Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. září  2016 
 06:00

Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější? Omyl. jak ukázal velký test iniciativy Vím, co jím, naprostá většina těchto výrobků se vůbec nedá doporučit. jsou přílis sladké, příliš tučné a některé navíc obsahují zcela nevhodné tuky. 

"Chtěli jsme zjistit, co dobrého dětem přinesou a zda jsou pro ně vůbec vhodné," říká lékařka Václava Kunová z iniciativy Vím, co jím o testování takzvaných dětských snacků. Tedy výrobků určených a priori pro děti, prodávaných mezi dětskými výrobky v drogeriích a supermarketech, některé najdete i v chladicích pultech. 

VELKÁ GALERIE VÝSLEDKŮ: Jak tyčinky pro děti dopadly? 

"Koupili jsme dvacet vzorků, označeny jsou různě – mléčné pochoutky (zdůrazňují obsah mléka), řezy, tyčinky, některé cukrářské výrobky nebo pečivo, cereální tyčinky," doplnila lékařka. Zaměření na děti se pozná už při pohledu na obaly, kde nechybí různé dětské postavičky a podobně.

Svačinky prošly analýzou v akreditované laboratoři ALS, kde zjišťovali všechny výživové údaje, které se musí od prosince letošního roku povinně uvádět na obalech všech potravin. Výsledky jsou přepočítáané na jednu porci, včetně toho, jak velkou dávku doporučovaného denního energetického příjmu s nimi dítě sní. 

Výsledek? Jednoznačného vítěze testu, který by si vysloužil logo Vím co jím, udělované nutričně vyváženým potravinám, odborníci vůbec nenašli. Výrobky nakonec rozdělili do tří skupin, které nazvali: Dobrá volba, Občas pro radost a Raději ne! "Bohužel nejvíce výrobků se ocitlo v poslední skupině, kterou nemůžeme dětem doporučit vůbec," podotkla lékařka Václav Kunová. 

Zatímco doporučit se daly čtyři výrobky a dalších sedm se dá dětem dávat s přimhouřením oka alespoň občas, devět výrobků úplně propadlo. Co si pod tím představit?

Zlatíčka: Tyhle děti vyhrály minule! Letos můžete desetitisíce získat vy

Zlatíčka: Tyhle děti vyhrály minule! Letos můžete desetitisíce získat vy

Láká vás výhra třicet tisíc korun? Není se čemu divit, takové peníze jen tak na ulici nenajdete! Zato je ale můžete vyhrát v soutěži Zlatíčka! Jestli…celý článek

„Ideální svačinka pro děti mezi testovanými malými tyčinkami není. Některé lze považovat přímo za nevhodné. Všechny mají totiž vysokou energetickou hodnotu, přičemž v průměru jen šest procent z tyčinky tvoří bílkoviny, které děti potřebují pro svůj růst a vývoj. Zato průměrně 42 procent energetické hodnoty výrobku tvoří tuky a 52 procent sacharidy, převážně ve formě přidaných cukrů,“ shrnula výsledky testu lékařka, výživová poradkyně a odborný garant Vím, co jím a piju Václava Kunová.

Tři čtvrtiny testovaných výrobků měly vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které mají při nadměrné konzumaci negativní vliv na zdraví. Některé vzorky obsahovaly dokonce i trans-mastné kyseliny, kterým bychom se měli ve stravě vyhýbat, protože škodí srdci. Nejhorší v tomto směru byly Pribináček Tyčinka s kousky třešní a Krtečkova svačinka. Navíc, oba výrobky mají polevu z částečně ztužených rostlinných tuků. Nejvíce cukrů měla Mixitka, v jedné 50g tyčince je 27 gramů jednoduchých sacharidů. To je skutečně hodně. Na druhou stranu jako jediná neobsahuje cukry přidané. 

Jak se vyznat v hodnocení? 

Dobrá volba: Výrobky, které mají nižší obsah tuků (do 15 g/100 g), kvalitní skladbu mastných kyselin (bez trans-mastných nenasycených kyselin, obsah nasycených mastných kyselin do 10 g/100 g), cukry pocházejí převážně z ovoce a produkt obsahuje některou z výživově hodnotných složek (ovoce, vlákninu, ořechy, mléko…). Nejsou na každodenní svačinu, ale pro děti se hodí.

Občas pro radost: Výrobky, které mají vyšší energetickou hodnotu i obsah tuků nebo cukrů, ale neobsahují trans-mastné kyseliny a nasycených mastných kyselin do 25 g/100 g. Negativa jsou vyvážena určitými pozitivy, např. v nich nejsou konzervanty ani částečně ztužené tuky, mají mléčnou nebo ovocnou složku. Nehodí se na pravidelnou konzumaci, ale občas je zařadit nemůže škodit.

Raději ne!: Výrobky, které mají vysokou energetickou hodnotu, nevhodné tuky (trans-mastné kyseliny nebo vyšší množství nasycených mastných kyselin), případně velké množství přidaných cukrů. Je to jen pamlsek, navíc s negativními výživovými aspekty.

Vím, co jím a piju o.p.s. je nevládní nezisková organizace, která sdružuje renomované odborníky v oblasti zdravého životního stylu, výživy, preventivní medicíny a výchovy ke zdraví. Již několik let se zabývají kvalitou potravin a výživou – především vhodným výběrem potravin, osvětou vyváženého stravování a celkovou podporou zdravého životního stylu. Pravidelné a odborně podložené informace spolu s informacemi o jednotlivých akcích a projektech najdete na www.vimcojim.cz.

Výživově hodnotným potravinám uděluje logo Vím, co jím, které hlídá obsah rizikových živin v potravinách. Potraviny s logem Vím, co jím obsahují méně soli, přidaných cukrů, transmastných kyselin, nasycených mastných kyselin. U některých druhů potravin napoví, že výrobek je bohatý na vlákninu nebo má vhodný obsah energie. V současné době je označeno přes 400 výrobků a další neustále přibývají. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy