8 rodičovských přístupů, které zhoršují chování dětí

  • 8 rodičovských přístupů, které zhoršují chování dětí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    23. června  2016 
     06:00

    Rodiče někdy krotí problematické dětské chování způsobem, který ho jen zhoršuje. Samozřejmě – nervy ujedou každému, špatné ale je, když se z takových reakcí stane norma. Co dělat, když nechcete, aby váš potomek křičel, rval se nebo se vztekal kvůli každé hlouposti?

  • Křik

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na planetě Zemi asi neexistuje rodič, který by na dítě nikdy nezvedl hlas. Jenže když to děláte dnes a denně, k ničemu to nevede, protože děti se naučí pouštět pokyny pronášené zvýšeným hlasem jedním uchem dovnitř a druhým ven, skutečně tak nevnímají, co jim řeknete. A co hůře – samy začnou považovat křik na někoho druhého za normu. 

  • Neustálé připomínání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rodič, který se dětí neustále vyptává, zda už si všechno udělaly, a připomíná jim jejich povinnosti, se dost možná nedočká toho, že se jeho dítě začne jednoho dne chovat zodpovědně a bude si všechno pamatovat samo. Proč by to děti dělaly, když vědí, že máma s tátou tak činí za ně? 

  • Opakované hrozby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když budete dětem dokola vyhrožovat, aniž by následoval trest, o kterém mluvíte, pochopí časem, že jen tak plácáte. A že nejste důslední. Proč by mělo poslouchat, když mu vyhrožujete, že zrušíte výlet za jeho drzost, když ví, že jste to ještě nikdy takto neudělali? 

  • Přednášky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dlouhé kázání nemá nejlepší výsledky. Vážně ne – nejedno dítě si možná pomyslelo, že by radši dostalo facku než poslouchat rodičovské výlevy. A navíc jsou tahle sdělení tak nejasná, že dítě z nich vůbec nemusí pochopit, jak by se mělo příště zachovat. Stejně bude potomek během vašeho proslovu dumat o tom, kdy už skončíte a co bude dělat potom, než by se zamýšlel nad svým chováním. 

  • Zahanbování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Můžete svého potomka shodit před jeho sourozenci nebo vlastně před kýmkoli, ale zkuste se tomu vyhnout, i když vás dítě vážně hrozně moc vytočilo. Sice ho uvedete do rozpaků a bude si tu situaci pamatovat, ale taky vás může začít nenávidět. Každopádně to potencuje vztek, a ono se tak vůbec nemusí uklidnit. 

  • Nevhodné důsledky

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když dítě mlátí svého sourozence a vy mu dáte stokrát napsat, že bratra bít nesmí, je to docela velký trest. Ale bohužel vašeho potomka nenaučí nic o tom, jak příště řešit spory mírovou cestou. A ještě začne nenávidět psaní. Snažte se hledat tresty, které přímo souvisí s tím, co dítě provedlo. 

  • Příliš krutý trest

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejeden rodič v hněvu vypustí něco jako "měsíc nebudeš smět na počítač" nebo "dva měsíce zaracha", což je ve většině případů příliš krutý trest, a navíc neefektivní, protože pro dítě je jeho konec tak v nedohlednu, že ho nic nemotivuje k tomu, aby se chovalo lépe.

  • Výprask

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemluvě o tom, jak nevhodné jsou tresty tělesné, které mimo jiné zvyšují pravděpodobnost, že i z vašeho potomka vyroste agresor. Bohužel – šest z deseti českých rodičů tělesné tresty schvaluje a asi polovina z nich je používá.  

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku