Jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!

Jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. června  2018 
 06:00

Bude čahoun nebo spíše drobek? Pokud právě teď spekulujete právě nad tím, pak by vám mohly pomoct jednoduché testy, díky kterým to lze odhadnout. Pravda, nic není stoprocentní, ale výsledek hodně naznačí. Faktem je, že tělesná výška se dá předpovědět přibližně. 

Rodiče zajímá u dětí spousta věcí. Ať už je to barva očí, jakou budou mít, nebo právě tělesná výška. Rozdíl průměrné výšky mezi dospělými muži a ženami je asi 13 cm. Rodič stejného pohlaví dává dítěti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce. Rodič opačného pohlaví vlohu pro svoji výšku buď o 13 cm zvětšenou (maminky synům), nebo zmenšenou (tatínkové dcerám). 

Právě výška je geny ovlivněna nejvíc. Patří sem geny pro růstový hormon, geny ovlivňující proporce kostí a geny, které ovlivňují načasování uvolnění hormonů a dalších růstových faktorů. Nicméně ani geny nejsou všemocné – podle odborníků z Kliniky dětí a dorostu z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze je výška v dospělosti dána jen ze sedmdesáti procent geny a pohlavím.

10 věcí, které vás u novorozence překvapí: Šišatá hlava, nepravidelný dech. Je to normální?

10 věcí, které vás u novorozence překvapí: Šišatá hlava, nepravidelný dech. Je to normální?

Díváte se na své právě narozené miminko a nestačíte se divit, protože vypadá jinak, než jste si vysnila? Jak to, že má šišatou hlavu, studené končetiny…celý článek

Ostatní závisí na vnějších faktorech, jako je výživa, fyzická aktivita. Zejména výživa hraje prim. I když totiž svým potomkům předáte vlohy pro to, aby byli vysocí, ale oni budou nedostatečně jíst, nikdy nedorostou do předpokládané výšky. Výšku ovlivňuje i chování matky v těhotenství. Pokud kouří a pije alkohol, je pravděpodobné, že dítě nebude čahoun.

Kalkulačka nebo snadný test

...
...
Autor: Shutterstock.com
Chcete si to přece jen spočítat? K tělesné výšce rodiče stejného pohlaví přičtěte výšku druhého rodiče zvětšenou (u kluků) nebo zmenšenou (u dívek) o 13 cm. Součet vydělte dvěma. Taková je nejpravděpodobnější výška dítěte v dospělosti. Existuje ale rozmezí, do kterého dítě může dorůst, a to s 95% pravděpodobností. To získáte tak, že k výsledku přičtete i odečtete 8,5 cm. Například: Otec našeho syna Káji měří 171 cm, já měřím 166 cm. Synovu pravděpodobnou výšku spočítáme takto:

• 171 + (166 + 13) = 350

• 351 : 2 = 175

• 175 + 8,5 = 183,5

• 175 − 8,5 = 166,5

Nejpravděpodobnější dospělá výška našeho syna Karla bude 175 cm. S 95% pravděpodobností pak doroste do výšky mezi 166,5 a 183,5 cm. Vzhledem k průměrné výšce dospělých mužů, která je kolem 178 cm, to ale vypadá, že tátu přece jen přeroste (díky bohu). 

Čtěte víc o tom, jak má vypadat vývoj dítěte

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku