Nechraňte je příliš! Jak se naučit dát dětem svobodu?

Pokud je budete moc dlouho vodit za ručičku, budou nešťastné, až ji jednou pustíte
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
17. března  2016 
 06:00

Ve chvíli, kdy se stanete rodičem, slyšíte ze všech stran: děti musíte chránit. Před nebezpečím, před nemocemi, před ostatními dětmi, před dospělými, a tak dále a tak dále. Na druhou stranu víme, že šťastné jsou ty děti, které se v dětství mohly samy rozhodovat a zvládly na sebe vzít odpovědnost. Jak to vybalancovat? Jak chránit děti tak akorát?

"Zatímco my jsme se vždycky vrátili že školy a celé odpoledne lítali venku s ostatními dětmi, ty dnešní chodí z kroužku na kroužek a nemají si odpoledne s kým hrát," posteskne si nejeden dnešní rodič. Sám školní dítě ale na hřiště nevyšle. Zaprvé: není tam skoro žádný spolužák, se kterým by si mohl hrát. A za druhé, je to vůbec bezpečné? Vždyť musí přejít silnici, mohl by spadnout z prolézačky a vůbec, co kdyby se tam ochomýtal nějaký podezřelý cizinec?

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

"Náš Martin a cigarety? To nehrozí, on nekouří," tvrdila mi jednou sousedka, jejíž syn si dával cigaretu s kamarády při každém čekání na vlak cestou…celý článek

Neustálý dohled nad vlastními dětmi jim neprospívá téměř stejně, jako kdybychom si jich nevšímali vůbec. Pokud jim budeme neustále diktovat, co mají dělat, jak se mají chovat, budeme za ně donekonečna krájet chleba a vodit je všude, vyrostou z nich totálně závislí jedinci bez víry v sebe sama. Jak se zbavit přílišného strachu o své děti a dát jim víc svobody?

Naučte je bezpečně používat "nebezpečné" věci.
Naučte je bezpečně používat "nebezpečné" věci.
Autor: Shutterstock.com
Nechte je být dítětem

Nechte je objevovat okolí, nechte je si hrát, zkuste jim rozšířit rádius, ve kterém objevují svět a vy jim do toho nezasahujete. Nechte je se zamazat, počítejte s rozbitými koleny. Nechte je lézt na strom, trefovat se kameny (pochopitelně ne do živých tvorů). Poučte je samozřejmě, jak se mají chovat. Buďte jim nablízku, a když uvidíte, že to funguje, pusťte je dále.

Nechte je dělat nebezpečné věci

Mnozí rodiče dětem nedají do ruky nůž, protože jde o ostrý nástroj a dítě by se mohlo zranit. A rázem je tu desetiletý kluk, který si neumí uříznout kus chleba. Zápalky dětem také nepatří do rukou, děti pak neumí zapálit ani svíčku, natožpak roztopit v kamnech.

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Na první pohled jsou všichni roztomilí, uvnitř se ale velmi liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou…celý článek

Nedovolujeme jim stoupat na židli, aby dosáhly na věci, které jsou vysoko. Přitom si ovšem dítě může zkoušet rovnováhu, odhadnout, na co má a kdy si říct o pomoc dospělého. Nikdo vám nedoporučuje dát jim nůž a sirky a nechat je s kamarády celý den o samotě. Děti vám mohou pomáhat při vaření, krájet zeleninu a naučit se tyto věci bezpečně ovládat. A dostat důvěru je používat.

Nechte je vyřizovat věci samotné

...
...
Autor: Shutterstock.com
Není nutné, aby vaše pětileté dítě chodilo do samoobsluhy nakupovat. Za dva tři roky by to ovšem zvládnout mohlo. Dávejte jim důvěru po částech – když má hlad a jdete koupit rohlík, zkuste nejdřív motivovat dítě, aby si o věc řeklo samo. Pak může platit, příště už můžete čekat před vchodem. A takových věcí je hodně – můžete si zkoušet jet domů tak, aby vás "vedlo" dítě. Hrajte si s ním na výměnu rolí, starší děti mohou dostat peníze a koupit za ně večeři pro celou rodinu. Když chtějí opravit známku, nechte je, ať se zeptají učitele ony samy.

Nechte je stanovit si své cíle

Jako rodiče přesně víme, jaké by naše děti měly být a co by proto měly dělat. Otázka je – chtějí to také ony? Možná ano, ale dost možná také samy ony víceméně vědí, jak toho dosáhnout. Chtějí se hlásit na víceleté gymnázium? Prima, pak je podpořte, řekněte jim, jak by měla vypadat příprava, a pak je nechte, ať si čas rozvrhnou samy. Pokud má dítě možnost samo se na svých rozhodnutích podílet, vede ho to k větší odpovědnosti a je více motivováno splnit úkol.

Neříkejte hned NE

Vždy, když máte pocit, že vaše odpověď by měla znít "ne", zkuste místo toho říct: "Já si to ještě rozmyslím." Pokud se dítě na něco cítí a požádá vás o to (chce jet samo na kole kolem bloku, chce si jít samo přes ulici do krámu, chce zapálit gril), je vždycky dobré ho podpořit. Určitě najdete nějaký způsob, jak dítěti dovolit další zkušenost, i když to někdy znamená překonat sám sebe. Ale to je vlastně na celém rodičovství to nejtěžší.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku