Do debaty se zapojila řada lidí z návštěvníků kavárny, samotných kavárníků, matek i blogerů a dalo by se říci, že co člověk, to názor. Každý má k výchově dětí jiný přístup, každý má jiná očekávání. Výchovu dětí ovlivňuje řada věcí: výchova samotných rodičů, povaha a potřeby samotných dětí a také současné trendy. Ale v podstatě se rodiče dají rozdělit do tří skupin podle stylu, který v jejich výchově převládá: na rodiče autoritativní, liberální a s partnerským přístupem.

Většina z rodičů je samozřejmě směsí všech tří: v otázce kavárny možná volí styl autoritativní, v otázce, v kolik se má chodit spát, už možná tak jasno nemají. Každopádně každý styl má svá specifika, výhody i nevýhody.

Autoritativní rodič

Pro rodiče z této skupiny je typický přístup staršího a zkušeného: on ví, co je v životě dobré a kudy vede cesta k úspěchu. Rodiče pečlivě vybírají, co je pro rozvoj jejich dítěte nejlepší.

Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

Čím menší dítě, tím větší doma panuje chaos. Nebo taky čím více dětí, tím větší chaos. Americká fotografka Daniela Guenther si rozhodně nebrala servítky…celý článek

Výhody: V této rodině panují jasná pravidla a řád. Děti mají dostatek pozornosti a podpory od rodičů, aby rozvinuly své schopnosti a našly své přednosti.

Nevýhody: Dítě se naučí často jen poslouchat – nebo neposlouchat. Rodiče vždycky všechno vědí lépe, a tak se krásně může stát, že si potomek neosvojí schopnost sám uvažovat a rozhodovat se. A jelikož rodiče vědí, co je dobré, mohou tyto děti nabýt dojmu, že si lásku a pozornost zaslouží jen ve chvíli, kdy plní rodičovské příkazy a zadání. Mohou se stát extrémně závislými na pochvale od druhých a na vlastním úspěchu. A pozor – i tyto děti mohou skončit jako členové špatné party. A když se rodiče diví, jak je to možné, když dosud je děti poslouchaly na slovo, odpovídají si vlastně sami: dítě poslouchá pořád. Jen si zvolilo jiného šéfa.

Benevolentní přístup

Děti vychovávané benevolentními rodiči jsou zahrnuty láskou a pozorností. Jejich rodiče mají zásadní potřebu: hlavně klid, žádný stres a žádné hádky. Děti mají být v bezpečí a šťastné, nemají být příliš zatěžovány problémy. A rozhodně by se neměly nějak omezovat, nemělo by se jim říkat, co mají dělat. Na to by měly přijít samy.

Výhody: Děti cítí bezpodmínečnou lásku. Vědí, že je rodiče budou mít rádi v každé situaci, vždycky jim pomohou s problémy a budou jim oporou.

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Mnoho lidí se dušuje, že by svým dětem nic nezdravého nedali. A vyjmenují věci, které jejich potomci nedostávají coby škodlivé: hranolky, hamburgery,…celý článek

Nevýhody: Děti, které nemají nastaveny jasné hranice toho, co je správné a co ne, dost často začnou považovat za správné přesně to, co chtějí ony. Rodiče jim to možná povolí a zajistí, malí egocentrici ale později například ve škole nebo u kamarádů narazí: pak jsou frustrovaní, zmatení a netuší, jak se s celou situací vyrovnat. Často volí agresivní a manipulativní chování.

Partnerský nebo respektující přístup

Tento rodič umí nakládat s tím kouzelným slovem, které se teď vyskytuje v mnohých publikacích o výchově: hranice. Umí je nastavit tak, aby je dítě respektovalo, ale zároveň i tak, aby mělo tak trochu prostor pro to, samo se nějak rozhodnout a přijmout za své chování odpovědnost.

Výhody: Rodiče dají jasně najevo, jaké chování se toleruje a jaké ne. Jsou pro dítě oporou, zároveň mu dokážou dát dostatek svobody.

Nevýhody: Zní to velice idylicky a od rodičů to vyžaduje nekonečnou empatii, trpělivost a správnou intuici. Ale jak víme již od začátku: většina je mixem všech tří výchovných přístupů. Čistokrevný hrdina s partnerským přístupem je na tom asi podobně jako manželka inspektora Columba: moudrosti a dobrých postřehů má na rozdávání, přesto ji nikdo nikdy neviděl.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku