Jak přestat kojit? Tady máte praktické rady k ukončení kojení

  • Jak přestat kojit? Tady máte praktické rady k ukončení kojení
    Jestliže potřebujete přestat rychle například kvůli zdravotnímu zákroku, první den vynechte každé druhé kojení
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    3. září  2015 
     06:00

    Zatímco roční nebo ještě starší dítě někdy samo ztratí o kojení zájem, s mladšími dětmi je to těžší. Přesto může v životě nastat situace, kdy musíte odstavit několikaměsíčního potomka, třeba kvůli nemoci nebo práci. Jak to provést, aby to nebylo frustrující pro dítě ani pro matku?

  • Tohle je moje zkušenost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Sama jsem své tři syny kojila rok a půl až dva roky, protože mi to tak vyhovovalo. Ale například nejmladšího syna jsem přestala kojit celkem narychlo v jeho osmnácti měsících, protože jsem byla hodně vyčerpaná z nevyspání – budil se noc co noc nejméně pětkrát – a mně došlo, že snížit frekvenci a přesvědčit ho jen k denní aktivitě v tomto směru nedokážu. Takže jsem během dvou dnů kojení zrušila úplně.

  • Jak na to aneb když jste rozhodnuta

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čím je dítě starší, tím bývá odstavení snazší, ale vždycky se může vyskytnout nějaký zádrhel. Jedna věc je nicméně bez pochyb: abyste uspěla, musíte si být svým rozhodnutím jistá, váhavost výrazně snižuje šanci na úspěch. Nesouvisí to přitom s tím, zda vás mrzí či nemrzí, že už kojit nebudete nebo nemůžete. 

  • Když potřebujete přestat brzy, třeba kvůli nemoci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tříměsíční dítě by nemělo dostávat jinou stravu než mléko, v tomto případě tedy umělé. A budete možná muset vyzkoušet více druhů, ne všechny dětem chutnají. Než najdete vhodnou náhradu, může to chvíli trvat, proto ukončujte kojení pomalu, nejméně v průběhu dvou týdnů, raději si vše naplánujte na týdny tři až čtyři.

    „I při rychlém odstavu by se mělo zrušit co dva dny nejvýše jedno kojení, rozhodně ne rychleji, jinak se nemusíte vyhnout zánětům,“ radí na svém webu Kojení.net laktační poradkyně Jiřina Mrázková. „Laktaci můžete snižovat pomocí pití šalvějových čajů, přikládáním studených alkoholových zábalů na prsa, která musíte kontrolovat, zda nejsou tvrdá, zda někde není bulka či zatvrdlina – ty je potřeba ve sprše rozmasírovat. Příliš nalitá prsa musíte lehce odstříkat, případně dítě nakojit,“ dodává.

  • Půl roku a dost?

    ...
    ...
    Autor: ...

    V tomto věku se obvykle radí přestat s plným kojením a začít s příkrmy, ale v případě potřeby je možné ukončit kojení úplně. Dítě musí – podle laktační poradkyně Jiřiny Mrázkové – kromě velmi pomalu zaváděných zeleninových a později maso- -zeleninových příkrmů dostávat i umělé mléko, protože ho ještě potřebuje a mělo by tvořit většinu jeho stravy.

    Odstavení si naplánujte pokud možno na dva až tři týdny. Pokud potřebujete přestat rychleji, nahrazujte lahví s umělým mlékem ne jedno, ale rovnou dvě kojení denně, jinak podobně jako u mladších dětí nahrazujte jen jedno.

    Jestliže potřebujete přestat skutečně rychle například kvůli zdravotnímu zákroku či nutné cestě a máte na to třeba pouhé dva dny, pak první den vynechte každé druhé kojení a další den už nekojte vůbec, připravte se přitom na to, že lahev nebude dítě vyžadovat tak často. Prsa však budou mléko tvořit dál, což může být bolestivé, navíc se může tvorba mléka stimulovat dětským pláčem – požádejte proto partnera, aby dítě krmil místo vás a celkově aby se rovněž více zapojil.

  • Když je dítěti rok a půl až dva roky

    Přirozený dětský úsměv je nejkrásnější.
    Přirozený dětský úsměv je nejkrásnější.
    Autor: shutterstock

    Takto velké děti někdy o kojení samy ztrácejí zájem. Můžete tak například začít vynechávat to, které dítě nejsnáze oželí, protože mu v tu dobu dáte nějaké jeho jídlo. Pokud víte, že dítě chce nakojit například tehdy, když je unavené nebo rozrušené, snažte se podobným situacím předcházet. V praxi to znamená, že když třeba víte, že dítě bývá na návštěvách u příbuzných plačtivé a chce se pro uklidnění nakojit, na čas si návštěvy odpusťte.

    V tomto věku už nebude ukončení kojení pro prsa takový šok, můžete to zvládnout za pouhý týden, nejvýše dva, někdy dokonce stačí několik málo dnů a tvorba mléka sama a bez bolestí ustane.

    Dobré je začít například odbouráváním nejnáročnějšího nočního kojení a teprve později skončit i přes den. Pokud není důvod k vyššímu tempu, přestávejte pomalu, ale jakmile se rozhodnete, radí laktační poradkyně Jiřina Mrázková důslednost. Dobré je, že dítěti už můžete vysvětlit, že mlíčko není. Čím méně dítě kojíte, tím více se s ním mazlete, aby si ukončení kojení nevyložilo jako trest.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku