Tohle dětem nekupujte! Palmový olej ve sladkostech ničí jejich srdce

  • Tohle dětem nekupujte! Palmový olej ve sladkostech ničí jejich srdce
    Bohužel. Nízká cena cukrovinek má většinou jediné vysvětlení. Za moc nestojí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    11. listopadu  2015 
     10:00

    Až zase objevíte levné čokoládové výrobky, neradujte se, kolik ušetříte. Raději se podívejte na obal, a pokud ve složení uvidíte palmový olej nebo glukózo-fruktózový sirup, zase sladkost vraťte do regálu. Protože pokud platí všeho s mírou a sem tam sladkost nevadí, těmto surovinám je lepší se pokud možno vyhnout úplně. Více se po nich tloustne, a navíc škodí srdci a cévám. A ještě jedna věc: nejsou jen ve sladkostech. 

  • Palmovému oleji je těžké se vyhnout

    Velkým lákadlem pro vás budou i laskominy, které koupíte svým dětem.
    Velkým lákadlem pro vás budou i laskominy, které koupíte svým dětem.
    Autor: Shutterstock.com

    Je to možná úchylka, ale miluju arašídové křupky a občas jsem jim nedokázala odolat. Teď jsem se rozhodla s nimi skoncovat, protože obsahují palmový olej, který jíst nechci. Nebylo složité to zjistit, stačilo se podívat na obal. Jenže to jsem nedělala, vědoma si toho, že křupky jsou slaný a kalorický hřích, víc jsem radši vědět nechtěla. Napadlo mě to až teď, když se o palmovém oleji mluví čím dál více.

    Nechci ho dávat ani svým dětem, proto jsem začala více kontrolovat i obaly sladkostí – nekupuju je často, ale za smrtelný hřích je taky nepovažuju. Bohužel, protože právě palmový olej si výrobci kvůli nízké ceně a snadnému zpracování tak oblíbili, že je těžké najít něco, co ho neobsahuje. Zjednodušeně řečeno – s jistotou se mu vyhnete jen tehdy, když sáhnete po kvalitní čokoládě nebo po dražších cukrovinkách.

  • Levný, a proto oblíbený

    Čokoládu děti milují, ale dbejte na to, aby jedly co možná nejkvalitnější
    Čokoládu děti milují, ale dbejte na to, aby jedly co možná nejkvalitnější
    Autor: scom

    Pokud však chcete sladkost, která má stát pár korun, můžete si být skoro jisti, že si kupujete i trochu toho palmového tuku. Bývá v čokoládových tyčinkách, náplních sušenek a podobně. I tam, kde by ho člověk možná nečekal: obsahují ho třeba Oříšková tyčinka s medem First Nice v nabídce Lidlu nebo Hořické trubičky čokoládové od firmy Pravé hořické trubičky. Palmojádrový tuk je coby leštidlo uveden i na obale želé bonbonů Housenky JoJo. Najdete ho také ve spoustě zmrzlin, stejně jako v trvanlivém sladkém pečivu typu vaflí a podobně. 

  • Rostlinný olej, který škodí srdci

    Oblíbené čokoládové tyčinky by děti neměly jíst více než jednou týdně!
    Oblíbené čokoládové tyčinky by děti neměly jíst více než jednou týdně!
    Autor: scom

    Proč vlastně palmový tuk tak vadí? "Palmový olej je sice rostlinným olejem, ale má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které škodí našim cévám, je tedy výjimkou spolu s kokosovým a palmojádrovým. Jsou to sice rostlinné oleje, ale jejich složení je pro zdraví nevhodné. Nasycené mastné kyseliny v těchto olejích zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a zvyšují tak riziko onemocnění srdce a cév," vysvětluje Pavel Suchánek, který pracuje v Institutu klinické a experimentální medicíny a zároveň je členem Fóra zdravé výživy.

  • Mizející pralesy

    Palmový olej se vyrábí z těchto plodů.
    Palmový olej se vyrábí z těchto plodů.
    Autor: Shutterstock.com

    Navíc se palmy pro palmový olej pěstují na místě deštných pralesů, používá se při pěstování velké množství pesticidů a ničí se životní prostředí, na což doplácejí například orangutani v Indonésii. Možná není od věci o tom dětem říci, a poučit je tak o tom, že stojí za to si vybírat, co kupujeme a jíme. "Jsem raději pro mléčný tuk od českých farmářů než pro palmový olej převážený přes půl zeměkoule a pěstovaný na půdě po vykáceném deštném pralese," říká k tomu Suchánek.

  • Kde všude najdete olej z palem

    Ve sladkostech je často více náhražek, tuku a cukru než čokolády
    Ve sladkostech je často více náhražek, tuku a cukru než čokolády
    Autor: profimedia.cz

    Stačil další letmý pohled do regálu, abych viděla, že palmový tuk obsahují například oblíbené Ledové kaštany od Orionu stejně jako piškotový zákusek pro děti Bébé Brumík s mléčnou náplní od firmy Mondelez Czech Republic. Ten navíc obsahuje glukózo-fruktózový sirup. Takových výrobků je v regálech s cukrovinkami spousta. Navíc pokud je někde uvedeno rostlinný olej, může tam být palmový olej rovněž.

    Palmový olej se běžně nachází v potravinách, které kupujeme coby zdravější variantu sladkostí - stačí se projít obchodem se zdravou výživou. A číst obaly. Já bohužel uspěla hned, palmový tuk byl jak Chalvě slazené maltitolem od výrobce Natural Jihlava, tak v kokosové tyčince Brigit od firmy Soco.

  • Sirup, po kterém se přibírá

    Uzeniny podle Světové zdravotnické organizece způsobují rakovinu.
    Uzeniny podle Světové zdravotnické organizece způsobují rakovinu.
    Autor: profimedia.cz

    Glukózo-fruktózový sirup škodí podobně jako palmový olej. Podle Suchánka se mu připisuje mnoho negativních a rizikových vlastností, přičemž je chybou myslet si, že je to zdravější varianta řepného nebo třtinového cukru – on sám dává přednost spíše cukrům.

    Zkrátka glukózo-fruktózový sirup je nevhodný, protože se po něm přibírá více než po klasickém cukru. Záležéí navíc na poměru obou složek, ale ten už se z obalů nedozvíte. Běžně se objevuje nejen ve sladkostech či limonádách, ale i v pečivu nebo uzeninách. Problém je hlavně ve fruktóze. Zatímco sacharózu tvoří fruktóza a glukóza napůl, v sirupu je mnohem více fruktózy.

    Zatímco glukóza se v organismu mění na tuk z pěti procent, fruktóza z celých čtyřiceti. Tuk vzniklý zpracováním fruktózy se v těle navíc ukládá nikoli pod kůží, ale mezi vnitřnostmi, a to je mnohem nebezpečnější, protože to přímo souvisí například s rozvojem cukrovky II. typu. Na tu si lze založit už v dětství.

  • Ani domácím pečením to nemusíte zachránit

    ...
    ...
    Autor: David Háva

    Chcete se vyhnout rizikům spojeným s kupovanými sladkostmi, a proto sázíte na domácí pečení? Děláte dobře, ale zase: sledujte obaly úplně stejně.

    Protože například čokoládové polevy obsahují palmový olej, stejně jako některé čokolády na vaření. Pokud se dá věřit složení, které je uvedeno na obale, palmový olej je například ve výrobku "Na vaření" od Orionu, který všichni kupujeme coby čokoládu na polevy a podobně, zatímco v čokoládě Fin Carré, kterou na vaření prodává řetězec Lidl, není.

    Stejná obezřetnost je vhodná v případě, že nedáváte dětem k pití jen vodu, ale kupujete jim šťávy s tím, že jim doma uděláte sladký nápoj sami, třeba i ve slabší koncentraci, než jak doporučuje výrobce. Mnohé sirupy totiž obsahují glukózo-fruktózový sirup.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku