Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Odpovídejte upřímně, nenuťte dětem informace, o které zatím nestojí
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
4. února  2016 
 08:00

Je tříleté dítě malé na to, abyste s ním mluvili o tom, jak lidé přicházejí na svět? Vůbec ne. Ale není potřeba zacházet do anatomických podrobností. Většina předškoláků o ně nijak extra nestojí, stačí jim informace o tom, že miminko vyroste v maminčině bříšku poté, co jí dá tatínek semínko. Když budete v úzkých, vezměte si na pomoc dětskou literaturu, je jí naštěstí dost. 

Odborníci mají jasno. O sexu byste měli klidně mluvit už s dítětem tříletým. „S otázkami dotýkajícími se jeho příchodu na svět a toho, co mu předcházelo, ve většině případů přijde za rodičem holčička nebo kluk už v předškolním období,“ vysvětluje psycholožka Ilona Špaňhelová. A rodiče by se podle ní do podobné debaty s předškoláky měli pustit i v případě, že se dítě samo nezeptá. Nejspíše se stydí, ale zvědavé bude. Jinak z něj uděláte outsidera, který může uvěřit nesmyslům, které mu bude tvrdit třeba z legrace nějaký vrstevník, případně ho mohou kusé informace o lidském rozmnožování děsit. 

Podívejte se: jak se batolata tváří, když poprvé vidí malinkého sourozence

Podívejte se: jak se batolata tváří, když poprvé vidí malinkého sourozence

Při narození druhého potomka už rodiče většinou tuší, do čeho jdou. Přesto je tu jedna situace, kterou zažívají poprvé a na kterou se všichni připravují.…celý článek

"O sexu mluvíme doma pořád, mé děti to mají už s mateřským mlékem. Denně diskutujeme o všem možném. O těhotenství, o homosexuálních vztazích. Dětem se má odpovídat, jakmile se začnou ptát," líčí Kateřina Janouchová, česká spisovatelka žijící ve Švédsku, která píše mimo jiné právě o sexu, a to pro děti i pro dospělé. Ale i ji dokázali potomci zaskočit, když přišli s dotazy na sexuální hračky. Podle ní se zrovna do tohoto tématu není třeba pouštět. "Myslím, že tohle hned tak vědět nemusí, to nejsou biologická fakta," vysvětluje svůj postoj.

Blaženka? Raději ne

...
...
Autor: Shutterstock.com
Platí přitom, že se při hovorech o sexu s dětmi, a to i s těmi docela malými, mají používat přesná pojmenování, tedy třeba penis nebo vagina. "Nejdřív mi to přišlo zbytečně tvrdé, ale myslím, že mi syn i dcera byli nakonec vděční, protože se na rozdíl ode mě vyhnuli trapasům mezi dětmi. Já z domova znala kořínek a blaženku, což spolehlivě budilo smích okolí a mně trvalo dlouho, než jsem si to odvykla používat," vzpomíná Klára z Kolína. Můžete samozřejmě zvolit i jiná pojmenování, nicméně snažte se, aby odpovídala tomu, jaká se obvykle používají – u kluků to bývá pindík, u dívek pipina nebo pipinka. Schválně na tahle témata zaveďte rozhovor s kamarádkami.

Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

Čím menší dítě, tím větší doma panuje chaos. Nebo taky čím více dětí, tím větší chaos. Americká fotografka Daniela Guenther si rozhodně nebrala servítky…celý článek

Každopádně knihy o sexuální výchově jsou skvělým zdrojem inspirace a klidně z nich můžete dětem předčítat, pokud se necítíte na hovory vedené spatra. Rozhodně si je ale předem prolistujte, než je koupíte nebo si je půjčíte v knihovně, některé se vám třeba budou zdát příliš odborné a suchopárné, jiné zase až příliš otevřené. Moc tuhle četbu neodkládejte, jinak dopadnete jako Jana, matka dvanáctiletých dvojčat. Když s nimi chtěla promluvit o sexu, syn i dcera se na ni výsměšně podívali a unisono pronesli jen "klídek". A jí bylo jasné, že mají pocit, že už vědí všechno, jenže bohužel nevěděla, z jakého zdroje informace jsou a jaké jsou.

TIPY NA KNÍŽKY O SEXU PRO DĚTI

Žádné nesmysly o zlých pánech

Sexuoložka Hana Fifková každopádně doporučuje, abyste hovory o sexu s dětmi moc neodkládali. Doporučuje s nimi začít co nejdříve. "Od raného dětství, samozřejmě přijatelnou formou a přiměřeným slovníkem. Jedním z mnoha cílů sexuální výchovy je pomoci dětem rozeznat sexuální zneužívání a eventuálně se mu ubránit nebo ho oznámit. Mnoho rodičů si myslí, že se s tím vyrovnají větami o zlých pánech, kteří rozdávají bonbony a na které si dítě musí dávat pozor. Takovéto poučení ale nemá žádný smysl," míní sexuoložka.

Většina sexuálního zneužívání se totiž děje blízkými lidmi, nikoli „zlými cizími pány“. Dítě se potřebuje dozvědět, co vlastně sexuální zneužívání znamená, jaké může mít formy, kdo se ho může dopouštět. Brzký začátek komunikace na toto téma je nevyhnutelný – zneužívány bývají i hodně malé děti, takže čím dříve, tím lépe.

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Jasně, předškoláci by měli spát až dvanáct hodin denně, školáci deset. Jenže jak najít ideální dobu, kdy je zahnat do postele, když jedno usne hned…celý článek

Probrat s potomkem sex až v pubertě tedy nestačí? Zahajovat dialogy na sexuální témata v pubertě nebo adolescenci většinou nejde. Dospívající mladý člověk už dávno vycítil, že je toto téma pro rodiče spíše tabu, a otevřenou komunikaci tak neumožní.

Je vůbec tak nutné, abychom s dětmi sex probírali? Rodič, který se svého vlivu na postoje dítěte k sexuálním otázkám vzdá, dělá chybu. Nechává ho napospas dezinformacím a lžím, které dítě pochytá od kamarádů a z internetu. Vaši potomci nepochybně ocení, když s nimi budete o sexu mluvit nenuceně, naopak je vyděsí, když hovor zahájíte nějakým tím: už jsi dost velký/velká, musíme si promluvit... A to celé před několika dalšími lidmi. Daleko lepší je hovor jeden na jednoho, přičemž využívejte chvíle, kdy spolu vaříte, jedete někam autem nebo se vám ještě večer nechce spát a vedete různé debaty.

Co dělat, když vás načapou…

Samozřejmě záleží na tom, jak staré děti vás uvidí, ale pokud jste se svými potomky od útlého věku otevřeně mluvila o sexu, neměl by to být problém. Na druhou stranu nemá smysl se k situaci opakovaně vracet, leda by tak činily děti. Ani tak je neokřikujte. "Rodič, který do té doby s dítětem o sexu nemluvil, bude mít problém. Ale dítě, se kterým se doma na toto téma komunikuje, bude už v pěti letech vědět, co je tělesná láska, a to, že tvoří součást vztahu mezi mámou a tátou, ho nepřekvapí. Takže vysvětlujte včas," doporučuje sexuoložka Hana Fifková. A jak daleko při tom vysvětlování podle ní zajít? Pokud chcete dítěti vysvětlovat i soulož, chce to i jiné výklady – například takový, že láska se projevuje i tak, že tatínek zasune mamince pindíka (penis) do pindinky (pochvy) a je to pro oba moc hezké. Na tento výklad je ale dobré, aby dítě znalo názvy pohlavních orgánů, rozdíly mezi mužem a ženou a asi i něco z oblasti rozmnožování.

FOTOGALERIE 

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Wallerová, Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku