6 tipů, jak naučit děti uklízet hračky

  • 6 tipů, jak naučit děti uklízet hračky
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    25. července  2016 
     06:00

    Toužíte mít aspoň večer uklizeno a nezakopávat pořád o autíčka, plyšáky a kostky? Naučte děti uklízet. A jde to i tak, že to pro ně nebude nuda. Poradíme vám, jak na to.

  • Vyjednávejte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zapomeňte na heslo: Tady rozhoduji já a uplatněte metodu vyjednávání. Doporučuji šetřit s odměnami, pořádek by měl být samozřejmostí. Co tedy vyzkoušet? Povyšte úklid na zábavnou hru, do které se malé dítě rádo zapojí. A rozhodně funguje i model „napodobování" – i vy po sobě před dětmi uklízejte, pouštějte si u toho naplno muziku, smějte se a vyprávějte třeba vtípky. Děti pak uvidí, že i vám úklid nedělá problémy a že vás vlastně těší (i když netěší).

  • Ukažte jim, jak se to dělá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Malé děti se rády opičí, tak toho využijte. Když budete utírat prach, dejte dítěti malý hadřík nebo smetáček a požádejte ho, aby vám pomáhalo. Jakmile mu dáte důvěru, bude na sebe hrdé. No, a bude si myslet, že uklízení je ta nejlepší věc na světě. Požádejte ho o pomoc každý den, třeba jen na pět minut. Pokud jde o hračky, řekněte mu, že i plyšáci potřebují spát nebo že kostky by v noci sebral nějaký skřítek.

  • Udělejte z úklidu hru

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Udělejte z úklidu hravou záležitost. Vymyslet se dá cokoliv. Nám se doma osvědčila hra na závody. Do ruky si vezměte kuchyňskou minutku a vyzvěte děti ke hře: „Když dokážete uklidit ty rozházené kostky nebo lego do doby, než minutka zazvoní, tak jste vyhrály zmrzlinu!“ Soutěživost je dětem vlastní, takže to můžete zkusit. Podobně fungovala i výzva: „Když si do pěti minut neuklidíte, nestihnete v televizi pohádku!“ Pokud šlo o jejich oblíbené filmy nebo seriály, zaručeně úklid stihly.

  • Naučte je, aby si nehrály s více hračkami najednou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Snažte se dětem vysvětlit, že je lepší vyndat z krabice jen to, s čím si chtějí hrát, nikoli vyházet ven celý obsah bedny. Až je začne hra s kostkami nebo panenkami nudit, hračky dají samy zpátky a teprve pak si vyndají jinou hračku, třeba lego nebo knížku.

  • Každá hračka má svoje místo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Trvejte důsledně na tom, aby děti uklízely hračky na určená místa. Knížky patří do knihovny, plyšová zvířátka zase na poličku (nebo tam, kde jste jim určili jejich místo). K tomu patří i rutina – určité věci se mají dělat ve stejném pořadí, jděte příkladem. Po obědě vyhoďte zbytky jídla a dejte talíře do myčky, ukliďte kuchyňskou linku a teprve pak si udělejte kafe. Dítě uvidí, že i vy jste k sobě důslední. Když nebudete uklízet vy, jen těžko to můžete požadovat od dítěte.

  • Pravidlo zakázaného území

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někdy dětem dovolte, aby si čas od času udělaly ve svém pokoji nepořádek. Ovšem jen tam. Zdůrazněte, že pořádek se bude udržovat ve společných prostorách, že bude uklizená (ustlaná) postel, že bude průchozí chodba, že se hračky budou „válet“ jen na určeném území. Ve všech bodech platí, že bez ohledu na to, jakou strategii zvolíte, měli byste ji jako rodiče dotáhnout do finále. Spousta rodičů sice stanoví pravidla, ale nedodrží je. Jakmile řeknete, že když nebudou hračky uklizené, nebude Večerníček, měli byste dodržet slovo a Večerníček nepustit. Důslednost dodržet stanovená pravidla pomáhají dětem, aby změnily svoje chování. Na druhou stranu není žádná tragédie zjistit, že původní metoda nefunguje a že je na místě vymyslet jinou. Jaké triky na úklid hraček máte u vás doma? Napište nám!

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku