Je lepší být mladou mámou? 7 důvodů, proč mít dítě co nejdřív

  • Je lepší být mladou mámou? 7 důvodů, proč mít dítě co nejdřív
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    25. září  2016 
     06:00

    Každá to máme jinak. Některá chce první dítě, co nejdřív to půjde, jiná čeká do čtyřiceti. Já měla třetí dítě na prahu čtyřicítky a popravdě, žádná sláva. Ať chci, nebo ne, cítila jsem se unavenější, a kdyby to jen trochu šlo, všechny děti bych porodila do třicítky. Mladé mateřství má totiž svoje výhody. Víte, jaké?

  • Máte více sil a energie

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Aspoň zpočátku to tak je. Samozřejmě, jakmile přijde další dítě, budete už fungovat jako dobře namazaný stroj, který se nezastaví, a únava se bude stupňovat. Když jste ale mladá prvorodička, obvykle jste mnohem energičtější, máte více síly a celkově berete život tak nějak optimisticky. Nelze ale zobecňovat, třeba to vnímáte jinak a vaše zkušenost je rozdílná.

  • Jste tak trochu list nepopsaný

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když si vzpomenu na dobu, když mi bylo dvacet, jen stěží se ubráním srovnání. Ne že bych byla úplné střevo, ale o dvacet let později jsem toho věděla mnohem víc, byla jsem nacucaná informacemi z knih, internetu a Google byl můj oddaný kamarád. Myslím, že v mladším věku některé věci prostě neřešíte, prostě proto, že o nich nevíte (nebo jste ještě neměli tu čest se s nimi seznámit). Kéž bych dnes mohla vrátit čas a nemít kolem sebe tolik informací, které mi na čele vykouzlily tisíce starostlivých vrásek.

  • Máte víc trpělivosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná mě některé matky ukamenují, ale já to tak cítím. S prvním dítětem, kdy jsem byla ještě relativně mladá, jsem měla trpělivosti mraky. Nevadilo mi, že kojím skoro hodinu, nevadilo mi, že synovi trvá věky, než si odříhne, nevadilo mi nic, jen jsem to trpělivě snášela. S třetím dítětem a čtyřicítkou na krku jsem musela trpělivost hledat s lupou. Najednou nebyla, zmizela. Snad i proto jsem dobrovolně přestala v sedmi měsících kojit, protože už jsem prostě tu trpělivost neměla. Už jste mě odsoudily, matky, které tu trpělivost máte i v pětačtyřiceti?

  • Jste víc kamarádka než matka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Máte-li jako mladá dceru, až jí bude patnáct, generační rozdíl mezi vámi nebude tak dramatický, tedy obvykle. Já osobně tohle můžu potvrdit. Moje kamarádka měla dcery velmi brzo, otěhotněla v prvním ročníku na vysoké, druhou dceru pak porodila ve čtvrťáku. Dnes s nimi vybírá oblečení, chodí na diskotéky, a tak nějak jsou naladěny na stejnou vlnu. A když její holky objeví nějakou novou kapelu, nerozpakují se ji mámě pustit a třeba ji pozvat na koncert.

  • Držíte s dětmi krok

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná se to dnešních matek už nebude tohle týkat, ať mají věk jakýkoli. V každém případě ale vidím velké rozdíly mezi staršími matkami a jejich dětmi, pokud jde o nejnovější Hi-tech vymoženosti. Neměly a nemají Facebook, netuší, co je to Instagram, bloggerka je podle nich matka, která nosí blok a všechno si do něj zapisuje. Jo, mladé mámy jsou prostě tak trochu jako jejich děti, mají svůj Facebook a Instagram, používají Skype a při běhání používají chytré mobilní aplikace.

  • Mluvíte s dětmi jako s vrstevníky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Moji rodiče se mnou mluvili stejně, jako mluvili jejich rodiči s nimi. Tedy žádné kamarádění ve vzájemném vztahu, komunikace byla jasně daná. Autoritou jsou rodiče, děti jen mlčí a poslouchají. Dnešní mladé mámy už mívají jiný přístup k výchově, a pokud se chtějí dozvědět od svých dětí, jak se cítí, rády k nim přistupují jako k vrstevníkům a podle toho nasměrují konverzaci.

  • Jste svobodnější,když děti vyrostou

    Autor: Shutterstock

    Když se stanete matkou ve čtyřiceti, pravděpodobně si tím podepisujte ortel a o dítě budete pečovat minimálně do osmnácti. Spočítejte si to. Když máte malé dítě, není moc času na to, abyste si žila po svém, abyste si vyrazila pravidelně z kopýtka, abyste si četla knihu ve chvíli, kdy opravdu chcete (protože vás právě volá dítě ze svého pokoje a vyžaduje svou denní dávku pozornosti) nebo abyste se naložila do vany. No, a když dítě dospěje, najednou máte čas, ale už ne tolik energie. V případě, že porodíte dítě jako mladá, máte před sebou ještě spousty let, které můžete využít skutečně naplno. Jít v osmatřiceti tančit je v pohodě, na prahu šedesátky už vás bolí kolena.

    A co si myslíte vy? Je lepší být mámou ve dvaceti, nebo ve čtyřiceti?

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku